Utgiven i Forum nr 1997-12

En turbulent marknad med utrymme för innovation

av Christian Lindholm Forum 1997-12, sida 26-27, 15.12.1997

Taggar: Teman: datorer

Foto: Kaj Lindholm

En turbulent marknad

E

Produkt utbudet på fickdatormarknaden är rikligt, men än så länge har marknaden inte tagit fart varför? En orsak är att fickdatorerna inte ännu motsvarat kundernas förväntningar. David Potter, engelska pionjärbolaget Psions grundare och ordförande har sagt: ”I denna bransch är teknologin enkel att förstå, men att utveckla marknaden svårt”.

En typisk användare vill att fickdatorn skall sköta kalender, kontaktdatabas och kunna kommunicera med fax och e-post. Att tillfredställa dessa behov i en produkt är inte lätt. Fickdatortillverkaren bör ha kompetens både på datormarknaden och kommunikationsmarknaden. Sådana företag växer inte på träd.

Många tillverkare har försökt lösa dessa problem med varierande framgång. När Apple Computers förre chef John Sculley år 1992 proklamerade att företaget lanserar en personlig digital assistent (PDA) som kan sköta alla databehov i fickformat var pressen såld. Maskinen blev dock ingen succé: För det första blev Newton aldrig en fickdator, den var alltid för stor, för det andra lyckades företaget inte erbjuda integrerad trådlös kommunikation.Två och ett halvt år senare lyckades Nokia intregrera telefonen och datorn till en helhet, kallad Nokia 9000 Communicator. Kommunikatorn överraskade många i fickdatorbranschen som väntat på integrerade lösningar från datortillverkarna. Kommunikatorn visade att det är lättare att integrera en dator i en telefon än tvärtom. Kommunikatorn har varit en stor succé och i september fick Nokia sällskap av Philips, som visade en prototyp av sin pennbaserade kommunikator som väntas finnas d utrymme för innovation

FICKDATORERNA KOMMER. PÅ MARKNADEN HAR DET GJORTS EN DEL STORA MISSAR, MEN NU BÖRJAR FICKDATORERNA TA FORMER SOM ANVÄNDARNA

KAN ACCEPTERA.

butikerna i början av nästa år.

Våren 1996 gjorde US Robotics med sin Pilot vad många väntade att Apple Computer skulle göra med sin Newton MessagePad, d.v.s. att göra en mindre och billigare fickdator med bra synkronisering till bordsdatorn. Pilot har blivit en jätteframgång trots att den saknar inbyggd trådlös kommunikation.

Fickdatormarknaden domineras av tre spelare, Sharp i Japan, Psion i Europa, Hewlett-Packard i USA. Dessa företag har utmanats av 3COM (före detta US

JOMINER | ICasio2'0 = ple 4946 |

Psion 26.90 | c wlett ’ Packard 12.5 jtics/Pilot 24 36 Käll: Dataquest

Robotics), Nokia, Philips, Ericsson och övriga maskiner som stöder Microsoft Windows CE. Den största konkurrenten till Windows CE är säkert i dagens läge det engelska företaget Psion, som för mer än tio år sedan lanserade begreppet fickdator med sin Organiser I. I motsats till många konkurrenter har Psion lyckats utveckla produkter som marknaden accepterat, trots att företaget ännu saknar integrerad kommunikation. Psions lansering av Series 5 i mitten av juni är inget undantag Maskinen har det bästa tangentbordet och en stor skärm som gör den till en verklig arbetshäst. Kompatibiliteten till en bordsdator är förvånande bra.

Varför inte vanliga Windows 95 i fickan?

Det vore idealiskt om all den datateknik man kan tänkas behöva skulle rymmas i fickan, men än så länge är det en utopi.Världens minsta Windows 935-maskin är Toshiba Libretto. Den väger ca 800 g,är “endast’ 21 cm bred, 13 cm djup och 3,5 cm tjock. Den ryms inte i fickan, men i övrigt är allt data som användaren behöver inkluderat. Operativsystemet och applikationerna hålls i minnet flera månader med hjälp av ett klockbatteri Windows 95 är nämligen en energislukare, processorn, hårdskivan och skärmen använder så mycket batterier att maskinen måste laddas var tredje timme. Varje gång batteriet tar slut måste Windows 95 startas om. Fickdatorer är alltid klara, man bara öppnar locket och man är exakt där man slutade. På bärbara datorer har konsumenterna accepterat en kort batterilivslängd till fördel för mera färger och störe skärm. Fickdatorer är energisnåla och fungerar typisk 20-30 timmar med två AA

FORUM NR 12/97

US Robotics: Pilo batterier, tillräckligt för en månads normalt bruk.

En bärbar dator skall gärna ha 8 megabyte RAM och 1 GB hårdskiva för att kunna operera Microsofts senaste programversioner. Fickdatorer är minnessnåla. Med 4 Mb ROM och 8 Mb RAM kör du samtidigt en textbehandlare, tabellkalkylering, kalendern, världstid, dina personliga databaser. Detta är möjligt genom mycket tät integrering mellan applikationerna och operativsystemet. Enligt Colin Myers, Psions utvecklingschef är programmeringsfilosofin helt annan i fickdatorer. I fickdatorer är varje bit värdefull, man har inte råd att slösa på minne. Stora program behöver mycket minne och starka processorer, vilket leder till större energiförbruk och följaktligen större produkter.

De flesta kritiserar fickdatorer för att ha för små tangentbord. Hur mycket lider då skrivhastigheten på fickdatorer? En tränad skrivmaskinist skriver minst 50 ord per minut (världsrekordet är 150 ord per minut i 30 minuter). Med lite träning skriver man ca 30 ord per minut på en fickdator, ungefär lika fort som man skriver för hand.

För vem lämpar sig en fickdator?

Fickdatorn är ett utmärkt substitut för en bärbar t.ex. för en affärsman som reser mycket och som inte vill släpa på flera kilo, bara för att skriva ett fax, läsa e-post eller skriva ett litet memo. Fickdatorn är dessutom en mindre investering än en bärbar dator. Fickdatorp är dock en schweizisk fällkniv - en kompromiss. En vanlig papperskalender är kanske en bättre kalender för överblick och ad hoc minnesstöd. Mobiltelefonen är säkert en mer ergonomisk telefon. Fickdatorns kanske nyttigaste applikation är addressboken och kombinerad med mobiltelefonen är det allt de flesta behöver. Om man bara vill skicka ett fax eller ett meddelande med e-post är en fickdator perfekt. Fickdatorn ersätter även väckarklock FORUM NR 12/97

Apple: Newton Message Pa an. Nackdelen är dock storleken på tangentbordet och den lilla skärmen som är mindre än en fjärdedel av en bärbarbar dators. Men om fickdatorn verkligen skall rymmas i fickan finns det naturliga begränsningar.

Kommunikatorns fördel är att man inte behöver släpa på flera apparater med kablar och adaptorer, men för att vara en bra telefon måste den vara mindre än fickdatorn.

En stor fördel med fickdatorn och kommunikatorn framom papperskalendern är att man inte behöver vara rädd för att tappa den, eftersom man alltid har en säkerhetskopia på sin bordsdator. Vad händer då du tappar din kalender?

I framtiden kommer vi att få se ett brett sortiment av produkter som tillsammans eller skilt för sig löser personliga kommunikations- och databehov. & Christian Lindholm

Skribenten är chef för design av användargränssnitt på Nokia Mobile Pbones.

| | FAR är mycket ickdatorer ä Välen | ‘20-30h på 3V och 1400) (två AA batterier) Fickdatorer är ROM basi

En fickdator behöver aldrig startas om. Öppna locket och maskinen är klar.

Fickdatorer är minnessnåla En fickdators viktigaste applikationer = F kör samtidigt på 8 Mb RAM, detta räcker för det mesta. , Fickdatorer är förmånliga En fickdator kostar ca 4 000-5 000 mk inklusive program. pr I Fickdatorer är inte kompatibla Fickdatorers minne är begränsat och grafik, ljud och video kan kan inte överföras. Fickdatorer integrerar sig inte problemfritt iföretagens datanät = «= 0

Nokia: 2000 Communicator

Psion: Series 5

Forum provanvände

Forum provanvände tre fickdatorer under några dagar i november: Psions Series 5, Hewlett-Packards 320 IX (se bild nedan) och US Robotics Pilot. Alla tre var förvånansvärt lätta att börja använda. För att komma igång krävdes handboken nästan inte alls.

Piloten är i sin eget kast, den är s.k. “omedvetet portabel, medan de två andra är lite tyngre. Men samtidigt känns det klumpigt att skriva memon på Piloten eftersom den inte har tangentbord. Memoskrivandet lyckas med lite möda på Series 5 och 320 IX, som till det yttre påminner om varandra. Psionens penna har bättre kontakt med rutan än HP:n.

Problemet med alla är dock trots att elektroniken medför stora fördelar - att det tar några sekunder längre att få fram sin kalender jämfört med en papperskalender. € FN

Foto: Kaj Lindholm

Utgiven i Forum nr 1997-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."