Dengs väg mot ökad marknadsekonomi

av P-E Paul Forum 1985-19, sida 08-09, 04.12.1985

Taggar: Teman: ekonomi

Dengs ekonomiska program avancerar med positiva verkningar på många sektorer. Den överhettning som noterats skall balanseras av devalveringen i oktober och av mera ”kontrollerad” utrikeshandel. Kina skall bl a bygga ut produktionspotentialen för att möta den växande efterfrågan på konsumtionsvaror. Och utländskt kapital och företagsamhet skall ges ökade aktionsmöjligheter.

Dengs väg mot okad ryarknadsekonom eng Xiaopings ekonomiska reD formprogram har redan nu ökat de ekonomiska aktiviteten och — tillväxten i Kina nära nog explosionsartat. Samtidigt har riskerna för överhettning vuxit, med en del negativa utvecklingstendenser för penningvärdet och valutareserverna som följd.

Planmålen, som numera delvis endast är riktningsgivande, har överträffats flera gånger. Som exempel kan nämnas, att såväl lantbruksproduktionen som industriproAuktionen var 33 procent större 1982 än 1978. Under första halvåret i år har bruttonationalprodukten ökat med 231 procent jämfört med första halvåret 1984.

Dämpad import

För att undvika svårare balansrubbningar i ekonomin skall expansionstakten nu dämpas ned till i genomsnitt 7 procent per år för den begynnande sjunde planperioden 1986—1990. Samtidigt skall produktionspoentialen ytterligare byggas ut för att möta den snabbt stigande efterfrågan. Denna har nu i alltför stor utsträckning tillfredsställts genom import. Utländskt kapital och utländskt företagande skall få ytterligare ökade verksamhetsmöjligheter i Kina, och på så sätt kompensera direkt import.

Den friare utrikeshandeln i kombination med den snabbt växande efterfrågan drev upp Kinas import med inte mindre än 67 procent till 22,5 miljarder dollar under de nio första månaderna i år jämfört med motsvarande period 1984. Samtidigt ökade exporten med endast 2,3 procent till 181 miljarder dollar. Medan Kinas underskott i handelsbalansen vid slutet av 1984 var endast 1,1 miljarder dollar, hade detta alltså vuxit med 4,4 miljarder dollar under de följande nio månaderna. Under första halvåret i år sjönk därför Kinas valutareserv med ca 25 procent till 10,9 miljarder dollar.

Import från Japan, Taiwan

Den enorma importökningen utgörs främst av konsumtionsvaror från japan och — märkligt nog — även från Taiwan. Exportens ringa ökning beror enligt AHD (Aussenhandelsdienst, Köln) på, att stora försäljningar av s k parallallprodukter skedde förbi de ”traditionella kanalerna” till Hongkong och Macao, och till priser som låg ”många gånger under de traditionella”.

Med ”parallellprodukter” förstås allehan 19/1985 FORUN da dagligvaror såsom frukt, grönsaker, ost, fågel, ägg och andra livsmedel. Tydligen exporterades dessa produkter i långt större kvantiteter än vad som krävdes för befolkningen i Hongkong och Macao. I dessa kolonier förädlades varorna sedan för världsmarknaden. Vinsten av förädlingen stannade i Hongkong och Macao, medan Kinas egen export blev lidande, Man har därför infört exportlicensiering för ovanomtalade varör, och ytterligare 21 konsumtionsvarugrupper — bland dem siden, läderhandskar, porslin och keramik.

Devalvering

För att få bättre balans I utrikeshandeln har Kina också för andra gången i slutet av oktober devalverat sin valuta, yuan, med 5,7 procent. Samtidigt har man infört höga punktskatter på importerade lyxvaror. Inflationstakten kan därför väntas öka något från nuvarande 7,7 procent för hela landet och 11,1 procent för städerna. Enligt NZZ kan man räkna med att den verkliga penningvärdeförsämringen kan bli minst 20 procent i år.

Världsbanken är i alla fall av den entydiga åsikten, att Kina i sin ekonomiska utveckling är på rätt väg, och att Deng Xiaopings stora program att fyrdubbla bruttonationalprodukten fram till år 2000 kommer att lyckas. Detta bevisas av att Världsbanken i slutet av oktober öppnade ett eget kontor I Beijing, och beviljade Kina ett lån om 3 miljarder dollar på fem år.

Vinster fåt utföras En tillräckligt hög investeringstakt är givetvis av avgörande betydelse för Dengs ekonomiska program. Och här behövs utländskt kapital och know-how. Enligt AHD har minister Gu Mu, en av de ledande reformpolitikerna i Kina, framhållit i en intervju i tidningen Liao-wang, att regeringen nu håller på att utarbeta bestämmelser, som skall göra det möjligt för utlänningar att föra ut de i Kina intjänade vinsterna.

Utländska företags intresse att etablera sig inom de speciella ekonomiska zonernas 14 kuststäder skall stimuleras bla genom kinesiska beställningar även på investeringsvaror och anläggningar. Härvid kommer Kina dock att ge beställningarna till de utländska företag som även överlåter knowhow till Kina.

För att underlätta de ekonomiska kontakterna med utlandet införs metersystem i

FÖRUN, 19/1985

Kina från och med den 1 januari 1986. Detta gäller inte endast längdmått, utan även rymd- och viktmått. Som första steg i denna väldiga omvälvning som metersystemet innebär, skall på alla förpackningar och beställningssedlar bredvid de nuvarande enheterna antecknas motsvarande enheter enligt metersystemet.

Satsning på zonerna Utvecklingen av de speciella ekonomiska zonerna kommer i första hand att stimuleras i städerna Shanghai, Tienzin, Kanton och Dalien (Dairen), emedan förhållandena ör utländska investerare är bäst | dessa städer, framhöll minister Gu. För de övriga 10 kuststäderna måste Kina först förbättra infrastrukturen. Under en viss övergångstid ommer därför nya valutabestämmelser i avsikt att minska importen över dessa 10 städer att träda i kraft.

De speciella ekonomiska zonerna har nämligen inrättats framför allt för att stimuera produktion och inte import.

Kinas totala investeringsbudget för anläggningar uppgår i år till 48,3 miljarder yuan. Samma belopp har budgeterats för 1986, varför ökade utländska investeringar givetvis är mycket välkomna.

Obligationer, aktiebolag

Det mest utveckiade ekonomiska området är utan tvivel Shanghai-området. Där har de ekonomiska reformerna nu nått så långt att en av bankerna, Industri- och Handelsbanken, har fått tillstånd att emittera obligationer för 500 miljoner yuan eller ungefär 156 miljoner dollar. Pengarna skall användas för näringslivets utbyggnad och modernisering. Obligationerna löper med 9 procent årlig ränta, och har rönt en enorm efterfrågan.

Enligt NZZ bildades också för en tid sedan i Shanghai det första aktiebolaget i Kina. Aktiekapitalet är 5 miljoner yuan eller ca 1,6 miljoner dollar och aktiernas antal 100 000. De såldes slut ”I rasande fart” omtalar NZZ.

Minskad statlig kontroll

I detta sammanhang förtjänar nämnas, att Kinas premiärminister Zhao Ziyang vid sin presentation av den sjunde femårsplanen 1986—1990 underströk att ”reformen skall drivas framåt i marknadsekonomisk riktning, och att statens kontroll över ekonomi och industri skall minskas successivt".

Beslutsfattandet skall flyttas till allt lägre nivå, så ”att planekonomin småningom skall kunna avskaffas”. Priskontrollen för konsumtionsvaror skall avskaffas i etapper, och likaså för investeringsvaror.

Slutligen skall även hyresregleringen så småningom upphöra, och ersättas med marknadsorienterade hyror.

Höjd levnadsstandard

Enligt den nu föreliggande femårsplanen för åren 1986—1990 dämpas ökningen av bruttonationalprodukten till 7 procent per år i genomsnitt, såsom tidigare framhållits. Detta innebär i alla fall en fördubbling av bruttonationalprodukten 1990 jämfört med 1980, alltså på tio år. Den viktigaste förutsättningen härför är energiproduktionens utveckling. Denna beräknas också växa från nuvarande 440 miljarder kwhn (1985) till 550 miljarder kwh (1990). Stålproduktionen beräknas under samma tid öka från 37 miljoner till 44 miljoner ton per år. ndustriproduktionens ökning beräknas bli 7 procent i medeltal per år under planperioden 1986—1990 och lantbruksproduktionens 6 procent. Kinas hela utrikeshandelsvolym skall fram till 1990 ökas med 40—50 procent.

Befolkningens levnadsstandard beräknas växa snabbt eller med i genomsnitt 5 procent per år.

Socialistisk marknadsekonomi Deng Xiaopings reformprogram i riktning ”socialistisk marknadsekonomi” verkställs successivt och med framgång. De balansrubbningar som i år har uppstått på grund av den ekonomiska överhettningen är egentligen oundvikliga i detta brytningsskede. Jämfört med många andra länder är de inte heller uppseendeväckande stora, och kommer red all sannolikhet att bemästras.

Devalveringarna och den förbättrade kontrollen av utrikeshandeln kommer att ha gynnsamma effekter. Detta är i varje fall Världsbankens uppfattning.

Kinas politiska ledning har radikalt föryngrats. Teknokrater och ekonomer intar framstående platser i de beslutande organen. Arméns styrka har minskats med 1 miljon man, som nu sätts in i produktivt arbete. Kina fortsätter på den väg Deng har stakat ut mot en av marknadskrafterna dominerad socialistisk folkhushållning.

P-E Paul €

Utgiven i Forum nr 1985-19

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."