Utgiven i Forum nr 1989-06

”Byggklossar” sparar betong

av Ragnhild Artimo Forum 1989-06, sida 22-23, 13.04.1989

Taggar: Teman: byggforum

BESINNA

Det är lätt att bygga med ettkilos plastelement, Och snabbt: grunden är gjord på en dag, huset på en vecka. Så enkelt att inte bara ett barn utan också begåvade vuxna klarar det.

us av styrox? Nästan. Styrox — elle mera exakt expanderad polystyre — är materialet i Byggklossenelementen (bättre kända under sitt finska namn Palikka) som kan användas för sockel och sula lika väl som för bärande väggar. De första Byggklossarna utvecklade DI Birger Wasenius för över femton år sedan för sitt eget hus, som Ii högönsklig välmåga står som ett monument över materialets hållfasthet och oföränderlighet.

Naturligtvis kan hus inte byggas enbart av plast (ännu). Byggklossens funktion är att utgöra en kvarblivande gjutform för betong plus armeringsjärn eller för den nyaste lösningen fiberbetong.

Byggklossen är naturligtvis patenterad. Och vad som började som familjen Wasenius individuella lösning på behovet att få ett fördelaktigt hus utgör nu kärnan | ett nygrundat företag, Ingenjörsbyrån Byggklossen Ab — Insinööritolmisto Rakennuspalikka Oy med säte i Söderkulla. VD Birger Wasenius har gått in för klossar på heltid.

Lågt kvadratmeterpris

En av de viktigaste finländska myterna är att det ska vara dyrt och svårt att bygga, och att det ska gå långsamt och kräva medverkan av ett massivt garde dyra specialister. Annars skulle bostäderna nämligen bli för billiga.

Wasenius säger att det inte behöver vara så, Ett exempel på välorganiserat priseffektivt byggande med husvisa individuella lösningar är den internationellt prisbelönande Sparbyn som uppfördes i Henriksdal i början av 80-talet i regi av Asuntosäästäjät ry. Där står ett drygt tjugotal Byggkloss-hus som ägarna planerat och uppfört själva med assistens av en konsulterande arkitekt. Kvadratmeterpriset omräknat i dagens penningvärde blev runt 3 000 mk.

Biografen i Kyrkslätt var ett av de större projekten där Byggklossen användes också för väggarna.

Byggklossar, som är enda tillämpningen hittills för den fiberbetong professor Asko Sarja vid VTT har utvecklat — “vanlig” betong förstärkt med kutterspån som kembehandiats och som onödiggör armeringsstålet.

Kan man bygga med lego kan man bygga med Byggklossen. Betongåtgången är cirka 50 procent jämfört med “normal” betonggjutning.

Text: Ragnhild Artim ”BYGGKLOSSAR av plast sparar tid, pengar och betong

Wasenius eget hus kostade då det begav sig runt 1000 mki/m2 Det är siffror som stämmer till eftertank — En av nationens stora frågor är idag SOM känt att producera prisbilliga bostäder i tillräcklig volym åt alla behövande, säger Birger Wasenius. — Det viktigaste och mest brådskande behovet gäller bostäder för barnfamiljer samt daghem — och inom kort också åldrings- och servicebostäder i ökande antal. Frågan om billiga byggmaterial och enkla metoder är här en nyckelfaktor.

Ett, två, tre — gjut! Förutom ”originalbyggklossen” har Wasenius tagit fram ett sockel- och sulelement, Bumlingen (Järkäle) som I stället för en betongform består av två och är tio cm bredare än 30 cm breda Byggklossen. Det nya elementet ger extra god viktfördelning där markförhållandena kräver det

För båda typerna är arbetsprocessen densamma: de 90 cm långa bara ett kilo tunga spontade elementen travas på varandra, förslagsvis tre, fyra på varandra, armeringen placeras i betongrännan och betongen pumpas in. Genom att klossarna är formade som ett slags Lego och går in i varandra behövs ingen stödkonstruktion på utsidan — bara byggnadstejp eller ett enkelt brädstöd i ytterhörnen. Att rada upp elementen till denna behändiga gjutform gå på någon timme och kan — feministerna får ursäkta Wasenius — ”utföras av frun och barnen” …

Det betyder att sockeln/sulan är klar på en dag och hela huset — om man också bygger väggarna med denna metod — på någon vecka.

— Genom den expanderade polystyrenens goda isolationsegenskaper behövs ingen fuktspärr på insidan utan bara tex gipsskivor, säger Birger Wasenius. — I

DI Birger Wasenius har visat att det går att bygga billigt — med element i billigt material. Nu går han in för att ta fram ett totalsystem där elementtänkandet återkommer i alla faser av husbygget.

6/1989 PORUN princip är det inte heller nödvändigt att göra någonting alls åt den yttre sidan, men polystyrenen tenderar att gulna något då den utsätts långvarigt för ultraviolett ljus, och estetiska skäl talar för en annan finish: målning, rappning — varvid behövs ett fibernät som ”ryggrad” genom att plasten i någon mån ”lever” — eller fiberrappning, olika fasadskivor, brädfodring och naturligtvis tegel. Sistnämnda förutsätter att sulan lagts så att en kant utåt utgör underlag för tegellagret.

I källaren kan man exempelvis limma kakel direkt på Palikka-väggen. Termen är förresten missvisande: förpackningsstyrox av tvivelaktig kvalitet är något som inte bör förväxlas med Byggklossen — Vad som vanligen kallas styrox har en specifik vikt om ca 13 kg kubikmetern medan det högklassiga material Yhtyneet Paperitehtaat i Salo tillverkar våra element av går på minst 30 kg/kubikmeter. Det är alltså tätare och uppsuger inte vatten annat än om det nedsänks i vatten för flera månader i taget. Vid tillverkningen används inte frecn utan vattenånga.

Wasenius framhåller Byggklossens värmeegenskaper: den har ett K-värde om 018 (ju lägre K-värde, dess bättre isolation som känt) medan t ex element av lättbetong har 0,49. Genom de goda isolationsegenskaperna går det bra att gjuta betongen i vilket väder som helst inklusive snöstorm. Även ljucisolering och akustik är goda vilket bl a utnyttjats i den nya biografen i Kyrkslätt.

Totalsystem med TEKES-stöd

Birger Wasenius vill se hus som från grunden till takåsen består av element utvecklade enligt samma filosofi som Byggklossen och Bumlingen. Det ska gå snabbt att bygga, det ska vara billigt att bygga eget, och det ska vara så lätt att vem som helst klarar det med litet rithjälp av en arkitekt.

Wasenius har fått Teknologiska utvecklingscentralen TEKES övertygad om realismen | dessa målsättningar: Ett tvåårigt FoU-projekt på 600 000 mk i samarbete med Statens tekniska forskningscentral VTT med målet att utveckla ett totalsystem för billigt byggande/självbyggande enligt samma linjer som de etablerade Waseniuselementen understöds av TEKES.

— Det första tillskottet till systemet kommer ut på marknaden ännu i vår, men då jag sett hur snabbt konkurrenterna lyckas kopiera mina innovationer berättar jag inte mera om nyheten i dethär skedet.

Wasenius nämner om de kommande produkterna att alla inte nödvändigtvis blir av plast — men filosofin — billigt, lättopererat, snabbyggt — bibehålls. Traditionsenligt är också det fortsatta utvecklingssarmabetet med VTT som varit med också i det tidigare projekten.

Då verksamheten och produktmixen blir mångsidigare behöver — Ingenjörsbyrån Byggklossen sannolikt mera konkret svängrum — Jag har nyligen fått en industritom Borgå och där ska vi uppföra firmans första egentliga verksamhetsutrymmen utanför det egna huset I Söderkulla. Kontorsfacilitetet, laboratorium, produktionsutrymmen. Självfallet blir byggnaden ett Byggklosshus! LJ

FÖRUN, 6/1989

Text: Mats Lindqvist

ERROR NG 5 TE OR I AR

GRANITPLATTOR alternativ Til kokel

Kalibrerade tunnplattor i granit, kan det vara något fö byggnadsbranschen?

Det tror Gustaf Mickos, VD för Skaldo Stone i Ekenäs. Nu i vår startar företaget, som första I Finland, produktionen av måttnoggranna 10 mm tunna plattor I granit, ett inredningsalternativ till tex kakel och klinkers.

illverkning av granitplattor för bygg nadsändamål är ingenting nytt. Tidiga re har det funnits — och finns — plattor med en tjocklek av ca 20 mm. Det nya, som Oy Skaldo Stone Ab kör fram i och med starten i vår, är 10 mm tunna, måttnoggranna granitplattör med en tolerans på plus-minus 0,5 mm. Skalco Stone är dotterbolag til Oy Scandia Granite Ab och har ett tiotal anställda.

— Fördelen med de kalibrerade plattorna är att de blir tunnare och lättare och därmed enklare att hantera än de granitplattor som tidigare funnits på marknaden, säger Skaldo Stones VD Gustaf Mickos.

Plattorna kan läggas med vanlig kakelteknik och sättas fast med t ex kakelspackel. Det innebär att vem som helst som behärskar kakel också kan lägga tunnplattor i granit. Tack vare den enkla hanteringen tror Gustaf Mickos att det också finns en marknad för plattorna.

Användningsområden — för kalibrerade granitplattor är främst golv och väggar.

— Granitplattorna används främst i offentligt och kommersiellt byggande, i objekt där slitaget ställer höga krav på hållbarhet och där man kräver högklassiga estetiskt tilltalande ytor, säger försäljningschef Henry Andersson

Han vill dock understryka att tunnplattorna också är ett ypperligt alternativ till inredningar i egnahemshus — i toaletter, tamburer eller kring den öppna spisen.

— Då platttäggningen är relativt enkel är tunnplattorna ett ypperligt ”do it yourself! material, säger Andersson.

Jämfört med t ex kakel är dock tunnplattorna dyrare. Och det kan naturligtvis vara en hake för egnahemsbyggaren.

Styrkan med de kalibrerade plattorna är naturligtvis deras tunnhet i kombination med måttnoggrannheten. Tidigare har det varit svårt att få så tunna granitplattor med så liten tolerans, men tack vare kalibreringstekniken är detta nu möjligt

Kalibreringen utförs i en diamantfräs som går över baksidan av plattan. Den tekniken garanterar ett exakt mått på tjockleken. I och med att man nått en tjocklek på 10 mm tror Gustaf Mickos också att man nått minimimåttet för granitplattor. Tunnare plattor än så blir helt enkelt för sköra.

Granitplattorna görs i olika storlekar och olika färger — och dessutom med olika ytstruktur.

Huvuddelen av produktionen utgörs av standarddimensionen, 300 x 300 x 10 mm, men produktionstekniska möjligheter finns att tillverka plattor med maximibredden 610 mm. Längden begränsas | princip av granitblockets längd. Färgerna bestäms givetvis av den granitsort plattan tillverkas. Henry Andersson säger dock att sortimentet skall innehålla ett tillräckligt antal alternativ för att täcka inredningsarkitekternas behov.

— Det finns fyra olika ytstrukturer att välja bland — mattslipad, polerad, flammad eller krysshamrad, beroende på tunnplattans användningsområde, säger Henry Andersson.

För tillfället riktar Skaldo Stone sig främst in på att sälja plattor för inredningar, men i framtiden kan det också bli frågan om att belägga fasader med tunna granitplattor. Problemet är att hitta ett fastsättningssystem, Inomhus bereder fastsättningen inga problem, men utomhus är påfrestningarna betydligt större och det ställer andra krav på hållbarheten.

Tacksam: för Skaldo Stone är i alla fall att man inte behöver övertyga kunderna om själva produktens hållbarhet. Alla gamla stenkyrkor, borgar, slott och järnvägsstationen i Helsingfors etc etc är bevis nog för att granit är ett byggnadsmaterial med livslängd.

Största delen av Skaldo Stones produktion går till utlandet, främst till Skandinavien, Förbundsrepubliken Tyskland, USA och Japan. []

Kalibrerade tunnplattor i granit lämpar sig väl för inredningar, säger Gustaf Mickos, VD på Skaldo Stone.

Utgiven i Forum nr 1989-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."