Utgiven i Forum nr 2012-02

Distansjobbets många sidor

av Henry Clay Ericsson Forum 2012-02, sida 30, 23.02.2012

Taggar: Teman: distansjobb

HI FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2 2012

Distansjobbets mån

HENRY CLAY ERICSSON

FORUMS Tänk att sitta på en vacker AFFÄRS- holme i skärgården och sköta NÄTVER sitt arbete därifrån via internet. Inga bilköer till jobbet, ingen stress att hinnaitid till kontoret, mera tid för familjen. Nehej. Men nätet har kraschat, färjan går inte mer i dag, jag har inga kolleger vid kaffemaskinen, och dagis finns det inte … Sådana solsidor och avigsidor med jobb i glesbygden ventilerades av en initierad grupp på Forums grupp på Linkedin (Forum - det finlandssvenska affärsnätverket).

Välkommen, säger kommunen, Skärgårdskommuner som Brändö, Kumlinge, Iniö och Nagu söker med ljus och lykta efter personer och företagare som är villiga att slå sig ner på deras öar och bidra till försörjningen och skattebasen. Bredband har installerats, förmånliga tomter kan ordnas. Tomma skolor är till salu. Brottsligheten är marginell. Gratis lunch med kaffe utlovas för den som är villig att ta sig till Brändö för att prata om saken. Hur är det med intresset?

Infrastrukturen måste funka, Det tycker företagaren. Kanske det har grävts fiberkabel till byacentrum. Men till småholmarna kommer man bara med 36 eller motsvarande nät för mobiltelefoni. När man köper sitt rätt dyra trådlösa abonnemang, utlovas en perfekt uppkoppling, 24/7.| praktiken får man såga ner träd och rigga upp antenn på taket. Trots det kan man få uppleva “räkningen, hon som dök” då nätet fladdrade tillnär man var halvvägs i dagens banktransaktion. För att inte tala om strömavbrott i storm… men det drabbar ju även fastlandet.

Min dag är min, tycker jobbaren. Distansjobbaren kan ha sitt eget tidsschema. Den morgonpigga kan dra igång med lärkorna i ottan, kvällsmänskan avvaktar till kaffet klockan tio. I teorin alltså. Jobbar man inom ett team som till exempelen helpdesk eller ett callcenter, är man så illa piskad att vara igång då verksamheten öppnar, kanske 500 kilometer därifrån.

Hur kan man undvika att dega ihop i soffan? ipsen påminner om vår förra spalt gälland cold calling. Skilj jobbet från fritiden. Kör ett bestämt tidsschema. Var strikt med lunch och kaffepauser. Sätt på en snygg skjorta och jeans, skippa långkalsongerna och tofflorna. Stäng av datorn då arbetstiden är över.

Orättvist, tycker kollegerna. Flera av våra debattanter har fått tillstånd av sina arbetsgivare att jobba på distans. Men lovet har senare återkallats. Bakom kulisserna har den verkliga orsaken trätt fram: Klagomål av avundsjuka kolleger. “Varför får han ha det skönt i en vacker omgivning, medan vi måste trängas i vårt urfula trälhav?” “Varför får han leva billigt på landet, när min etta i Berghäll kostar skjortan?”

Microsoft har löst detta genom att proklamera onsdagen till en ‘jobba-hemma-dag’ för alla. Den 8 februari, fortsättning följer. Var och en ska klara av att sköta sina uppgifter över datanätet, hemifrån eller på landsvägen. Det är ett jämlikt och realistiskt grepp i dagens uppkopplade värld.

Svårt att övervaka, tycker arbetsgivaren, För unga 7o-talister till chefer med friuppfostran tycks det vara omöjligt att lita på att arbetstagare ur andra generationer faktiskt klarar av att jobba effektivt utan ständig övervakning. Kravet på närvaro brukar lindas in i fraser som

Skicka dina kommentarer tilladressen: feedbackÖforum.f ga sido 3 3 [=] fm 3 hej i [=] 3 [= att “här händer så mycket på jobbet, du måste nog vara här för att kunna reagera snabbt” Hur vore det att mäta resultat av arbetet, i stället för närvaro? För säljjobb borde det ju vara enkelt.

Ur arbetstagarens synpunkt kan det dock vara skäl att inte bli helt osynlig på huvudkontoret. Det gäller att snappa upp de senaste ryktena, för att hänga med. Det gäller att synas, med tanke på avancemang, Det är sällan som enmanskontoret på Kökar kommer på tal när firman ska utnämna ny säljchef.

Vad borde göras? Fyra hörnstenar bör vara på plats för att distansjobbandet i glesbygden ska fungera. Affärsidéer och jobbtyper bör väljas med omsorg för att stå på egna ben. Kommunens infrastruktur med skola, dagis, fritis samt bostäder och tomter bör fungera för att locka dagens aktiva familjer. Regionens kraftnät och telenät bör vara snabba och driftssäkra. Arbetsgivarna bör visa mer tillit och flexibilitet mot sina medarbetare. Debatten fortsätter på seminariet’Flexwork’ tisdagen 6 mars i Ekenäs.

Forum - det finlandssvenska affärsnätverket på Linked In. En länk till gruppen finns på Forums webbplats www.forummag.fi

Utgiven i Forum nr 2012-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."