Utgiven i Forum nr 2010-04

Börserna tar ut konjunkturen i förtid

av Leif Bergström Forum 2010-04, sida 22-23, 29.04.2010

Taggar: Orter: USA Teman: aktiemarknaden

Börserna tar ut konjunkturen i förtid

IH USA. Aktiemarknaden har redan länge utgått från att krisen är över, med stigande kurser som följd. På samma sätt gick kurserna också ned innan krisen var ett faktum.

LEIF BERGSTRÖM IH NEW YORK X Om det varit lätt att göra pengar på börsen det gångna året, så blir det nu något svårare, säger analytiker på Wall Street. Något år in i återhämtningen efter en lågkonjunktur blir det nämligen dags för de lågt värderade aktierna att öka mer i värde än tillväxtaktierna. Som alla investerare bör veta rör sig ekonomin i cykler. THE NATIONAL BUREAU OF ECONOMIC RESEARCH, som officiellt utropar starten och slutet för amerikanska lågkonjunkturer, uttalade tidigt i april att man ännu var oförmögen att med säkerhet förklara att de dåliga tiderna var över. Akademiska ekonomer som sitter i den beslutande kommittén sade sig inte med säkerhet kunna avfärda möjligheten att ekonomin åter kunde försämras. Därför valde de att invänta klarare statistik innan man utlyser en ny tillväxtfas. På Wall Street skulle en sådan försiktig het kosta miljarder. Finansmarknaden ligger alltid före i sina bedömningar. Aktiemarknaden vände ned 2007, innan utmätningarna av amerikanska hus tagit riktig fart, innan arbetslösheten stigit till krisnivå, och långt innan den internationella finanskrisen var ett faktum. Kurserna vände upp förra våren innan det fanns minsta tecken på att några av dess problem var över. Under förra året steg istort sett alla aktier, när investerare på bred front åter placerade sina pengari aktier ihoppet att bättre tider stod för dörren.

Placera selektivt. Statistiker säger att detta följer ett historiskt mönster. När marknaden inväntar slutet av en lågkonjunktur går allt upp. Efter något år blir investerare mer selektiva. Då gäller det att granska vinstutvecklingen i individuella företag och

STATEN VINNARE.

Tack var pengar so bankerna.

att räkna fram p/e-tal för att finna ännu undervärderade aktier. Av de 500 aktiernaikreditvärderingsbolaget STANDARD & POORS breda index, har var femte faktiskt tappat i värde sedan årsskiftet. Också det mönstret överenstämmer väl med börsens historiskt cykliska beteende, säger analytiker.

Standard & Poors analytiker DAvID wyss slog nyligen fast ”Amerikanernatröttnar snabbt på att vara försiktiga”.

Så försökte han förklara att detaljhandelsförsäljningen ökat, egnahemsmarknaden stärkts och antalet missade låneinbetalningar krympt.

Men för investerare gäller alltså att kanske vara mer försiktiga. Vid det rally som förutser återhämningen efter en lågkonjunktur gäller det bara tidpunkten för återinträdet p stigande kurser kan amerikanskastaten göra envinst på d pumpades ini de krisdrabbade

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 4 201 ”En av vinnarna på det gångna rallyt kan bli självaste Onkel Sam. De miljarder som under lågkonjunkturen räddade flera av USA:s storbanker gjorde också

Washington till delägare. marknaden. Efter det första årets breda uppgång måste enligt analytiker valen av aktier bli mer selektiva, efter mer idogt räknearbete och analyserande av enskilda företags förutsättningar.

Företrädare för aktiefonder brukar avråda enskilda investerare från att göra frekventa aktieaffärer, eftersom risken finns att varje affär kommer i otakt - och leder till förlust. Ett vanligt slagord från dessa kretsar är: ”It is not about timing the market, but the time in the market”. Den frasen rimmar naturligtvis illa med erfarenheterna från teknikkraschen 2000 eller den senaste lågkonjunkturen. Och lika illa stämmer den överens med vad analytiker nu säger om börsens förväntade utveckling. Indexfondernas maningar måste alltså ses i ett betydligt längre tidsperspektiv.

Analytiker säger att i det inledande rallyt efter en lågkonjunktur stiger aktier tack var företagens besparingar och höjd produktivitet. I nästa fas gäller det frågor som huruvida försäljningsvolymen ökat, produktionen expanderat och företagen vågar nyanställa.

Storvinst till staten. Historiskt sett är det teknik och andra tillväxtaktier som leder det inledande rallyt. Under de kommande ett eller två åren har det efter andra lågkonjunkturer varit de lägre värderade aktierna som gjort bäst ifrån sig.

Och även om centralbankschefen BEN BERNANKE nu börjat tala om nödvändigheten att strama åt de amerikanska budgetunderskotten och en medlem av Feds räntesättande utskott redan tidigare givit börsen kortvarig skrämselhicka med tal om nödvändigaräntehöjningar för att undvika kommande inflationstryck, så säger de troende på Wall Street att marknaden redan förutsett allt det. Dessutom är sådana uttalanden också till

Annons Odi stor del typiska för de ekonomiska cyklerna.

En av vinnarna på det gångna rallyt kan bli självaste Onkel Sam. De miljarder som under lågkonjunkturen räddade flera av USA:s storbanker gjorde också Washington till delägare. Nu säger sig administrationen vilja avveckla ägandet i bland annat cCITIBANK - till en nätt liten vinst. Totalt kan det röra sig om nästan 20 miljarder dollar på en investering på 45 miljarder.

Bland optimisterna finns inte oväntat USA:s mest högljudda börskommentator, THESTREET.COMS och kabelkanalen CNBC:S JIM CRAMER, som spår att att tillväxten kommit i gång till den grad att fler människor kommer att sysselsättas, skatteintäkterna kommer att stiga och att USA:s prognoser för enorma budgetunderskott därför inte kommer att förverkligas fullt ut. Ett sådant scenario skulle naturligtvis också leda till än högre börskurser.

Utgiven i Forum nr 2010-04

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."