Utgiven i Forum nr 1977-04

Ledaren: Ordet är fritt

av Inger Jägerhorn Forum 1977-04, sida 07, 09.03.1977

Taggar: Teman: framtidsrapport

leda ”HELT ÖVEROPTIMISTISK” ”En sådan utveckling önskar vi absolut inte”.

De här motstridiga vitsorden har TASKUSs (Taloudellinen Suunnittelukeskus) rapport om Finland år 1990 fått i offentligheten — ofta från ett och samma håll.

Det var diskussion som TASKUs chef Eero Tuomainen efterlyste. Har han blivit bönhörd? Diskussion innebär alltid kritik, men frågan är om det är helt rättvist att utdöma undersökningen som ”värdelös”.

Boken Suomi 1990 erbjuder en intressant läsning. Den innehåller en samlad översikt av vårt sarmhälle, och utgör också därigenom en bas för en diskussion om vårt lands framtid. Nu har man sett enbart undersökningens negativa sidor — vilka onekligen är rätt många.

Det förefaller som om Suomi 1990 för en gångs skull har kunnat förena arbetsgivare och arbetstagare, lantbruksproducenter och industri i rörande enighet: så vill vi inte ha det. Enigheten är dock skenbar.

DEN KRITIK som framförts har nämligen varit av två slag, Delvis har den riktat sig mot målsättningarna (tex när det gäller lantbruket), delvis mot medlen (läs kraftigt ökat statligt inflytande) för att uppnå dessa mål. Den kännbart ökade skattebördan, från dagens 41 procent till 42—45 procent av BNP har fått de flesta på bakhasorna.

Man borde alltså klarare skilja mellan den diskussion som rör målsättningen: vill vi att Finland år 1990 ska se ut på det sätt som TASKU utmålar? och medlen för att nå detta mål: krävs det denna kraftiga styrning och ska styrningen ta dessa former?

Ordet är fritt

VID SIDAN AV EN HELHETSSYN av hur vårt samhälle borde utveckla: sig vore det intressant och viktigt att också inleda en diskussion om delmålen. Vi tar ur TASKUs undersökning några plock på måfå, de gäller olika industrigrenar: — Hur kraftiga verkningar kommer ny teknologi och upptäckterna av nya malmfyndigheter att ha på gruvindustrin — Hur långt kan produktutveckling, långa produktserier och hög mekaniseringsgrad rädda textil-, konfektion-, läder- och skoindustrin från konkurrensen med låglöneländerna — Hur viktigt är det att vår kemiska industri ökar sitt produktsortiment och bland annat börjar framställa konstfiber för den inhemska textilindustrin — Hur viktigt vore det för basmetallindustrin att sikta på storproduktion genom samarbete bl a med SEV-länder och de nordiska länderna och borde / kan dessa länder därigenom ”planmässigt fördela marknaderna” — Vilka är de potentiella möjligheterna att bredda vår metallindustri speciellt på de av TASKU nämnda maskinindustrins, den eltekniska industrins, bilindustrins och metallproduktindustrins område — Är det nödvändigt / förkastligt / realiserbart att spara energi genom lagstiftning, prissättning, upplysning och / eller nya tekniska lösningar? ANTINGEN VI HAR febril högkonjunktur eller förlamande lågkonjunktur förefaller det lika svårt för beslutsfattare inom både politik och näringsliv att finna tillräckligt tid för att samla sig till verkligt långsiktig planering, hur viktigt alla än vet att det är. Kanske TASKUs undersökning med alla sina brister i alla fall kunde erbjuda en utgångspunkt. 1IJ O ur min synvinkel

Forums gäst:

Keijo K Kulha, huvudredaktör för Turun Sanomat (obunden), utkommer i Åbo, upplaga 125 000.

FORUM 4/7 = Var god och testa dina arbetsmarknadspolitiska kunskaper!

Efter det att den inkomstpolitiska helhetslösningen visat sig omöjlig, har man börjat gå in för en centraliserad arbetsmarknadslösning. Ifall man nu inte får till stånd arbetsmarknadsavtal på förbundsnivå, får vi ett avtalslöst tillstånd. Allt detta är inte bra ur stabiliseringslösningen synvinkel,

Kommunisterna siktar på kännbara höjningar i realinkomsterna. BSocialdemo Klara begrepp hindrar missbru kraterna understryker å sin sida vikten av att trygga nettoinkomsternas köpkraft. AFC har däremot upprepade gånger erbjudit en nollinje, som också den i grund och botten siktar på att säkra medborgarnas disponibla inkomster,

Kan du — genast och uttömmande — <förklara skillnaderna mellan dessa i offentligheten dagligen förekommande begrepp? Medger du, utan att förfalla till intellektuell oärlighet, att också du har mängder av skenkunskap?

I informationens trumeld är det lätt att ty sig till passivitet, men då blir fältet lätt öppet för falska åsiktsmånglare.

Den grundläggande frågan är hur det går för mannen i ledet på arbetsplatserna, han, om vars själ det också i denna stund förs en. hänsynslös kamp. Om han. inte förstår ditt budskap kan vi i likhet med den kända =+författaren = bli tvungna att fråga: för vem. klämtar klockan?

Försäkra dig alltid om att ditt budskap förstås rätt. CI

T

Utgiven i Forum nr 1977-04

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."