Beijer till Finland med ny strategi

av Peter Nordling Forum 1986-12, sida 50-51, 28.08.1986

Taggar: Bolag: AB Beijer Personer: Anders Wall Teman: investeringar

fIORDEN Et

Anders wall

INFORU | AB Beijer har anor frå slutet av 1800-talet. Företaget grun dades 1886 av familjen Beijer och hette då Aktiebolaget kol och koks.

Då Anders Wall anställdes som VD 1964 hade bolaget en distributionsrörelse för kol, koks och olja i Stockholm och en byggmaterialrörelse som opererade på olika ställen i Sverige. Vid den tidpunkten var omsättningen ca 75 miljoner SEK och företaget, som noterade | på ett slags OTC-lista, hade ett marknadsvärde på 9 miljoner SEK.

Anders Wall inledde med att sälja den olönsamma kol-, koks- och oljerörelsen åt Mobiloll och betalade bort bolaget gamla skulder. Därefter bytte han namn på företaget. — Detta skedde efter mitt livs hittills svåraste övertalning, berättar han. Med pengarna som blev kvar, efter att skulderna betalats, och byggbiten | började Wall utveckla koncernen. År 1979 var omsättningen uppe i ca 25 miljarder SEK och Wall sålde företaget åt Volvo för 2 miljarder. Efter att ha varit — styrelseordförande hos Volvo 1980—383 lösgjorde Wall Beijer från Volvo och blev i den vevan verklig storägare i Beijer. Han har drygt 334 000 aktier och kontrollerar ytterligare drygt 3,8 mil| joner aktier via Investment AB Argentus som han grundade 1980. PN 5 Ökade satsningar på att utveckla den industriella delen i kombination med en stark finansiell del som förvaltar aktieportföljen. Så här sammanfattar styrelseordförande Anders Wall den nya strategin för Investment AB Beijer. Under hösten introduceras Beijer på Helsingfors Fondbörs — möjligen av KOP.

BEIJER TILL FINLAN med ny strateg nya Beijer eftersom företaget klart lag om strategin från det som i dagligt tal kallas klippekonomi, d v s att växa genom företagsförvärv.

Anders Wall konstaterar att företaget nu kan delas in i två delar — en industriell och en finansiell. Det betyder att man delvis går tillbaka till bolagets ursprungliga sätt att ärbeta.

Gamla Beijer, som Anders Wall byggde upp under 60- och 70-talen karaktäriserades av industriella engagemang. Företaget startade nya företag såsom Crawford Door (en av världens ledande tillverkare av industriportar) och byggde upp Sveriges största privata livsmedelsföretag och landets största distributionsföretag för industrikemikalier. Under Beijers ägarskap byggdes också Sonessonkoncernen upp. Vidare deltog Beijer i omstruktureringen av den svenska färgindustrin.

Då Beijer efter en fusionsperiod med Vor vo under åren 1979—383 på nytt blev självständigt hade bolaget en mycket stark finansiell bas, något som det inte haft tidigare.

| nvestment AB Beijer kallas numera ofta

Tunga investeringar

Nu har bolagets finansiella del hand om aktieportföljen. Anders Wall beskriver placeringarna som tunga investeringsposter. Till dem hör bl a försäkringsbolaget Skandia, där Beijer har 15 procent av rösterna, fastighetsbolaget Stockholms Badhus (49,8 2/0), investmentbolaget Industrivärlden (6,9 260) och Munksjökoncernen 9,9 90).

Den här delen av verksamheten leder Wall själv i egenskap av arbetande styrelseordförande. Resultatet av affärerna i den här börsportföljen har under de två senaste åren lett till färre och större innehav. Antalet intresseföretag har minskat från 27 till 13. Utöver de så kallade tunga engagemangen innehåller portföljen aktier i Fermenta, där Beijer är största enskilda aktieägare, Skandia International Holding, AGA, Nordbanke och Sandvik. Dessutom finns ett antal utländska engagemang.

— Om Beijers aktieinnehav ytterligare förändras är det tillverkningsdelen, dvs den industriella biten av företaget som ökar, förklarar Wall.

Laboratorieföretag blir kärna

Den industriella biten leds av företagets nye VD Pär Skåntorp. Skåntorp tillträdde VDtjänsten Ii våras efter att Jan Sparr lämnat posten till följd av meningsskiljaktigheter om bolagets strategi.

Industridelen blir rent operativ med en organisation som utvecklar produktionsbitarna av typen Kebo, ett företag som tillverkar och säljer förnödenheter, utrustning och inredning för alla typer av laboratorier, förklarar Anders Wall.

Enligt Wall skall Kebo, där Beijer har en röstmajoritet på över 90 procent, bli kärnan i den här utvecklingen som baserar sig på majoöritetsinnehav.

På frågan om Beijer tänker ge sig in i nya branscher svarar Wall att man först vill utveckla Kebo inom de nuvarande ramarna.

Viktigt för Beijer och Kebo är också att vara med i utvecklingen av amerikanska Calmar Inc. Kebo äger nu ca 35 procent av aktierna i bolaget men har meddelat sin avsikt att förvärva aktiemajoriteten. Calmar är världens ledande tillverkare av spray- och doseringsanordningar i plast för kemisktekniska produkter och läkemedel.

— Vi vill gå vidare med de bolag vi har. Vi vill gräva ned och fördjupa vår kunskap och vårt engagemang, utveckla ett specialistkunnande samtidigt som vi naturligtvis är öppna för att hitta andra områden som vi bedömer som lönsamma och framtidsorienterade, säger Wall.

Nordiskt medicinsamarbete

Medicin och kemi anser han vara speciellt intressanta områden. I Finland har Beijer ca tioprocentiga in 12/1986 FORUN nehav i utvecklingsbolagen Sponsor och Spontel. Och Wall säger att Beijer gärna skulle förvärva bolag gemensamt med dessa eller bilda ett konsortium.

Trots att Wall sitter I Sponsors förvaltningsråd och i god tid kände till Spontels planer att köpa aktiemajoriteten i Tamro vill han inte vidkännas någon delaktighet i affären. Han sticker dock inte under stol med att affären kan leda till samarbete mellan Tamro och Kebo.

— Företagen har flera likadana produktlinjer som vi kanske kan gifta med varandra, säger Wall.

Han finner det osannolikt att man ytterligare skulle koppla in Fermenta på samarbetet, eftersom Beijers aktier | det bolaget inte är ett strategiskt innehav.

Till gventuella utförsäljningar av innehav har Wall svårt att ta ställning.

— Men, säger han, vi vill gärna fort avveckla en del engagemang som vi inte finner långsiktigt lönsamma. Och innehavet i norska VIP-Skeandinavia är faktiskt redan till salu.

Introduktion på Helsingforsbörse — Förutom samarbetet med Sponsor och Spontel är det framför allt den kommande introduktionen på Helsingforsbörsen so gör Finland intressant för Beijer, framhåller Wall.

Introduktionen sker under hösten, men den exakta tidpunkten är inte ännu fastslagen. Det är inte heller klart hur många aktier som exporteras till Finland eftersom Helsingforsbörsen inte ännu meddelat var den sätter minimigränsen.

På Beijer är man i varje fall beredd. Fö retaget har genomfört en fondemission och några större ägare kommer att sälja av sina fria aktier för export till Finland. En av dessa ägare är Investment AB Argentus (där Anders Wall är huvudintressent). Enbart från Argentus kan ca 800 000 aktier frigöras. Och troligt är att några institutionella placerare också är beredda att sälja efter emissionen.

Orsaken till att Beijer-aktien noteras i Helsingfors är, enligt Wall, att bolaget vill slå vakt om sin internationella profil. Aktien noteras sedan några år också på börsen i London.

— Noteringarna ger oss så att säga en entré till de internationella finanshusen, och i Finland har jag genom åren fått många kontakter som jag vill slå vakt om, säger Wall.

Blir Beijer begärligt byte? Trots att kursutvecklingen för de flesta inhemska investmentbolagen varit skral i förhållande till index, räknar Wall med ett hyfsat intresse för aktien i Finland.

— Flera intresserade placerare har re dan hört av sig, uppger han och påpekar att det inte är rättvist att jämföra Beijer med de finländska investmentbolagen då strukturen är väldigt olik — Vi är ett affärsföretag med investeringar som ger oss trygghet och säkerhet. Därför anser jag inte att investmentbolag är en lämplig benämning på bolaget. Jag talar hellre om det som Beijer.

I Sverige hör Beijer-aktien till de 16 mest omsatta. Kursen för den fria A-aktien Kar i år varierat mellan 83 och 192 SEK och för den fria B-aktien mellan 80 och 165 SEK.

Noteras kan att Beijer i fjol uppvisade en vinst på drygt 358 miljoner SEK. Men då det gäller den här typen av bolag skall placeringsbeslut inte fattas på basen av eventuell vinst eller förlust. Genom att sälja aktier är det nämligen enkelt att sätta vinsten på önskad nivå.

Det som däremot är av intresse för placerarna är hur aktiens substansvärde utvecklats. Beijer-aktiens substansvärde ökade med 33 procent från 150 SEK till 200 SEK under fjolåret. Värdet på börsportföljen, justerat före köp och försäljningar, ökade med 34 procent mot 25 procent för börsindex.

Vem som får teckna Beijer-aktier | Finland är i skrivande stund inte avgjort. Det har spekulerats i möjligheten att Sponsoroch Spontelägarna skulle ha förköpsrätt. Till detta säger Anders Wall finurligt — Det är en tanke värd att studera.

Peter Nordling

EN AV VÅRA KONFERENSEXPERTER HITTAR DU BLAND GRYTORNA

Intern-TV, video och allehanda tekniska finesser i all ära men glöm inte att en lyckad konferens också ska vara något av en kulinarisk upplevelse. Liksom hög boendekomfort och ett varierat nöjesutbud.

Vi har inte glömt det.

Tel. 928-14020, från Sverige och Danmark 009358-28/14020, Norge 095358-28/140R0. HOTELL ARKIPELAG, STRANDGATAN 31, 22100 MARIEHAMN, ÅLAND, TELEX 63162.

FSRUN 12/198 51

Utgiven i Forum nr 1986-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."