Utgiven i Forum nr 2014-06

Fältstudier

av Kaj Arnö Forum 2014-06, sida 14, 19.06.2014

Kaj Arnö beskriver sitt nygrundade bolag

Green Elks första existensår.

Fältstudier

Medan vi älgar sitter inne och kodar eller marknadsför, har Forums läsare förhoppningsvis tid att gå ut i naturen. Utomhus kan man förvisso vara vilken tid på året som helst. Men sommaren ger en bra impulser att upptäcka sin inre Gröna Älg.

STARTUP

Drar du ut I fält har jag några ord på vägen: Njut av naturen, av ditt sällskap och av det fysiska välbefinnande man får när man rör på sig! Det låter kanske lite världsförbättrarfromt, men må så vara, det är den gröna älgens glada budskap.

Medan natur, umgänge och rörelse givit människan glädjeredani årtusenden, har 2010 -talets Homo sapiens ett antal verktyg som, rätt använda, förlänger njutningen, delar den, och underlättar nästa äventyr.

Fel använda distraherar de från upplevelsen av nuet, och minskar snarare än ökar ens umgänge. Jag tänker på olika former av teknik, främst elektronik, som hjälper dig hålla reda på var du är, minnas vad du upplevt och hålla kontakt med omvärlden.

Var du är: Är ditt äventyr kort kan du spara din sträcka med en vanlig, billig app, såsom Sports Tracker (ex-Nokiabolag), RunKeeper eller Endomondo. Du kan förlänga mobilens ork med ett externt batteri, för några tiolappar. För knappa hundralappen får du en manick som kallas ”GPS tracker”, som upptecknar längre rutter utan att suga ut mustenur telefonens batterier.

Mitt stalltips G-Porter GP-102+ kan du med gott batterisamvete knäppa på en stund före äventyret börjar och vid resans slut skörda rutten. Poängen? Du får en exakt kalender som visar verkliga start- och sluttidpunkter, pausernas längd ochdin hastighet. Med dessa uppgifter objektivt samlade kan du bygga planeringen av nästa tur på verkliga erfarenheter, i motsats till önskedrömmar.

Vad du upplevt: Mobilerna har riktigt bra kameror. Och de har appar som möjliggör urval och editering av bilderna under pauserna. Lägger du ännu på ett vattentätt hölje (stalltips: Lifeproof, knappa hundralappen), förblir mobilen bruklig också om du trillar ur kajaken eller om regnet överraskar dig.

Visst finns det fina idrotts- och vattenkarneror som liksom mobilen sparar positionen. Men det blir rer arbetsdrygt att samla ihop bilder från flera apparater efter resan, och det

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NE 6S 201 är dessutom besvärligare att hålla flera apparater redo att använda under resan.

Hålla kontakt: När ska man njuta av nuet om inte i naturen? Ochär inte onåbarhet en sällsynt lyx? Visst. Men delad glädje är också dubbel glädje. Var och en avgör själv hur mycket kontakt man har lust att hålla, och med vilka verktyg. Själv tycker jag pauser och kvällar är gyllene tillfällen att bearbeta upplevelser också elektroniskt. För att inte tala om väntetider under transportsträckor.

Green Elk kan hjälpa dig bara om du är med på noterna genom att vara med på nätena, Och även om vi inte kan fixa sällskapåt dig för dina äventyr under sommaren 2014, kan du genom att samla in rutter, bilder och upplevelser just nu skapa förutsättningar för att beskriva dina hittillsvarande äventyr. Då får dina kommande medäventyrare veta vad du är för en.

En uppmaning i egen sak: Om äventyr i fält känns lockande, får du gärna bidra till den gröna älgens fram fart genom att delta i vår gallup greenelk.com/vad-jag-vill. Vi har förstås vår uppfattning om vad vår målgrupp tycker och tänker, men är det säkert att vitycker rätt?

Dra ut i fält! Banda rutten med en tracker. Ta många bilder som visar vad du gjort, med vem, och hur skojigt ni haft. Dela med dig av äventyret på Green Elk i höst. Du får ännu skojigare äventyr i framtiden, jag lovar! m Förra månaden blev mycket intressant för Green Elk. Startimpulsengav en nyckelrekrytering för CTO-posten: En gammal kollega från MySQL AB-tiden skrev på. Han har grundat och i fyra års tid utvecklat Empire Avenue, en sajt som skapat enform av börshandeliSoMe-trovärdighet, där alfadjureniSoMe-världen mäter sigmed varandra. Han hämtar teknisk kunskap, färdiga verktyg i form av ett framework för uppbyggnad av SoMe-webbsajter och bred erfarenhet av community-uppbyggnad.

Nu vet vi vad vi skall göra: primärt svara på frågan “med vem” våra användare ska ut på äventyr, och lämna frågan “vart” till de många appar, böcker, tidningar och webbsidor som redan finns.

Green Elk skapar en mobil app som fokuserar på att hitta sällskap för ditt nästa äventyr. Något av online dating, men säg det inte högt. Vi har kavlat upp ärmarna och kodar PHP, Python och Javascript. Vi tilllämpar allt vi kan om SVG-filer, Angular JS, Responsive Web och Twitter Bootstrap, samtidigt som vi testar vårt marknadsföringsbudskap och bygger upp innehållet i vår “Content Marketing”.

Utgiven i Forum nr 2014-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."