Utgiven i Forum nr 1989-09

Enklare kontrakt med databas

av Bo Ingves Forum 1989-09, sida 19, 25.05.1989

Taggar: Teman: data

Med hjälp av avtalsdatabasen Pacta går det snabbt att dra upp ramen för ett kontrakt och därigenom få mera tid över för det viktiga detaljplanerandet, säger jurist Jarmo Rosenberg.

Enklare kontrak med databas

At skriva kontrakt av skiftande slag är daglig rutin för många jurister. Då det gäller inhemska kontrakt torde det inte vara några större problem att svarva ihop dem. Men när det gäller avtal med utlandet dyker det upp en oanad mängd nya krav. Då kan det vara bra att ha tillgång till en internationell databank som innehåller nödiga avtalsformer och information om vad olika sorters kontrakt bör innehålla för att ge ett fullgott skydd i olika länder.

FRUN, 9/1989

Text: Bo Ingve rätthålls av Esselte i Sverige, täcke största delen av de krav som ställs på internationella och svenska avtal. De facto duger dessutom många av de kontrakt som finns i databasen också i princip direkt i Finland, eftersom normala avtal oftast inte regleras av den nationella lagstiftningen. I Finland marknadsförs Pacta av Kauppakaariyhtymä Oy som ägs av Finlands juristförbund.

Förutom att Pacta innehåller en mängd olika avtalsformer fungerar den också som ett uppslagsverk. D v s den tillhandahåller inte enbart former för olika kontrakt, utan ger också information om vad som kännetecknar olika sorters kontrakt och påminner om vad de bör innehålla. Givetvis är användaren inte bunden till den form som databasen ger, utan den färdiga uppställningen kan fritt möbleras om enligt användarens behov.

JK ärar av esson Pacta, som upp Gentlemannaavta räcker int internationellt

Ett särtecken för Finland är att affärslivet fortsättningsvis ganska långt fungerar på gentlemannabasis. Detta innebär att kont rakten ofta inte i detalj är specificerade. Enligt jurist Jarmo Rosenberg, som ansvara för marknadsföringen av Pacta i Finland, räcker det här inte på långt när internationellt sett.

— Vid avtal med utländska partners ställs det betydligt större krav på kontraktens utformning och innehåll. Man kan lätt bränna fingrarna om det inte finns ett vattentätt kontrakt att visa upp om affärerna skär sig, konstaterar Rosenberg.

Förutom att risken för kontraktsbrott minskar genom att man uppgör heltäckande kontrakt, är en fördel med Pacta att den också beaktar motpartens behov.

— Då ett finskt företag utarbetar t ex ett exportkontrakt med en utländsk partner, händer det lätt att t ex motpartens behov av skydd glöms bort. Pacta påpekar dock varje gång som motpartens fördel kräver ett skilt stadgande. Detta innebär att man kan spara in dyrbar tid som annars skulle gå åt till förhandlingar mellan intressenternas jurister. Samma sak gäller givetvis också för kontrakt i hemlandet, poängterar Rosenberg.

Juristkåren gammalmodig

Pacta har marknadsförts i Finland i drygt ett år. Fast intresset ökar hela tiden har försäljningen inte gått riktigt som väntat. Rosenberg tror att det till stor del beror på att juristkåren är en aning gammalmodig. D vs principen är fortsättningsvis det att en jurist själv uppgör kontrakten skilt för varje kund.

— Det här är förståeligt, men en databas som Pacta skulle göra det betydligt snabbare att uppgöra kontrakt och därme ge mera tid för att planera deltajerna, säger an.

Kostnaderna är säkert också en avskräckande faktor. Enbart nöjet att vara inkopplad i databanken kostar för tillfället 1700 mark per rmnånad och därtill kommer en avgift för använd datatid på cirka 125 mark per timme. Dessutom behöver varje användare en programdiskett som kostar ca 1 000 mark för att kunna logga in sig i Pacta. Och givetvis måste man betala normal taxa för telefonförbindelsen mellan Finland och Sverige.

— Det är klart att användningskostnaderna gallrar bland de potentiella kunderna. Därför är det närmast större advokatbyråer eller företag som måste uppgöra stora mängder kontrakt årligen som har direkt ekonomiskt utbyte av Pacta.

Lättanvänd

Pacta är en lättanvänd databas. Det som krävs är en PC eller motsvarande och ett modem för att få kontakt med databasen I Sverige.

Huvudmenyn består av bl a aktieågaravtal och andra bolagsavtal, licensavtal, representantavtal, företagsöverlåtelser, leasingavtal, låneavlal o s v, och dessa spjälks sedan upp i ännu mindre delar I respektive undermenyer. T ex ett licensavtal i Pacta innehåller 30 paragrafer som beaktar såväl licensgivarens som -tagarens fördel.

— Trots lättanvändbarheten krävs det nog ändå insikter | juridik för att använda Pacta på rätt sätt. Databasen ger ju I princip endast avtalsramen och inom denna kan man sedan fritt modifiera kontrakten enligt egna behov. Och för det krävs juridisk kunskap, understryker Rosenberg 19

Utgiven i Forum nr 1989-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."