Utgiven i Forum nr 1988-06

”Egna” reparationer ofta olagliga

av Bjarne Nyman Forum 1988-06, sida 34-35, 31.03.1988

Taggar: Personer: John Nyström Teman: byggbranschen

reparationer ofta olagliga Bjarne Nyma - Folk tror tydligen, att de kan låta utföra vilka reparationer som helst i sin aktielokal. Golvvärme i badrummet och torkställningar, som fungerar med bolagets gemensamma varmvatten, nya väggar slås upp, andra rivs, innertak sänks osv.

  • Reparationerna och omändringarna kommer sällan till bolagsstyrelsens eller disponentens kännedom innan det är för sent och husets övriga invånare har blivit lidande, hävdar disponent John Nyström.

Något borde göras.

3 husets invånare, som kan bli följde av dylika renoveringar och reparationer, har det visat sig att ansvarsfrågan, när skadan en gång har skett, är en svår nöt att knäcka.

Den som en gång lät utföra reparationen har kanske sålt sin lägenhet och “spåren” till den som ansvarat för arbetena står inte att finna.

— Oftast när det är fråga om dylika reparationer utnyttjar innehavaren av aktielokalen 3 k svartjobbare, som utför de överens frusen de direkta olägenheterna för

Disponent John Nyström höjer ett varnande finger: — Stoppa de olagliga reparationerna i höghus, medan tid är komna arbetena billigt, men som knappast kan tänkas lämna garanti över jobbet. Lägenheten har kanske sålts flera gånger, innan följderna av dåligt uftörda arbeten kommer i dagen, säger John Nyström, som bla har hand om disponentskapet i TFiF:s fastighet på Georgsgatan i Helsingfors.

Andra blir lidande

Golvvärme i badrummet och torkställningar, som tar sin energi från husets gemensamma varmvattensystem är typiska problemrenoveringar.

— Det finns exempel på system, där varmvattnet kopplats direkt till de nya golvvärmeslingorna och torkställningarna, vilket gör att energiförbrukningen är enorm. Om ägaren till den nya golvvärmen stryper flö BIGLFORUMIS det genom sitt system innebär det att lägenheterna ovanför får problem med varmvattnet.

— Och vem betalar för det? Det finns inga regler, eftersom dylika omändringar av systemen överhuvudtaget inte är tillåtna, säger Nyström.

Användningen av okvalificerad arbetskraft för att göra reparationerna står bostadsaktiebolaget ofta dyrt även därför att arbetena är oskickligt och slarvigt utförda. Rören svetsas dåligt och läckage uppstår inom några år. Grannen i våningen inunder blir lidande.

— Vem är ansvarig? Svartjobbaren, SOM garanterat inte går att få tag på? Den som lät utföra reparationerna? Den nuvarande lägenhetsinnehavarer? Det blir normalt bostadskatiebolaget som får stå för reparationskostnaderna — som kan uppgå till stora belopp.

I äldre hus med höga innertak är det populärt att sänka takhöjden genom att bygga spjälverk I innertaket. Då har man inte beaktat, att ventilationskanalerna oftast hamnar i mellanrummet mellan det egentliga taket och det nedfällda taket.

När ventilationskanalerna skall putsas uppstår problem. Vems är felet om lägenheten sålts mellan putsningarna?

Ny rumsindelning olaglig Enligt Nyström är även innerväggarna ett problem. Folk gör hål för dörrar i bärand väggar, vilket kanske inte är så farligt, eftersom husen inte faller ihop fördenskull — med det är i alla fall förbjudet.

Lägenheternas rumsantal ändras genom att nya mellanväggar slås upp, eller genom att existerande rivs. Sådana renoveringar i aktielokaler är definitivt olagliga, eftersom bolagsordningen definierar lägenhetstypen.

— Vill man slå upp eller riva en vägg I en aktielokal, måste man först få bolagsordningen ändrad, och det kräver bolagsstämmans beslut.

Disponenterna ovetande

Det största problemet med renoveringarna är otvivelaktigt att disponenten och bolagsstyrelsen är omedvetna om vad som är på gång. Om till exempel varmvattensystemet börjar fungera otillfredsställande, kan man gissa sig till att någon ”stjäl” av det gemensamma vattnet, men lokaliseringen kan bli ett problem, eftersom det inte är särskilt trevligt för disponenten eller styrelsens representanter att springa omkring hos folk och inspektera deras badrum.

Vattenläckage är däremot lättare att lokalisera, eftersom vatten tenderar att rinna ner i lägenheten inunder.

Enligt Nyström vore det viktigt att alla innehavare av aktielägenheter skulle informeras om vilken typ av reparationer som kan utföras utan tillstånd och vilka som kräver medgivande från styrelsens eller bolagsstämmans sida.

— En bit på vägen skulle vi komma redan om aktielägenhetsinnehavaran kontaktade disponenten, innan han påbörjar reparationsarbetena, konstaterar Nyström.

Disponentfirmor ett otyg

Men att kontakta disponenten är inte så lätt i dessa tider. Disponentskapet sköts nuförtiden ofta av s k disponentfirmor, med disponenter som hellre sitter på kontor än ser om sina hus.

— Det är uppenbart att disponentfirmorna har svårt att hålla kontroll över det som sker I höghusen. Jag har hört ”kontorsdisponenter” skryta med att de inte har behövt besöka sina hus på ett år! De har följaktligen ingen aning om vilka reparationer och omändringar som skett i lägenheterna, säger Nyström.

Han anser, att någonting borde göras omedelbart för att stoppa de olagliga reparationerna, medan tid är. Om utvecklingen fortsätter enligt dagens trender kommer bostadsaktiebolagen inom några år att befinna sig i en ohållbar situation.

-— Vi kan redan nu utgå från att räkningen blir dyr. Därför borde alla klutar sättas till för att få reparations- och renoveringsivern in på lagliga banor. Det är ju så, att oskyldiga innehavare av aktielokaler i sista hand blir tvungna att betala för klåperierna. 9

HT

Devisen ovan anger att det är fråg om en teleprodukt som upptagit i HTF:s eget produktsortiment.

Devisen informerar dig om att den produkt du inhandlar hos oss är sorgfälligt utvald och fyller höga kvalitetskrav.

För produktens nätanpassning, funktionssäkerhet och service påtar sig HTF ett samlat ansvar.

HTF Garantiprodukter får du enbart från HTF.

PRODUKT

LM McCann

RÄTT PLATS FÖR TELEKÖP HTF Helsingfors Teletonförening tel. 606 313703) 3 35

Utgiven i Forum nr 1988-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."