Utgiven i Forum nr 1989-12

Danfoss satsar på freonfri kompressor

av Sigyn Alenius Forum 1989-12, sida 46, 31.08.1989

Taggar: Teman: vetenskap

Danfoss satsar p freonfr kylskåpskompressor

Text: Sigyn Alenius (Köpenhamn)

Den stora danska automatik- och elektronikkoncernen Danfoss satsar nu på att bräda sina konkurrenter i Europa, USA och Japan med en kylskåpskompressor som arbetar utan de ozonförstörande freonerna. År 1990 kommer den första pilotutgåvan och 1992 skall serieproduktionen vara i full gång med export till hela de miljömedvetna världen.

iljöskydd är pangformeln i dag MJ zen för Danfoss" kompres soravdelning, Hans Jörgen Gustavsen, kallar miljö ”ett ord med magi”. Av koncernens investeringar i år går 12 procent till utveckling och produktion av miljöskyddande aggregat i koncernens 750) olika produkter. Dessa omfattar bl a industri- och kylautomatik. databaserade övervakningssystem. hydraulikkomponenter. olje- och gasbrännare och värmeautomatik. Bland vanliga konsumenter är troligtvis termostatgruppen mest känd, det är den som gjorde koncernen världskänd redan för 40 år sedan.

Att kompressorproduktionen nu är så starkt i förgrunden hänger ihop med att kylskåpsmarknaden expanderar kraftigt i takt med det ökade välståndet på många håll i världen. Dessutom arbetar kylskåp i i dag med freon, som ju som känt är en miljöfarlig substans. Långt mindre än en procent av världens kylskåp arbetar utan freon. det är de s k absorptionskylskåpen som inte bygger på kompressorsystemet. Med de är så dyra i produktion och drift att de inte har någon framtid. Därför håller man på att utveckla freonfria kompressorer I många industriländer, och Danfoss ämnar vara etta på den marknaden.

Samtidigt skall Danfoss också utvidga och internationalisera. Vår satsning blir dynamisk och offensiv, är koncernehefen Henry Petersens formulering. I en intern skrivelse till personalen skriver han ”vi skall expandera utöver det möjlig;

Möjligheterna är nämligen begränsade, så täta som maskorna redan är i det leveransnät som koncernen sedan starten 1933 har spänt ut över hela världen. Danfoss har dotterbolag eller agenter i 101 länder och egna fabriker utanför Danmark i Japan, USA, Kanada, Västtyskland och Sverige. Hela 90 procent av omsättningen sker i utlandet.

Av den europeiska marknaden täcker Danfoss 10 procent, av den danska 20 procent. Globalt har koncernen 70 konkurrenter som opererar inom en eller flera av samma sektorer som Danfoss. Enligt Gustavsen kommer de allvarligaste konkurrenterna från Japan och Italien.

HORDEN S 46

Danfoss är i full gång med att förbereda expansionen i Gorbatjovs mera konsumtionsinriktade Sovjet. Den begränsande faktorn är det i Sovjet fortfarande gällande bilaterala handelssystemet.

  • Men en dag blir rubeln konvertibel. även om det kan ta tid, och då står Danfoss beredd. menar Gustavsen.

Sovjetmarknaden sköts i dag huvudsakligen genom Danfosskontoret i Esbo i Finland. Marknadschefen på Esbo- kontoret, Gustav Båsk berättar att av årsomsättningen på 150 miljoner mark avsätts en tredjedel i väst, en tredjedel i Finland oc den resterande tredjedelen i Sovjetunionen. Till Sovjet levereras huvudsakligen kompressorer till kylaggregat och komponenter till industriautomatik.

— I väst avsätter vi en hel del Danfosshydraulik, bl a inbyggd i skogsmaskiner som Valmet och Raumea-Repola tillverkar, berättar Båsk.

I Finland tillverkas dock nästan ingen av de komponenter som Danfoss producerar. En av de få är frekvensomvandlare från Strömberg.

= Forskning och utveckling är i hög grad basen för Danfoss aktuella expansion. Förra året använde koncernen 5 procent av årsomsättningen. 300 miljoner DKK (ca 170 miljoner mark). till FOU och det blir mera i är. I förgrunden star utöver de nämnda freonfria kompressorerna produktion av s k intelligenta komponenter. Dessa förbättrar industriernas produktionsprocesser och därmed också deras lönsamhet, vilket ju är högaktuellt i hela industrivärlden i dag.

Danfoss satsar just nu också på att kon ma in I andra länders industrier, speciel i USA.

= Det är inte fråga om expansion bara för expansionens skull. utan för att få foten in i USA där vi har högteknologisk know-how att hämta, säger Petersen.

Enligt Petersen kan Danfoss genom att köpa upp amerikanska företag eller delar av dem dessutom skydda sig mot eventuella tullmurar och andra handelsrestriktioner som kan uppstå mellan Europa och USA.

Strategin är densamma som då Danfoss flyttade en del av sin produktion till Västtyskland när EG bildades. Ingen visste då om eller när Danmark skulle ansluta sig till EG. Och eftersom koncernens huvudkontor är belägen på den lilla ön Als utanför Sönderjyllands östkust var det bara ett hopp på 20 kilometer att flytta en det till Flensburg på andra sidan gränsen. Där ligger kompressor: avdelningen ännu.

Termostaterna gjorde i tiden bolaget världsberömt och de är i dag en av de få komponenter där konsumenterna kan läsa namnet Danfoss klart och tydligt. Största delen av produktionen är nämligen delar som byggs in i andra produkter vilkas tillverkare skriver sina egna namn med större bokstäver på slutvaran.

Om termostaten var den första världskända Danfossprodukten så är kompressorerna i dag koncernens flaggskepp. I den nya kompressorn ersättes freon med vad Danfoss- -experterna kallar R 134 A. med den kemiska formeln HPC?F’, som de två världsföretagen DuPont i USA och ICI i Storbritannien har uttalat intresse för att börja tillverka.

På Danfoss berättar man att fast de nya kompressorerna blir en aning dyrare än de gamla, är effekten så pass mycket högre att summan i alla fall blir den samma. Enligt planerna börjar produktionen av den nya typen nästa år och den gamla kompressorn beräknas vara helt avvecklad 1998.

I motsats till andra industrier drar Danfoss nytta av höga industripriser. de ökar ju behovet av termostater för att spara. Därför kommer termostaterna, som från första början varit intimt förknippat med Danfoss" namn, att bevara sin viktiga plats. Expansionen kommer dock huvudsakligen att grunda sig på kompressorutvecklingen och utvecklingen av de nya ”tänkande” komponenterna för elektronisk övervakning av inustriprocesserna.

Expansion genom licensförsäljning intresserar däremot inte Danfoss.

— Vi har gjort det i Brasilien, och effekten är att vi nu upplever att våra egna produkter säljs på våra egna marknader till priser som ligger betydligt lägre än dem vi kan sälja dem till, berättar Gustavsen.

Danfoss” omsättning var i fjol drygt 6,3 miljarder DKK (ca 3,6 miljarder mark), Ökningen jämfört med året innan var 10,4 procent. Vinsten före skatt ökade med hela 147 procent till 542 miljoner DKK (ca 312 miljoner mark). Enligt koncernens planläggnings- och finanschef Peter Hansen-Damm beror det goda resultatet till stor del av goda konjunkturer i utlandet samt en rad moderniseringar och rationaliseringar på hemmaplan. 12/1989 FORUN,

Utgiven i Forum nr 1989-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."