Utgiven i Forum nr 2008-03

Ekonomin talar för demokraterna

av Leif Bergström Forum 2008-03, sida 19, 27.03.2008

Taggar: Orter: USA Teman: politik

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 3 2088

VARLDEN: USA

Ekonomin talar för demokraterna

LEIF BERGSTRÖM II KALIFORNIEN

NN Politiska observatörer oc kommentatorer avlöna väl för att på förhand gissa utvecklingen i kampanjer. När det gäller USA år 2008 har de knappast gjort skäl för varken lön eller rykte. Utgången i den demokratiska kampen kan ligga månader fram itiden, och den republikanske kandidaten JOHN MCCAIN ansågs för bara ett halvår sedan politiskt död.

För inte så hemskt länge sedan tycktes allt så solklart: HILLARY CLINTON skulle bli den demokratiska kandidaten, mot en namnkunnig republikan —- som RUDY GIULIANI. Men vem som än vann den republikanska nomineringen sågs som chanslös arvtagare av den impopuläre GEORGE W. BUSH och hans krig i Irak, Till och med republikanska strateger räknade med att se Hillary Clinton i Vita huset - om inte annat så eftersom hon var gift med en man de beskrev som USA:s främsta politiska geni.

Delstater vars primärval brukade vara betydelselösa eftersom de fallit så sent på våren att partiernas respektive kandidater sedvanligt redan säkrat sin nominering valde 2008 att tidigarelägga sina primärval, Det ledde till att nästan alla kandidater inledde sina kampanjer tidigare än normalt, men efter en utdragen tidig process skulle allt vara klappat och klart redan vid Supertisdagen i början av februari. När s inte blev fallet flyttades avgörandet fram till Texas och Ohios primärval första veckan i mars. När vare sig BARACK OBAMA eller Clinton ännu vunnit de erforderliga 2 025 elektorsrösterna kan matematiker påvisa att ingen av dem har någon riktig chans att nå det målet innan sommarens partikonvent.

Historisk nominering, Vem av dem som än vinner nominering blir historisk. En kvinnlig kandidat, eller en svart … Men kampanjprocessen i sig blir också historisk för sin längd, spenderade dollar, och i flera stater för antalet avgivna röster. Medan utgången ännu är oviss ser kommentatorer — i många fall de observatörer som tidigare haft så fel i sina spådomar -— just förståsigpåarnas oförmåga att förutse dramat sådant det nu utspelar sig som historiskt.

I försöken att förklara — eller bortförklara — dessa bedömningsmissar har det talats om svårigheten att kvantifiera makarna Clintons popularitet bland svarta väljare, när de ställdes mot den första svarta kandidaten med en rejäl chans. Andra skäl som anges är svårigheten att förutse det gensvar en vältalig, men tills nyligen relativt okänd, Obama skulle möta. Och medan Obama väckt hopp hos unga - i många fall tidigare ointresserade väljare — har förklaringen också sökts i det faktum att de mest ansedda kommentatorerna är från en eller två generatio Annons

Järvenpäätal ner tidigare, Och media som detta år huggitisten har i några fall påpekat att en stor del av de politiska ryktena och kommentarerna numera sprids via internet — ofta via kommentatorer som inte har den traditionella journalistiska skolningen. Denna teori belyser aldrig varför traditionella medier låtit sig förföras av dessa förenklade, och kanske rent partiska slutsatser,

Och medan den demokratiska kandidaten — vem det än blir — tills helt nyligen räknats som storfavorit i höstens allmänna val, anses inte detta längre som helt givet. Ett skäl är att den republikanske kandidaten heter John McCain, partipolitiskt relativt obunden, inte evangeliskt kristen, men i hemstaten Arizona kapabel att locka även oberoende väljare. Allt detta räknades i den republikanska primärvalskampen som negativt för McCain, menidet allmänna valet blir det svårare att utmåla honom som en kopia av Bush.

Samtidigt är väljare och ekonomiska bedömare allt mer eniga om att USA redan befinner sig i en lågkonjunktur, vilket ser ut att göra ekonomin till den avgörande valfrågan. Medan McCain som tidigare nordvietnamesisk krigsfånge är militär hjälte, har han medgivit att ekonomi inte är hans starka sida.

Ekonomin talar alltså ännu för demokraterna.

Tror bedömare i dag. m

Utgiven i Forum nr 2008-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."