Utgiven i Forum nr 2013-09

De kontrollerar tanken via webben

av Leif Bergström Forum 2013-09, sida 34-35, 26.09.2013

EH FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

NR 9 2013

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 9 2013

De kontrollerar tanken via webben

I USA. Forskare arbetar på projekt som söker imitera den mänskliga hjärnan eller rent av koppla samman flera hjärnor i ett nätverk.

LEIF BERGSTRÖM NEW YORK X Framtidens tekniknyheter kan få även Google Glass eller Apples hett inväntade iWatch att te sig rätt medeltida. På sensommaren lyckades University of Washingtons dataprofessor RAJESH RAO genom att blott tänka på att trycka pekfingret på mellanslagstangenten på ett tangentbord få en kollega i en annan byggnad att göra just det. De två forskarnas hjärnor var sammankopplade genom något så alldagligt som Skype. I tanken spelade Rao ett videospel där tangenttrycket motsvarade avfyrandet av en kanon. Rao, och hans samarbetspartner ANDREA sTOCCO vid universitets Institute for Learning and Brain Sciences, hade båda specialgjorda huvudbonader. Raos mössa var försedd med elektroder som mätte hans hjärnaktivitet, liknande en EEG. Stoccos gav magnetisk stimulering åt den del av hans hjärna som kontrollerar hans högra hand. Resultatet har fått ett ganska ljumt mot tagande i vetenskapliga kretsar, delvis därför att det inte publicerats i en vetenskaplig tidskrift, utan helt enkelt presenterats i videoformat viainternet. Därmed har experimentet inte ännu återskapats av andra forskare. University of Washington hävdar att man valde denna oortodoxa publicering därför att man var medveten om att liknande projekt var på gång på andra håll, och man ville inte riskera att satsa den tid det tar för kollegor att verifiera ett resultat för en tidskrift. Rao hävdar att hans team nu presterat den första sammankopplingen av två mänskliga hjärnor utan att använda några inopererade elektroder.

HATTEN ÖVERFÖR HJÄRNIMPULSER. Forskaren Rajesh Rao (till vänster) vid University of Washington spelar ett datorspel med tankens hjälp under en demonstration av tankeöverföring. Impulserna från hans ”EEG-mössa” överförs via webben till forskarkollegan Andrea Stocco, som sitter i ett annat rummeden magnetstimuleringsslinga placerad på den del av hans hjärna som kontrollerar hans högra hand. När Rao tänkte på att avfyra kanonen tryckte Stoccos högra pekfinger ofrivilligt på avfyrningstangenten.

I andra försök har Duke Universitys MIGUEL NICOLELIS via internet kopplat samman hjärnorna på två råttor. I ett experiment belönades en råtta hos kollegor i Brasilien när den tryckte på en spak. Signalen från den råttans hjärna sändes via internet till en av Nicolelis råttor i North Carolina. I 70 procent av fallen tryckte den råttan på motsvarande spak, och fick också en belöning. När den senare råttan misslyckades att kopiera den brasilianska råttans aktivitet blev belöningen mindre också för ledarråttan, vilket tycktes få den att nästa gång sända klarare signaler — och därmed förbättra resultatet.

Tekniken att ”läsa” hjärnans elektriska aktivitet används redan av förlamade patienter för att styra proteser eller robotarmar. Det är ett fält där Nicolelis är pionjär. Nästa sommar ska han demonstrera tekniken när en paralyserad tonåring får göra första avsparken vid fotbolls-VM i Brasilien.

Nicolelis arbetar nu med att koppla samman fyra råttors hjärnor, och i ett parallellt experiment skapa ett nätverk av två apors hjärnor. Han hoppas bevisa att vad han kallar ”brain-nets” kan resulteraisnabbare lösningar av mer komplexa problem.

Samtidigt leder europeiska forskare försöken att skapa nya datorer som fungerar mer som den mänskliga hjärnan. Bland annat hoppas de använda betydligt mindre energi, vara mer motståndskraftiga mot enskilda fel, och ha kapacitet att lära sig själva snarare än vara beroende av programmerare. Men USA tros vara på väg att komma ifatt. President BARACK OBAMA offentliggjorda i våras det amerikan ska BRAIN-initiavet, som bygger på den modell som ledde till kartläggandet av människans gener. Det nya, tioåriga, projektet syftar till att kartlägga den mänskliga hjärnans funktioner och kopplingar.

fa = = fl D [fal] [2] å > [rd = z å [=] me ”EEG-mössa”som mäter hjärnaktiviteten

Hjärna 1 (“sändare” ser målet och beslutar att avfyra kanonen

Co

Hjärnan stimuleras —.

NOLSNIHSVAM 30 ALISYJAINA

Hjärna 2 (” mottagare”) stimuleras trycka på knappe = EEG, Elektroencefalografi. Elektroder som fastklistras på skalpen registrerar hjärnbarken spontana elektriska aktivitet.

ms TMS, Transkraniell magnetstimulering. Magnetfält stimulerar nervsignaler som resulterar muskelrörelser. KÄLLA: WIKIPEDIA

MIYOUNG CHUN är en forskare vid Kavli Foundation som arbetar med kartläggningen. Hon säger att det kommer att ta tio år att bliklara, men viktigaresultat kan komma betydligt snabbare, kanske inom bara några år.

”Det kommer att ge hårdvarutillverkare nya verktyg för gränssnitt som förändrar hur vi använder smarta mobiler och pekplattor?”

Fjärrkontroller kan tänkas möta samma öde som skrivmaskinen, när användare kan byta kanal på TV:n bara genom att tänka.

Såväl Raos som en del av Nicolelis forskning finansieras åtminstone delvis av det amerikanska försvarsdepartementet. Flera av experimenten väcker moraliska och etiska frågor, bland annat sammankopplingen av mänskliga hjärnor och hjärnor hos våra närmaste släktingar, aporna. Det militära intresset väcker också fantasier om arméer som går till krig utan egen vilja, kontrollerade på säkert avstånd.

Raos medarbetare understryker dock att deras experiment inte är möjligt utan villiga deltagare som frivilligt tar på sig den utrustning som för ett mycket specifikt avseende tillåts stimulera hjärnan.

Tekniken kan inte heller användas för att läsa — och än mindre för att ändra — försökspersonens tankar.

I en framtid hoppas dock teamet att mer avancerade tekniska mössor kan placeras på flygplan så att en vanlig passagerare, eller en flygvärdinna kan ta på den, och via en pilot på marken instrueras att landa planet om dess kapten blivit oförmögen.

Visionen ligger alltså nära Clint Eastwoods film Firefox från 1982 om ett sovjetiska stridsflygplan som kontrollerades av pilotens tankar. Som mycket annat i denma forskning ser mycket av vad som idag är science fiction ut att i en inte alltför avlägsen framtid bli vardaglig realitet. tf

Tekniska Föreningen Driftingenjörsförbundet iFinland i Finland Banvaktsgatan 2 A, Banvaktsgatan 2 A 00520 Helsingfor tfn:(09) 476 7718, e-post: kanslietfif.f 00520 Helsingfor tfn:(09) 475 777, e-post: kansliQdiff.F 27.9 DIAS-gillets månadsmöte, Helsingfors 2.10 Hur söka jobb? Vas 2.1010:ans bord, Helsingfor 8:10 TFIX-mentoring kick-off, Helsingfor 9:10 DIFF gulis/gamyl -kväll, Helsingfor 100 TFIF sitz för teknologer årgång 2013, Helsingfors 15:10 Nazifruar, Helsingfor 16.1010:ans bord, Helsingfor 24.10 Företagsamhet - berg-och-dalbanal, Åbo 2510 DIAS-gillets månadsmöte, Helsingfors 28.0 Tohtori Zivago, Helsingfor 5.1 AIR-seminariurn, Åbo

Se även www.tekniska .fi

NIOR — ekonomföreningen—

Ekonomföreningen Niord r.f.

Banvaktsgatan 2, 00520 Helsingfors

Cati Lilja, 0201 299 275

Läs om programmen i Niordbladet och på www.niord.fi.

30.9 Löpskola del 2.

1.10 Finlands Bank.

2.10 Be the Change, Vasa.

9-0 Ajatar.

12.10 Finlands naturcentrum Haltia.

15.10 Effektiv användning av Outlook 2010. 23.10 After work.

28.10 Smyckesverkstad.

—£KEnn

Ekonomtokandiktstförsningen ci.

3.10 kl 17 företagsbesök till Fiskars med strategidirektör Max Alfthan. Tavastvägen 135 Å, Helsingfors.

Anmälan till Anders Nordlund e-post: atnordlundegmail. Com, 040-1949 492 senast 27.9.

28.10 kl 17 (obs. nytt datum) företagsbesök till Erns & Young med Per-Olof Johansson, CGR. Adressen är Elielplatsen 5, Helsingfors.

Anmälan till Anders Nordlund, arnordlundÖgmail.com, 040-1949 492 senast 21.10. Obs. deltagarantalet är begränsat till 20 personer.

Baraviföreningen rf

Kontaktperson: Torvald Lindberg, tfn: 040-902 2946 e-post: torvald.lindberg&kolumbus fi

Utgiven i Forum nr 2013-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."