Utgiven i Forum nr 1976-07

De multinationella får enkät om sina interna transaktioner

Forum 1976-07, sida 15, 28.04.1976

Taggar: Teman: företag

FORUM 7 : 7 15

De multinationella får enkät om sina interna transaktioner

De internationella företagens beskattning är föremål fö en intensiv debatt. Det har bl a hävdats att företagen genom interna transaktioner inom koncernen skulle kunna undgå att redovisa en del av den vinst, som uppstått i högskatteländer, till beskattning där. I stället skulle vinstern framtas till beskattning i de koncernbolag, som är belägn i lågskatteländer. De internationella företagen bruka å sin sida ofta hävda att deras internationella status snarast medför en ökning av deras skattebörda på grun av dubbelbeskattning.

yÖ» Debatten förs mot bakgrunden av mycket begränsade kunskaper. Något försök att kartlägga transaktionsströmmar eller de internationella koncernernas organisation från beskattningssynpunkt har hittills inte företagits. En sådan undersökning måste betraktas som grundläggande om man vill bedöma de internationella företagen som skattebetalare. Bristen på kunskap är olycklig på många sätt. Särskilt om politiska beslut fattas på bristfälligt faktaunderlag.

Beskattningseffekterna kartläggs

Nordiska skattevetenskapliga forskningsrådet har därför tagit initiativ till ett samnordiskt forskningsprojekt som ska gälla utlandsägda i Norden verksamma dotterbolag i internationella koncerner. Målet är att statistiskt belysa hurudant transaktionsmönstret är och hur finansströmmarna går inom olika typer av internationella koncerner som är verksamma i Norden för att på så sätt kartlägga beskattningseffekterna. Undersökningen genomförs i samarbete med forskningsinstitutioner i de nordiska länderna. Projektledare är professorn i finansrätt vid Stockholms universitet Sven-Olof Lodin. Forskningsarbetet bedrivs huvudsakligen som doktorsarbeten av forskare knutna till olika högskoleinstitutioner i Norden.

I Finland utförs undersökningen av e forskare vid forskningsinstitutet i Svenska handelshögskolan i Helsingfors, ekon mag Kaj Lindström, CGR, under handledning av professor Reginald Jägerhorn. Den helt avgörande förutsättningen för att kartläggningen ska kunna genomföras är ett de berörda företagen är villiga att medverka. Forskarna är emellertid optimistiska.

De tror att ett klarläggande av de här frågorna ligger också i de internationella koncernernas eget intresse. Den brist på kunskap och faktaunderlag som nu vidlåter debatten är knappast till företagens fördel. Än mindre gäller det om politiska beslut som under opinionens tryck fattas på basen av bristfällig information. I förhandskontakter har flere företag visat en stor öppenhet och välvilligt lämnat information.

400 multin får enkäten

För att ge tyngd åt projektet finns i varje land en rådgivande och auktoritativ referensgrupp, som stöder projektet och rekommenderar att företagen medverkar i undersökningen.

Projektet består dels av en företagsekonomisk undersökning, dels en juridisk undersökning. Den företagsekonomiska undersökningen kartlägger finansströmmarna från de internationella koncernernas nordiska dotterbolag till andra koncernbolag samt transaktionerna mellan de nordiska dotterbolagen och dem närstående företag utomlands. Lite o koncernernas organisationsförhållanden och finansiering skall också ingå.

Den juridiska undersökningen kartlägger nordisk beskattningpraxis för transaktioner inom internationella koncerner. En enkät har nyligen sänts ut till sattliga aktiva utlandsägda dotterbolag i Finland (drygt 400). Den kompletteras senare med intervjuer med ett urval av företagen.

Sekretessen betonas

Intervjuronden i höst omfattar drygt 40 utländska dotterbolag, och urvalet sker på grundval av vissa koncernkarakteristika, I intervjun koncentrerar man sig särskilt på företagens besluts-, finansierings- och organisationsstruktur. Kaj Lindström framhåller att svaren endast är avsedda för statistisk bearbetning. Det är inte den enskilda koncernens beteende man är ute efter utan olika typer av internationella koncerners beteende. Bearbetningen sker inte alls på individuell företagsnivå och undersökningsmaterialet kommer inte heller att i någon form utlämnas till myndigheter eller till andra personer utanför projektet. Det fullständiga sekretesskyddet är en förutsättning för att företagen skall svara, och man har lagt med stor möda på att göra skyddet fullständigt.

Man beräknar att undersökningen skall publiceras 1977 i Nordiska skattevetenskapliga forskningsrådets skriftserie.

Utgiven i Forum nr 1976-07

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."