Utgiven i Forum nr 2017-05

Fängelseindustrin blomstrar under Trump

av Leif Bergström Forum 2017-05, sida 24-25, 24.05.2017

Taggar: Orter: USA Teman: fängelser

Privatägda fängelser vädrar morgonluft under president Trump. Landet har redan en exceptionellt hög andel fångar jämfört med övriga utvecklade länder.

När Donald Trump firade sin 100:e dag som president konstaterade finansanalytiker att mitt i Wall Streets breda uppgång sedan valet utmärker sig ett par företag som de allra största vinnarna: nämligen bolag som driver vinstgivande fängelser. Aktiekurserna för de två börsnoterade jättarna Core Civic och Geo Group har nästan tredubblats sedan hösten.

I augusti fann Obama-administrationens justitiedepartement att vinstdrivande fängelser hade en större andel misshandelsfall och bristande sjukvård än traditionella fängelser drivna av myndigheterna. Obama såg därmed skäl att gradvis avstå från att använda de privatägda fängelserna. Justitiedepartementets beslut framkallade ras på aktie­marknaden för Core Civic och Geo Group. Branschen hade redan sedan en tid arbetat i motvind. Antalet federalt dömda fångar hade minskat under de senaste åren, vilket minskat behovet av de tjänster de vinstdrivande företagen erbjuder.

Som hamburgare. Men i februari drog nye justitieministern Jeff Sessions tillbaka beslutet från Obama-eran med motiveringen att det försvårade Bureau of Prisons möjlighet att uppfylla rättsväsendets framtida behov. Aktiekurserna för Core Civic och Geo Group hade dagen efter Trumps valseger återhämtat det mesta av höstens kursras. Med Sessions beslut fortsatte kurserna uppåt.

När världens första vinstdrivande fängelseföretag startades 1983 förklarade en av grundarna i en intervju med affärstidskriften Inc.: ”Man säljer det bara på samma sätt som man säljer bilar, fastigheter eller hamburgare”. Och det är just det som får American Civil Liberties Union (en ideell organisation för medborgerliga rättigheter) och andra kritiker att se rött. I vinstsyfte har företagen ingen anledning att försöka rehabilitera fångar. De tjänar mer ju längre de dömda sitter inne, ju snabbare de kommer tillbaka efter det tidigare straffet avtjänats och ju fler sängar som fylls i fängelserna.

Leif Bergström New York

Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Skriftly!

Utgiven i Forum nr 2017-05

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."