Utgiven i Forum nr 2021-02

Brist på kritiskt tänkande

av Stefan Lindström Forum 2021-02, sida 34-35, 04.03.2021

Brist på kritiskt tänkande

USA kan stoltsera med världsledande universitet och teknologiföretag, men utbildningen befinner sig i kris. Ett globalt maktskifte kan skönjas vid horisonten.

STEFAN LINDSTRÖM TEXT

Hegemoni definieras som en ledande ställning utan att ha fullständig makt. Praktisk bestäms normerna och värderingarna i samhället eller relationerna mellan aktörer genom ett komplext ekonomiskt, socialt och ulturellt nätverk. När aktörerna är stater är det fråga om politiskt eller ekonomiskt ledarskap och styrning. När balansen mellan dessa rafter demonteras eller rubbas, internt eler externt, uppstår nya skiljelinjer och en ny distribution. En förlorad internidentitet eller apacitet leder även till förlusten av den externaidentiteten, vilket återspeglasrentkonret som sinande inflytande. I dag ser vi flera tecken på en annalkande förändring i den globala ordningen, det vill säga en förändring av hegemonin. Det uppstår nya värderingar, nya modeller och nya förebilder.

Utbildningen i kris i USA. Grunden till denna hegemoniförändring kan härledas till utbildning, eller snarare bristen på den. USA står i dag inför ett enormt dilemma. Även om landet kan stoltsera med en imponerande räcka av världsledande universitet och tek AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 2202 nologiföretag, är grundskolan och utbildningen i allvarlig kris. Tiotals år av bristande investeringar lämnar sina sorgliga spår. Det amerikanska skolsystemet har utvecklats till en egendomlig kulmination av testande, som inte på något sätt påvisar vad någon verkligen lär sig. Läroplanen bygger helt och hållet på att testa studenter, vilket har lett till brist på samhälleliga grundfärdigheter som kritiskt tänkande. Detta kan ses speciellt rörande samhällskunskap, och blind tilltro till alternativa medier. Skillnaden mellan offentliga och privata skolor är även oroväckande stor.

“Världens största demokrati”. Ett annat problem är att en av hörnstenarna i läroplanerna är läran om hur USA är bättre och överlägsna alla andra länder i allt, och att USA är det enda landet där människor lever fritt och där frihet, som det nu sedan definieras, värderas. Fraserna ”ledare för den fria världen” och ”den största demokratin i världen” används flitigt, men en stor majoritet av medborgarna förstår inte grundlagens funktion eller sitt egna politiska system. En situation som på något sätt till och med kan kall HN0LS 3800 las absurd. Ett CNN-test i november 2020 påvisade att mer än 60 procent av amerikanerna inte kunde berätta hur USA:s konstitution följer doktrinen om maktdelningsprincipen där verkställande, lagstiftande och dömande makt ska balansera varandra. Presidenten och administrationen styr USA, kongressen (senaten ochrepresentanthuset) skriver lagarna och Högsta domstolen ska försäkra att presidentbeslut och lagar inte strider mot författningen. Färre än 30 procent kunde nämna alla tre beståndsdelar. Författningen reglerar också det dualistiska maktförhållandet mellan den federala regeringen och delstaterna. Det är i denna okunskapsmark som grunden för händelsernai Washington DC såddes.

Politiserad historieundervisning. Bristen på allmänbildning återspeglas också i hur omvärlden uppfattas. Det debatteras ofta om socialism, men få förstår vad socialism egentligen företräder. En annan oroväckande trend är vissa politikers strävan att politisera läroplanerna och speciellt historie- och samhällsundervisningen. Poli 99 Allting beror på utbildningen. Fö att upprätthålla sin internationella dragningsraft, sitt teknologiska och politiska ledarskap är det nödvändigt för USA att investera kraftigt i STEMäroplaner i både gymnasier och universitet.

tikerna hävdar att barnen undervisas ”fel” och hjärntvättas av liberala ideologier och lärare. I stället vill de införa en nationalistisk inriktad ”patriot-undervisning”, där historien och fakta skrivs om rätt så radikalt. Tyvärr ser vi samma tendens även i Finland. Vissa politiska grupperingar har nyligen kritiserat lärare för att undervisa mot deras partis alternativa värderingar — en tämligen skrämmande tanke.

Brist på ingenjörer, Det största problemet som USA möter är dock bristen på studenter i så kallade STEM-ämnen (naturvetenskap, teknologi, matematik och ingenjörskonst). Kvalitén på studenterna är även för svag. I det stora hela producerar USA inte tillräckligt många ingenjörer för att tävla internationellt, och här kommer vi åter till hegemoniskiftet som omnämndes tidigare. Allting beror på utbildningen. För att upprätthålla sin internationella dragningskraft, sitt teknologiska och politiska ledarskap är det nödvändigt för USA att investera kraftigt i STEM-läroplaner i både gymnasier och universitet. I dag utbildas sex gånger fler ingenjörer per år i Kina äni USA, vilket på sikt kan leda till ett hegemoniskifte även ekonomiskt och politiskt. Problemet är stort eftersom många amerikanska universitet har eliminerat den slags matematikundervisning från sin läroplan som uppfyller behoven hos de storateknologiföretagen. Det finns inga snabbalösningar, men beslutet måste göras nu. Finland borde tänka i samma banor.

Stora investeringar planeras i hamnarna

X En enkät bland Finlands hamnar och hamnoperatörer visar att man planerar investeringar för över en miljard euro de kommande fem åren. Det är 17 procent mer än under föregående femårsperiod. Investeringarna gäller bland annat digitaliseringsprojekt.

”Enkäten visar att hamnarna ser positivt på den ekonomiska utvecklingen i Finland och vill ligga i framkant när det gäller att investera isin operativa kapacitet. Hamninvesteringarna har potential att öka effektiviteten iutrikeshandeln”, säger hamnförbundets vd Annaleena Mäckiläi ett pressmeddelande.

Rantalainen köper Norlic

X Rantalainen, som är en av Finlands största redovisningsbyråer, köper Österbottens största redovisningsbyrå Norlic med huvudkontor i Jakobstad. Säljare är företagets tjugo aktieägare, bland vilka Caj-Anders Skog är störst genom företaget Purmo Autic. Övriga huvudaktieägare är Roger Back, Tore Back och Jan Kronqvist.

Norlic, grundat 1985, har i dag 135 anställda och en omsättning på cirka 9 miljoner euro. Norlie fortsätter tills vidare verksamheten under sitt eget varumärke.

Rantalainen har cirka 850 anställda och en omsättning på cirka 63 miljoner euro.

VR köper modulär godsvagn

X Logistikföretaget VR Transpoint har tagit i bruk 23 moderna modulära godsvagnar med vars hjälp mängden gods per tåg kan öka. Dessutom blir lastning och lossning enklare.

I den modulära vagnen är chassit och lastutrymmena separata, vilket gör det möjligt att på samma chassi använda olika typer av lastutrymmen, beroende på vilken typ av gods som fraktas.

Vagnarna har modifierats för finländska förhållanden i samarbete med kunder och med tillverkaren, österrikiska Innofreight Solutions.

VR Transpoint planerar ta i bruk totalt 50 Finnowagon-vagnar under 2021.

AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 2 2021

Utgiven i Forum nr 2021-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."