Ekonomifostran är den bästa gåvan
av Katharina Jägerskiöld Forum 2021-10, sida 34, 16.12.2021
och mamma till två små barn
Katharina Jägerskiöld, är ekonomirådgivare på Marthaförbundet
Ekonomifostran är den bästa gåvan
I Finland sparar vi i dag varierande mycket både åt oss själva och föl jande generationer. Flera bankers undersökningar uppger att cirka 70 procent av finländarna sparar, och beroende på undersökning, så uppgav 50-80 procent av föräldrarna att de sparar till sina barn. Undersökningarna bekräftar även min magkänsla - att spara till barn har blivit allt vanligare de senaste åren. Hur vi väljer att spara i dag varierar ändå en del: vissa väljer ett sparkonto, andra fonder, en del vill ha pengarna sparade i förälderns namn och andra direkt i barnets namn.
När ett barn har registrerats vid en bank, har du som exempelvis förälder, farfar eller helt utomstående en möjlighet att börja spara i barnets namn. Som mamma till två barn har också jag och min man funderat på vårt förhållningssätt. Gör vi våra barn en björntjänst om vi bara ger dem tillgång till ett belopp när de fyller 18 år? Eller kan ett litet startkapital i stället ge dem bättre förutsättningar i livet? Var går helt enkelt gränsen med att födas med silversked i mun och stödande föräldraskap?
Kunskap viktigare än summan. Jag tror dock inte att det är summan på barnens konton som är den avgörande faktorn. Jag tror att det viktigaste vi kan göra, när vi väljer att spara eller inte spara till barn, är att göra dem medvetna om pengarnas värde och lära dem det vi redan kan och vet. Vi har som vuxna en möjlighet att introducera sparbössan, lära dem hur pengar används helt konkret och visa hur exempelvis placeringar utvecklas.
Vi står därmed inför utmaningen att från första parkett kunna påverka våra barns ekonomitänk, lära dem grundläggande kunskaper i vardagsekonomi och poängtera varför till exempel en säkerhetsbuffert alltid är bra att ha. I dagens samhälle där mycket handlar om blixtsnabba impulser, är det också bra att lära nästa generation att en stabil vardagsekonomi kräver både tålamod och tid. Kanske det dessutom är extra viktigt då vi i dag knappt använder oss av fysiska pengar längre, och hela begreppet pengar blir allt mer abstrakt.
AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 10 202 Är det orättvist att spara till barn, då alla inte har samma förutsättningar? Jag tycker inte det. Livet kommer ändå aldrig att bli helt rättvist; något barn kanske får hemlagad mat varje dag, någon annans föräldrar läser varje dag, någon kanske saknar en förälder och den sista får en peng placerad. Hela vårt liv bygger på olika premisser och jag tror inte vi kan rangordna dem. Som sagt, det är inte heller summan som nödvändigtvis är avgörande, utan kunskapen och förståelsen för vardagsekonomin som vi ger på köpet, oavsett det finansiella beloppet.
Vill man placera är tiden ens bästa vän, och man vinner på att ta ett beslut kring det när barnen är små. Jag vet att det garanterat kommer att komma perioder i vårt liv då vi kommer att kunna lägga undan mera respektive mindre belopp till våra barn. Samtidigt är också livet här och nu - visst kan en placering göra en skillnad i framtiden, men jag tror inte heller på att strama åt för hårt och spara allt för kommande tider. Vi skapar ju även minnen och mervärde för våra barn just i dag och i stunden. Vi bör även komma ihåg att placera alltid medför en risk, ingen vet hur marknaden kommer se ut om 15 år och hur eventuella placeringar har utvecklats.
Vågaprata pengar. När barnen fyller 18 år övergår pengarna och rätten till att bestämma vad som sker med den inbesparade summan till dem. Att kontot töms direkt är kanske ett skräckscenario som finns, men här tror jag åter igen på att genom att introducera ekonomifostran till en del av barnens uppväxt, har vi en möjlighet att påverka våra barns förhållningssätt till pengar och ge dem konkreta verktyg för en hållbar framtid. Att tillsammans diskutera målsättningar gör också att barnen vet att pengarna är tänkta att tjäna ett specifikt syfte.
Genom att föregå med gott exempel och våga prata pengar med våra barn, kan vi skapa ett öppet och uppmuntrande diskussionsklimat kring vår ekonomi. I bästa fall ger vi våra barn både ett litet startkapital i livet, och en trygg ekonomifostran där de inser och förstår pengarnas värde och står stadigt på sina egna ben. m