Utgiven i Forum nr 2011-09

Betala för finsk kvalitet

av Nicholas Anderson Forum 2011-09, sida 15, 29.09.2011

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 9 2011

ANDERSON

Nicholas Anderson är Senior Vice President vid Svensk Exportkredit i Stockhol och chef för SEK:s rådgivningsenhet.

Betala för finsk kvalitet

Jag betalar gärna skatter i Finland EN ochi Sverige. Mestadels använd de influtna skattemedlen förnuftigt på högklassig undervisning, god hälsovård, effektiva energitjänster och fungerande kollektivtrafik. Notera att jag inte nämner skolor, sjukhus och andra fina byggnader. Man behöver inte påkostade offentliga byggnader som skolor och sjukhus - man behöver bra lärare, läkare och sjuksköterskor. Det är ett faktum att vanligt folk i Finland går ut skolan med åtminstone tre språk, hyfsade insikter i matematik, grunderna i kemi, matlagning, fysik och — verkligt viktigt — kunskaper om hur staten och kommunen fungerar. Därtill kommer kunskaper i musik, litteratur, historia. Vilket utmärkt system!

Problemen i många fattiga länder, och i fattiga områden i rika länder, är att staten inte upprätthåller eller kan upprätthålla basservice. För invånarna innebär detta ett otryggt och svagt samhälle. England och Nordirland är exempel på rika länder med fattiga områden och regeringar som inte bryr sig. I Mellanöstern, Indien och Sydamerika råder fortfarande fattigdom och okunskap. På samtliga av dessa platser är de fattiga utestängda och få har möjlighet att fly okunskapens höga murar.

Under de senaste fyrtio åren har jag sett dyra kulturtempel resas, som Finlandiahuset, Nationaloperan, Kiasma och Musikhuset. Esbo har ansett sig behöva egna kulturpalats trots att esboborna bor och arbetar i eller i närheten av Helsingfors! Inte bara det; Esbo har fastnat i den dåliga vanan att bygga verkligt dyra skolor, bibliotek och dagvårdscentra. Detta är trevligt för byggfirmor och för de lättlurade politiker som vill slösa pengar på snofsiga skapelser, Men det är en katastrof för skattebetalarna som behöver bastjänster.

Jag höll på att ramla av stolen då jag hörde om planerna på ett Guggenheimmuseum. Helsingfors beslutsfattare måste vara från vettet för att på allvar överväga sådant megaslöseri. Det finns ingenting så trist som att besöka ännu ett Guggenheimmuseum. Varje museum för modern konst är fullproppat med samma arbeten av samma ”berömda konstnärer! De bara reser jorden runt och tar hutlösa inträdespriser. De säljer den lysande idén att ju snofsigare byggnad och högre biljettpriser, dess djupare ”kulturupp ”Jag höll på att ramla av stolen då jag hörde o konsten att bygga och forma traditionella material med tilämpande av bästa spetsteknologi. Finändarna är kreativa och skickliga på att använda rä och sten. Jag åker varje år till Tyskland, Norditalien, Schweiz och Österrike, och förundras varje gång över den höga kvaliteten på gamla och nya byggnader, Trä används för golv, väggar och innerak utan ett enda synligt spikhuvud, med täta fogar och vackra sniderier. Sten används i badrum och kök. Tegel- och kakelarbeten, dörrar och fönster är solida och hållbara, Plast används inte om naturiga material står att få. För mig är Guggenheim en ättvindig option vald av folk utan vision av en egen identitet, nu eller i framtiden. Det är som att dricka cocacola och äta macburgare.

Nya byggnader behöver inte vara utställningsföremål, deras huvuduppgift är att inhysa bastjänster. De bör passa in i omgivningen och vara tilltalande för ögat. Kan någon förklara för mig varför riksdagshuset, Sanomatalo, Finlandiahuset, Musikhuset, Posthuset och Kiasma alla är sammanträngda till en ful kollektion av sinsemellan missanpassade byggnader? Och nu planerar man alltså ytterligare ett nytt kulturpalats som ingenting har att göra med Finland eller finskt kulturarv — utom att det kommer att kosta en massa finska skattepengar!

Samma visionslöshet kan noteras på Helsingfors-Vanda flygstation. Vad som en gång var en flygplats präglad av rymd och harmoni, är i dag en basar för dyr och värde- och konturlös konsumerism, Den fria arealen har inmutats av parfymer, kameror och turistskräp. I det utrymme som blir över, där passagerarna tålmodigt väntar, har stolar och bord avlägsnats. Det är ofattbart att Finavia låter en enda tjänsteleverantör sköta allrestaurang- och kaféverksamhet. Resultatet är monopolpriser på kaffe och smörgåsar. Priserna är 25 procent högre än någonstans i Helsingfors. Maten är smaklös och av dålig kvalitet, och urvalet snävt. Ägarna styrs av riskkapital, och kan konsten att mjölka resenärerna.

Helsingfors, det stora metropolområdet, borde allvarligt överväga hur man behandlar sina skattebetalare och besökare. Att ta modell av spanska eller amerikanska städer är definitivt en dålig idé. Finland har ett kultur- och handelsarv som borde kommuniceras högt och tydligt, inte något so 2 levelse? planerna på ett ska gömmas undan. Spola GugDet skulle vara miljontals gång- Gu enh eim- genheim, välj mig till president, er bättre att använda pengarna till 88 » och släpp fram naturlig självutbildning av unga hantverkare i museum. känsla - sådär som i Sverige. m

Utgiven i Forum nr 2011-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."