Utgiven i Forum nr 1977-04

Brevet från Amerika

Forum 1977-04, sida 24-25, 09.03.1977

Taggar: Orter: USA

Olöst avfallsproblem

Fartyg är flytande bostäder i vissa fall t om flytande hotell. Därför producerar fartyg avfall.

Vad gör man med detta avfall? Naturligtvis kan man inte släppa ut det i havet. Det vore helt otänkbart. Miljövårdens krav bör ha absolut prioritet.

Vad gör man i stället? Man för avfallet i land. Bra! Man för det till en avfallsstation. Utmärkt! Vad händer sen?

Avfallsstationen pumpar ut det mesta i havet.

Det är fiffigt. Det är miljövård.

ALIN Vaakuna. Traditionell mötesplats. Mitt i Helsingfors.

Gamla moderna Vaakuna ligger mitt i stadskärnan, i händelsernas centrum. Sju vackert inredda mötessalar för 6—80 deltagare utgör en verkligt effektiv och fridfull miljö för möten och konferenser. Ingenting stör diskussionen, och utåt hörs det inte heller vad som avhandlas på mötet. Även restaurangen med plats för 150 personer kan reserveras för mötets behov. Till alla mötessalar fås mötesutrustning efter behov. Vaakunas kök står på chaine des rotisseurs-nivå. Konferensens gastronomiska program är alltså också av hög kvalitet och motsvarar era önskemål. Och om konferensen varar i flera dagar, kan ni också övernatta under samma tak — på hotell Vaakuna finns det 224 trivsamma rum.

Vaakuna är hotellet med god service ända från första telefonsamtalet till mötets sista minut. Vår försäljningssekreterare utarbetar gärna ett specificerat mötespaket åt er, om ni så önskar. Kostnadskalkyl medföljer paketet.

Kom och stifta bekantskap med Vaakuna, den traditionella mötesplatsen, Vi förevisar gärna alla våra mötesmiljöer. Därefter kan ni lättare avgöra, hur de motsvarar ert behov.

HOTELL RESTAURANT

VAAKUNA

Stationsplatsen 2, tel. 171 81 ”Vi kunde täcka hela USA med finskt knäckebröd”

Vi har fått ett brev av Nils Lucander, en Forum-läsare i Texas. Han är en amerikaftinländare som gjort business i USA i över tjugu år, men hela tiden hållit en viss kontakt med hemlandet, Här är några utdrag ur hans brev ”Kanske det man först märker när man efter många år i USA kommer ”hem på visit är den almänna lagligheten som existerar i Finland.

Folk som läser ovanstående tror nu säkert denna -skribent är helt tokig ty dagens tidningar äro ju fulla av inbrott, mord, robberies, narkotika samt en massa andra kriminella akter.” Men det är undantag, skriver Lucander.

”Ibland går laglydigheten litet för långt. Som exempel måste jag nämna min promenad över Mannerheimvägen från Wulfen till Svenska Teatern, mot en röd gubbe lysande från trafikljuset.

Då jag startade mot detta röda ljus började en del folk skrika åt mig både på finska och svenska trots att det ej fanns en enda bil i närheten och folket stod där och frös i —20” köld.” ”De reserverade sätena för invalider och gamlingar i bussarna är mycket bra”, tycker Lucander, ”men om det inte finns varken gamlingar eller invalider på bussen så är ju förbudet att sitta där mindre viktigt.

I Finland accepteras regler inte som riktgivande utan tydligen som grundlagar och däri ligger en helt farlig situation som bit efter bit tar bort friheten från det finländska folket. Enligt de flesta fria ländernäs grundlagar behöver en person ej giva vittnesbörd mot sig själv. Trots dett kan polisen stoppa en bilist och fordra att han blåser i en påse för att komma underfund med ”om’ han haft en sup. Att på det sättet få bevis mot en person anser jag att är olagligt.

Detta betyder ej att jag är för rattfyllerister men frågan är om denna rätt åt polisen är för eller mot grundlagens rättigheter för individen? Som vi alla vet så är friheten en mycken skör sak som bör vaktas väl”

Nils Lucander har funderat en hel del över Finlands export ”Finlands ekonomi har ju nästan alltid berott på export av varor. Till en början var den främst representerad av vad träförädlingsindustrin kom fram med. För ca 20—30 år sen ville dock en stor del av affärsvärlden i Finland bara vara agenter, mestadels för USAprodukter och då man den tiden talade om export trodde ytterst få på möjligheterna.

Sen dess har ju saker ändrats litet, men det tycks ännu existera en hel del som inte göres för ökad export. Man läser ofta i världspressen om speciellt norska kontrakt i olika länder runtom världen, speciellt då inom fiskeri och marinindustrierna, Det Norska Exportrådet i Oslo, med kontor och representanter nästan i alla länder är mycket aktivt och utnyttjar varje sätt att hitta kunder för olika norska varor.

Effektiviteten av motsvarande Finska statsunderstödda exportorganisation tycks vara ganska långt efter norrmännens i detta fall. Det finns dock oerhört mycket som kan göras för att öka exporten av varor från Finland tex hit till USA. Med få undantag ha folk i detta land tyckt mycket om finska surskorpor, sill, anjovis, knäckebröd etc, varor som ej produceras här, och som tyvärr ej kan köpas i åtminstone den delen av landet jag bor i. I den lilla stad jag bor i, Brownsville, finns det en butik som säljer massor med Valio ost. Detta är ju småprat då det gäller export, men med god marknadsföring så kan hela landet täckas med finskt knäckebröd eller surskorpor. Tiden tycks även ha ändrat på sig då det gäller pris. .Folk i USA äro i dag mycket mer intresserade av kvalitet och smak än de någonsin varit.

Finland har ett gott namn, men bara detta hjälper ej då det är frågan om knivskarp konkurrens, ty kun - derna kommer ytterst säl’ lan och knackar på dörre för att begära att få köpa något. Det skulle taga alltför mycket rum i dessa spalter att helt. klargöra hur Finland kunde öka sin export även om vi då bara talade om export till USA. Men faktum är att det finns marknader i USA som nu ej är utnyttjade.

Ibland skojar man här och säger att om General Motors skulle göra av med en miljon dollar på annonsering av åttkantiga hjul så skulle en miljon amerikanare snart åka omkring hoppande som sjutton men på samma gång säga hur mjuk deras skjuts är. Sådan är styrkan av rätt promotion.” |

En ny arstallrik är SEE

Arabias tradition med årstallrikar fortsätter. Bygg också Du vidare på denna tradition och skaffa Dig… 20 0 vårstallriken för 1977. Eller börja samla nu. : Arabias årstallrikar med Kalevala-motiv tillverkas endast i ett begränsat antal och de kommer därför att få ett betydande samlarvärde. Arabias årstallrik är dessutom mycket — gesign lämplig som gåva. Ralja Uosikkinen ”HON BEGAV SIG HÄN MOT HEMMET, a GICK MED LÄTTA STEG I LUNDEN, DÅ KOM GAMLE VÄINÄMÖINEN,

UNGMÖN SÅG HAN GÅ I SKOGEN, FLICKAN MED DEN FINA KJOLEN; »

RN

Baktill på tallriken finns”

Likaså finns där hål, med vars “hjälp tallriken kän hänga upp på väggen. Färgerna är diskreta och naturnära: kobolt, ockra, brunt… Erhålles i begränsat antal i varuhus och välförsedda branschaffärer.

Förfrågningar om försäljningsställen per tel. 90-790 211.

ARABIA

FINLAND

Utgiven i Forum nr 1977-04

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."