Utgiven i Forum nr 2010-02

Bovarna på Wall street

av Leif Bergström Forum 2010-02, sida 26, 25.02.2010

Taggar: Orter: Wall Street Teman: börsen

EH foRUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2 2010

VARLDEN:

Bovarna på Wall Street

LEIF BERGSTRÖM IH NEW YORK Också efter den senaste finans KOMMENTAR krisen lever Wall

Street efter sin alldeles egna etiket och sociala regelverk. Det märks i d fortsatta planerna på jättebonusar och på det argsinta bemötandet av president BARACK OBAMAS kritik. Det märks också i den fortsatta närvaro i finansvärlden av några av den se naste krisens nyckelpersoner.

Medan tjuren på Bowling Green ser lika aggressivt optimistisk ut som alltid har tidigare storheter SOM LEHMAN BROTHERS OCh BEAR STEARNS förpassats till historieböckerna. MERRILL LYNCH anammade just tjuren som sitt emblem - som om firman kunde garantera en ständig ”Bull market! Men företaget som ståtade med titeln ”Världens största mäklare? är nu blott en del av BANK OF AMERICA.

Dess tidigare vd JOHN THAIN tvingades ut sedan han betalat ut stora bonusar till sina trogna medarbetare just innan Bank of Americas köp. Men i februari dök Thain upp igen. Han hade kommit till Merrill från chefsposten på New York-börsen. Nu var det bolaget ciT som ville ha hans tjänster som vd. CIT är specialiserat på företagslån, men omorganiserades 2008 till bank för att kvalificera för 2,3 miljarder dollar av Washingtons stödfond för finanssektorn. I november inledde företaget konkursförhandlingar.

”CIT kommer att spela en viktig roll i den amerikanska ekonomins comeback och i skapandet av nya jobb”, sade Thain till journalister när han förklarade varför han accepterat utmaningen att sätta skutan på rätt köl.

Bank of America ställdes efter köpet av Merrill inför oväntade för US luster - något en sedvanlig granskning av bolagets böcker borde ha förvarnat om, enligt många kritiker. Men sådana avslöjanden har inte hindrat Wall Street från att snappa upp också andra höjdare från Merrill. Dess tidigare president GREGORY FLEMING har gått till MORGAN STANLEY medan schweiziska storbanken uBs har anställt tidigare börschefen BOB MCCANN, som plockade med sig fyra av sina närmaste.

Bästa och sämsta vd:n, Lehman Brothers sista vd RICHARD FULD såg det ansedda företaget förblöda efter att enligt rapporter från 1993 till 2007 ha plockat in nära en halv miljard dollar i personlig ersättning. 2006 utsåg tidskriften INSTITUTIONAL INVESTOR honom till den främsta vd:n. Året därefter placerade TV-kanalen Cnn honom på sin lista över de mest efterlysta ”’topp-bovarna bakom kollapsen” och kabelkanalen cnsc utnämnde honom till en av historiens sämsta vd:ar.

I dag är Fuld knuten till hedgefonden MATRIX ASSOCIATES. Bland andra New Jerseys tidigare guvernör JON CORZINE, tidigare ordförande för GOLDMAN SACHS, har stämt honom för ersättning av 118 miljoner dollar av delstatens pengar.

ALAN SCHWARTZ var anrika Bear Stearns sista vd och ordförande. Han blev vd den 8 januari 2008, när aktien stod kring 75 dollar. Den 16 mars hade han förhandlat försäljningen till JP MORGAN CHASE efter det att aktien närmat sig 5 dollar. I dag leder han investmentbanken GUGGENHEIM PARTNERS.

Det mesta av allmänhetens och politikernas ilska mot Wall Street har gällt de bonusar bankerna betalar ut, i flera fall också efter att ha räddats av Washingtons stödpake “Lehman Brothers sista vd Richard Fuld såg det ansedda företaget förblöda efter att enligt rapporter från 1993 till 2007 ha plockat in nära en halv miljard dollar i personlig ersättning och därmed skattepengar. Flera av de stora bankerna har betalat igen lånen, men president Barack Obama har svurit att ta tillbaka varenda cent.

Vita huset har föreslaget en särskild skatt, vilket finansbransche som väntat kämpar hårt emot. Enligt en del uppgifter har det även sänts signaler till Washington att republikanerna kan påräkna mer ekonomiskt stöd från Wall Street inför höstens kongressval.

New Yorks borgmästare MICHAEL BLOOMBERG har valt en allt annat än populistisk linje när han nyligen försökte förklara att de stora bonusarna var bra för New York.

”Om de inte betalar bonusar, kan vi inte beskatta dem”

Men så har Bloomberg just återvalts till en tredje ämbetsperiod. Och sin kampanj finansierade han ur egen ficka. Borgmästaren är mångmiljardär — tack vare den ekonomiska nyhetstjänst som bär hans namn.

Utgiven i Forum nr 2010-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."