Byggde sin egen ubåt

av Johan Svenlin Forum 2007-10, sida 50, 25.10.2007

Taggar: Personer: Eric Westerberg Teman: ubåt

STYR PÅ KÄNSLA.

Västerbottningen Eric Westerberg har gjort allt själv på si på vinterförvaring ska han bland annat installera en navigator.

Byggde sin egen ubåt

På hösten skaffar sig många ett eget hobbyprojekt. För två år sedan började ERIC WESTERBERG i svenska Västerbottens inland hamra på sitt projekt — en ubåt!

JOHAN SVENLIN TEXT

X Iseptember sjösatte 26-åÅrige ERIC WESTERBERG sin ubåt, och sedan dess har han gjort sex dykturer. Intresset för ubåten har varit stort och det har varje gång funnits villiga passagerare att ta med ner till djupet.

”Som mest har jag haft fem passagerare samtidigt. Ubåten klarar en maxlast på 600 kg, och börjar bete sig konstigt om det blir mer än så”, berättar konstruktören och kaptenen själv på telefon från sitt hem i Ånäset.

Idén om en ubåt bar han på länge. Han bor en bit från kusten och såg på sitt ubåtsprojekt i första hand som en teknisk utmaning.

”Jag är ingen ubåtsfanatiker eller ens sjömänniska. Den enda båten jag tidigare varit ut på sjön med är Finlandsfärjan”

Eric Westerbergs mamma och morföräldrar flyttade till Sverige på 1970-talet och d gånger han besökt Finland har målet i första hand varit morföräldrarnas stuga i Alahärmä.

I den egna firman, WESTERBERGS SMIDE, fanns utrustningen som behövdes för att bygga ubåten och efter 2 500 arbetstimmar sänktes den drygt sex meter långa och 8,7 ton tunga pjäsen ner i Sikeå hamn mellan Umeå och Skellefteå. Eric Westerberg vill inte uppge materialutgifterna.

Behåller lugnet. Under jungfruturen stannade motorn efter att han glömt öppna en ventili avgassystemet. Allt gick bra och han har aldrig känt någon rädsla i ubåten.

”I vinter ska jag lägga in elektronik, göra klart styrsystemet och installera en navigator. Hittills har jag navigerat på känsla”, skrattar han.

Han har haft hundratals besökare som kommit för att beskåda ubåten, vissa har kommit flera gånger.

”Det är ju inte varje dag någon bygger en ubåt här i trakten, så det är förståeligt att folk vill se den?

Ingen har hittills erbjudit sig att köpa ubåten och Sikeås egen kapten Nemo verkar få ha den för sitt eget och sina kompisars nöje. Nu har Eric Westerberg bytt rollen som verkstadsföretagare mot studier. Hans mål är att bli maskiningenjör.

”Nu när jag gjort ubåten i praktiken villjag se om den går att göra i teorin”

Och när han tar sig för något verkar han ju gå till botten med det.

www.svt.se (sök på Eric Westerberg) finns klipp från när Eric Westerberg invigde sin ubåt.

egen ubåt. När han tar upp den

Utgiven i Forum nr 2007-10

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."