Donald Trump delar Ig Nobelpris med tyranner

23.10.2020

Vodka, uv-strålar och Sputnik V. Ett enat vetenskapssamhälle har hållit sig för pannan när ett gäng politiska ledare under året spritt sina idéer om hur pandemin ska stoppas. Irrlärorna kring covid-19 kan vara farligare än själva viruset, konstaterade Ig Nobelstiftelsen.

Donald Trump fick inte Nobels fredspris i år heller, trots att han var nominerad, men han kan i alla fall glädja sig åt ett delat Ig Nobelpris. Tillsammans med åtta andra populistiska ledare, nämligen Jair Bolsonaro, Boris Johnson, Narendra Modi, Andrés Manuel López Obrador, Alexandr Lukasjenko, Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin och Gurbanguly Berdimuhamedow belönades han den 17 september vid Ig Nobelgalan med ett pris i kategorin medicinsk undervisning. Motiveringen var att de alla använt covid-19-pandemin för att lära världen att politiker, jämfört med forskare och läkare, kan ha en mer direkt effekt på liv och död.

Alla minns när Trump under en presskonferens i april halkade in på sin alternativa medicinska lösning på covid-19. Han föreslog då nya metoder för behandling av covid-19-patienter, bland annat genom att injicera desinfektionsmedel i lungorna och att värma upp kroppen med uv-strålar.

Farligt förslag. Paul Hunter, professor i medicin vid University of East Anglia, hörde till de många forskare som reagerade starkt på Trumps uttalande.

”Det här är ett av de farligaste förslag som har framförts hittills då det gäller eventuella behandlingsmetoder för människor som insjuknat i covid-19”, sa Hunter.

Trump svarade några dagar senare med att han bara varit sarkastisk.

Men han är alltså inte ensam om att trampa i klaveret när det gäller uttalanden om corona. Brasilien ligger efter USA på andra plats i statistiken över döda i covid-19, men presidenten Jair Bolsonaro har konsekvent tonat ned riskerna med viruset.

”Jag visste att jag skulle bli sjuk en dag, eftersom jag tyvärr tror att nästan alla kommer att bli det så småningom. Vad är ni rädda för? Möt sjukdomen”, var hans budskap när han i juli själv testat positivt för covid-19 och höll på att återhämta sig.

Johan Svenlin text

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."