Utgiven i Forum nr 2010-12

Cleantech växer inom allt fler branscher

av Lena Barner-Rasmussen Forum 2010-12, sida 22-24, 21.12.2010

Taggar: Teman: grön teknologi

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

NR 12 2010

Cleantech växer ino allt fler branscher

HI Miljöteknologi. Både offentligt och privat riskkapital investeras i cleantechföretag, som utvecklar lösningar och produkter för att göra världen renare och hållbarare. Ett exempel på ett företag med stor tillväxtpotential är Zenrobotics som har utvecklat en robot som sorterar avfall.

LENA BARNER-RASMUSSEN TEXT

JARMO TEINILÄ FOTO

X Då man kommer in i ZENROBOTICS lokal i centrum av Helsingfors ser det ut som vilket ingenjörsföretag som helst. En massa unga killar hänger över sina datorer och ser koncentrerade ut. Men Zenrobotics är inte som vilket företag som helst. För det första finns det en avsevärd mängd toppdoktorer bland de anställda. För det andra är två medarbetare inburade i varsitt trångt rum på grund av oberäkneligt beteende. Arnold och Gabriel är demorobotar. Deras förädlade kusiner ska med sin artificiella intelligens göra jorden effektivare på att sortera avfall.

”På måndagmorgon är det lite nervöst att komma till jobbet och se om robotarna överhuvudtaget är kvar”, skämtar RAINER REHN, företagets kommersiella direktör. Robotarna är inburade bakomlås och bom, men de är så intelligenta vid det här laget att de nästan kunde ta sig ut ur kontoret.

Det man med säkerhet vet att de kan bra, äratt sortera avfall. Fortfarande är det någonting som huvudsakligen görs manuellt. Det är både tidskrävande och hälsovådligt. Zenrobotics robotar däremot är effektiva och kan på basis av ljudet hur en plastmugg faller på en bråkdels sekund säga vad det är för plast. Robotarna har otaliga sensorer som uppfattar allt från ljud till material, och kan med sin artificiella intelligens snabbt processa information och dra riktiga slutsatser.

En av företagets grundare är TUOMAS J. LUK KA som doktorerade inom molekylkvantkemi som 20-åring, den yngsta någonsin iFinlands historia. Företaget har sålt en pilotrobot till SITA FINLAND, och tillsammans med dem finslipar man på roboten. Då den är färdig ska den lanseras globalt. All annan affärsverksamhet har för tillgället lagts på is för att lösgöra resurser för det här projektet.

All bra teknologi är cleantech. Zenrobotics är ett av otaliga företag inom cleantech, en sektor där affärsmöjligheterna finns i lösningar och produkter som ska göra världen renare och hållbarare. Cleantech innefattar branscher som förnybar energi, avfallshantering, nya material och hantering av vattenresurser. Potentialen anses vara enorm, enligt vissa uppskattningar kommer cleantechmarknaden att växa från lite över 2 000 miljarder i dag till över 6 500 miljarder år 2025.

För tio år sedan talade man inte ens om cleantech. I dag kallar till och med många traditionella företag sig cleantech. Enligt LASSI NOPONEN, partner på det finländska riskkapitalbolaget CLEANTECH INVEST, håller hela begreppet på att urvattnas. Han anser inte att cleantech i sig är någon bransch, utan snarare ett begrepp som uppkommit på finansmarknaden.

”Cleantech är ett segment som finns i många branscher. All bra teknologiidag måste vara ren och ta i beaktande miljöaspekter.

Men det gör inte nödvändigtvis teknologin till genuin cleantech”) säger han.

Som bäst kan ett cleantechföretag enligt Noponen erbjuda en teknologi som har en explosiv tillväxtpotential och som dramatiskt kan ändra på sättet hur vi gör saker i fortsättningen.

Statligt stöd. Men innan det blir möjligt med explosiv tillväxt krävs det ofta stora initialinvesteringar. Regeringar runtom i världen har reagerat på det här och cleantechföretag är förhållandevis välpositionerade att få stat ligt stöd.

Det är inte ovanligt att finansieringen som krävs för att komma igång ges ur statliga medel. Cleantech Invest investerar i startskedet, men investeringen matchas av statliga medel, oftast av TEKES.

”Genom att kombinera resurser och kunskaper både från tjänstemän och riskinvesterare uppnår vi de bästa förutsättningar att bedöma vilka företag man ska finansiera med statliga medel. I den här typen av partnerskap mellan offentlig och privat finansiering hjälper vistaten att vaska fram bra företag och vår risk blir mindre eftersom det finns statliga pengar med”) säger Noponen.

Han tycker att den här modellen fungerar bra.

”Det är viktigt att det finns med pengar från privata sektorn, eftersom det ligger EB

ROBOT SORTERAR SOPOR.

Zenrobotics robotar ka på bråkdelen av en sekund registrera vilket material avfallet består av, säger Rainer Rehn.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 12 201 ”Cleantechenergibolag kommer att vara den största skaparen av arbetsplatser och förmögenhet i vårt intresse som delägare att inte förlora vår investering. Våra intressen är samstämmiga med målföretagets och statens intressen” AHLSTRÖM CAPITAL har också hoppat på cleantechtåget och grundade en cleantechfond för ungefär ett år sedan. För tillfället finns det sju företag i fonden, bland annat MERVENTO i Vasa somlevererar direktdrivna vindkraftverkslösningar och RIPASSO ENERGY i Malmö, som fokuserar på solkraftverkslösningar baserade på stirlingmotorer. Ahlström Capital har specialiserat sig på tillväxtstadiet, där företagen redan har en fungerande teknologi och småskalig försäljning. Riskerna idet här skedet är inte lika stora. ”Ett av investeringskriterierna är att målföretagen på sikt ska klara sig utan statligt stöd”) säger JACOB AF FORSELLES, investeringsdirektör på Ahlström Capital.

Inte så många börslistningar. vAcon, tillverkare av energisnåla frekvensomriktare, är det enda cleantechföretaget som har listats på Helsingfors Nasdaq OMX. (Ahlström Capitalär Vacons största ägare med en andel på 20 procent.) Det är mer sällan som cleantechföretag börslistas.

Däremot finns det goda möjligheter för små cleantechföretag att bli uppköpta av större företag. Orsaken till det här är att många stora företag som till exempel oljebolag och andra energibolag missade cleantechtåget. Deras forsknings- och utvecklingsavdelningar kom för sent igång och nu köper man in kunnande genom att förvärva mindre bolag.

Det har förekommit spekulationer kring att det här avskräcker investerare eftersom

CLEANTECH

Forskarna på Zenrobotics finslipar sin avfallssorterande robot och kommer när arbetet är klart at lansera roboten globalt. På bilden från vänster: Jouni Seppånen, Lasse Rasinen, Rainer Rehn, Iuomas J. 3 |

Lukka och Harri Valpola.

en lyckad börslistning ger en avsevärd avkastning. Lassi Noponen på Cleantech Invest ser dock många goda sidor kring cleantechföretagens möjligheter att bli uppköpta.

”En investerare är alltid intresserad av en exit, och visst kan en en börslistning ge den största värdestegringen. Men sannolikheten att en börslistning lyckas är sist och slutligen ganska liten för företag i början av sin livscykel”) säger han.

Hellre ser han att det finns många andra goda möjligheter att lösgöra sig från sin investering.

”En försäljning till ett storbolag ger nog också en god avkastning”, säger han.

Resursknapphet den största tillväxtfaktorn

LENA BARNER-RASMUSSEN TEX esursknapphet anses vara den största Rico bakom cleantechföretagen tillväxt. Enligt vissa uträkningar kommer det 2050 att finnas 9,6 miljarder människor i världen vilket enligt konsultföretaget MCKINSEY & COMPANY kommer att leda till att efterfrågan på energi kommer att fördubblas.

Enligt WAL VAN LIEROP, som har grundat CHRYSALIX ENERGY, ett riskkapitalbolag i US som investerar i ny energiteknologi, kommer hela cleantechmarknaden att utvecklas från en nischmarknad till den dominerande energiproduktionsformen.

“Cleantechenergibolag kommer att vara den största skaparen av arbetsplatser och förmögenhet’l sade han under Cleantechdagarna i Lahtis inovember i år.

Både inom EU och globalt finns det otaliga program som syftar till att minska koldioxid Inte heller af Forselles ser det nödvändigtvis som något negativt att den sannolika avyttringsmetoden är en försäljning.

”På börsen lyckas man sällan sälja ut alla aktier på en gång. Om du däremot lyckas sköta en auktionsprocess väl och får flera industriella aktörer att ge bud mot varandra kan försäljningspriset bli mycket högt”

På Ahlström Capital siktar man på att hålla investeringarna i cleantechfonden mellan fyra och sex år innan de avyttras, så det är för tidigt att tala om avkastning ännu. Men som med alla riskinvesteringar ser af Forselles det som sannolikt att vissa lyckas bra, andra mindre bra och en del inte alls.

utsläpp. Men JACOB AF FORSELLES , investeringsdirektör på AHLSTRÖM CAPITAL, lyfter också fram säkerhetspolitiska orsaker till att alternativa energiformer kommer att växa.

“EU importerar i dag lejonparten av sitt behov av naturgas och olja, främst från Ryssland och Mellanöstern. De flesta länder eftersträvar att minska sitt beroende på importerade råvaror vilket leder till att alternativa energikällor som till exempel vindkraft kommer att öka?

Utgiven i Forum nr 2010-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."