Utgiven i Forum nr 1987-01

DAT-kassetten vs CD-skivan

av Knut Noer Jr Forum 1987-01, sida 26, 22.01.1987

Taggar: Teman: teknologi

Blir DAT-kassetten CD-skivans död kassetier.

likhet med compact disc (CD)systeme arbetar de nya kassettspelarna digitalt vilket ger en naturtrogen ljudåtergivning utan brus och knaster. Dessutom kan de nya DAT (Digital Audio Tape) kassettspelarna såväl spela in som kopiera program, precis som vanliga kassettspelare, och kopiorna blir dessutom lika fina som orginalet.

I England har talet om aviseringen av det nya DAFsystemet enligt tidningen New Scientist lett till en kraftigt minskad försäljning av CD-utrustning. Såväl EG som USA:s regering är nu föremål för en intensiv lobbyverksamhet som backas upp av den europeiska skivindustrin. Målet är restriktioner mot och helst ett uppskov för försäljningen av DAT. Man försöker också förmå tillverkarna av DATspelare att utrusta de nya kassettspelarna med en speciell krets som omöjliggör kopiering av CD-skivor.

Stora pengar står på spel. Bland annat har Philips tillsammans med Du Pont och Polygram nyligen beslutat bygga världens största produktionsenhet för CD-skivor i Frankrike. Företaget beräknas år 1990 uppnå en årlig omsättning på nära 6 miljarder mark.

Philips CD CD-skivan, där de digitala signalerna graverats in som mikroskopiskt små gropar I ski broschyrer och annonser berättas om CD-skivans förrötfliga ljudkva tysta kämpar systemet för sitt japanska elektronikindustrin är redan ido beredd att lansera en allvarlig konkurrent til aserskivan i form av digital tet, men I det liv De inspelad vans yta och vilka avläses av en laserstråle, är utvecklad i Europa av Philips. Det faktum att CD-skivan är en europeisk uppfinning, har hela tiden irriterat japanerna, liksom också det faktum att Philips avkräver producenterna av CD-skivor en royalty-avgift på cirka 20 penni per skiva. Då de japanska elektronikgiganterna likväl dröjer med att lansera den nya tekniken, anses det trots allt inte bero på påtryckningar från Philips om att ta det lite lugnt, utan på påtryckningar från de japanska återförsäljarna som först vill bli kvitt sina stora lager av konventionella kassettspelare.

DAT utmanar CD

DAT är inte bara en svår utmanare för CDskivan, utan gör också med ett slag de konventionella kassettspelarna hopplöst gammalmodiga. Medan den konventionella kassettspelaren arbetar med analoga signaler och 45 minuters speltid per kassettsida, klarar DAT-spelaren av att spela in två timmar stereomusik på en kassett, med en ljudkvalitet som är lika överlägsen som CDskivans. Dessutom är kassetten betydligt mindre till formatet än en C-kassett (73 x 54 Xx 10,5 mm), även om bandets bredd är identisk med C-kassettens.

Det finns två olika DATsystem, A-DAT och S-DAT. R-DAT bygger på liknande tekni som videobandspelarna. Bandet avkänns av ett roterande tonhuvud, precis som videohuvudet I en videospelare. I S-DAT-syste ret transporteras bandet förbi ett fast monterat tonhuvud med hela 22 parallella spår, vilka spelas in eller av samtidigt. Båda systemen möjliggör en informationstäthet på 2 Mbit per sekund.

Snabbkopiering

För att kunna framställa kopior av färdigt inspelade DATkassetter snabbt och därmed billigt, har japanerna utvecklat en metod som påminner om fotografisk kontaktkopiering. Med hjälp av en gummivals trycks orginalbandet mot det tomma bandet som därvid magnetiseras av orginalbandet. Experiment visar att detta låter sig göras ännu vid hastigheter upp till 180 gånger normal avspelningshastighet. Därmed skulle det ta bara 40 sekunder att kopiera en DATkassett med två timmar musik. Detta motsvarar produktionstiden för en CD-skiva, som har bara en timme speltid.

De tekniska egenskaperna hos DAT är i stort sett desamma som för CD-skivan: rak frekvensgång från 2 till 20 000 Hz, ett signalbrusförhållande på 96 dB och en distorsion på mindre än 0,005 procent.

e Knut Noer Jr

Artikeln har I december ingått I norska kollegan Farmand.

Bing Eörsal.

e=kKiftil tillgängliga, r Ård983 så 2000 En “B4”så säldesksenligt. prel 15:0002; Etol Sgaller artär FB ; ST st=85-hela=65-000:st och 386 (eli 2 nära 0 TE 60 -000-st.

liga” NE äldesb3 -000-st, B4ECi Även om DATspelaren ännu inte introducerats på marknaden, har flera japanska tillverkare redan visat upp färdiga prototyper. Spelaren på bilden är från JVC, R-DAT verkar bli det dominerande systemet, eftersom det 22-spårs tonhuvud som behövs vid S-DAT är synnerligen svår! att tillverka. Systemet med roterande huvud fungerar med tekniska lösningar som är välbekanta från videobandspelarna.

Direkt digital kopiering av en CD-skiva till DAT är inte möjlig utan omvandlingssteg, eftersom systemen arbetar med olika avkänningsfrekvenser. Den stora kuggfrågan blir: är det verkligen CD-skivan som går under, eller är det möjligen den konventionella skivan och den konventionella kassettspelaren 1/1987 FORUM,

Utgiven i Forum nr 1987-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."