Utgiven i Forum nr 1969-15

Finland med svag budget till Expo 70 i Osaka

Forum 1969-15, sida 13-14, 01.10.1969

Taggar: Teman: ekonomi

Finland med svag budget till Expo ”70 i Osaka

Osaka (Forums utsände Jörgen Sjöstedt). — När Japans kronprins skall inviga världsutställningen i Osaka i mars nästa år skuffas jobbare och målare ut genom bakporten. Samma sak händer på varje utställning.

Hans Kungliga Höghet av Nippon kommer rentav att på sina håll få klättra bland byggnadsställningar om han ger sig tid att besöka samtliga paviljonger. Expo 70 i Osaka kommer inte att bli klar i tid. Arrangörerna har knappt ett halvår på si . för att få allt färdigt, men tiden rinner alltför snabbt.

Men Skandinavien, som i äkta Nordek-anda åter har en gemensam paviljong, vi minns ännu den gemensamma aktionen i Montreal, var ute i god tid. Bygget går undan i rask takt och Ohbayashi Gumi Ltd som är entreprenör för Svenska Industribyggen Ab, har sett till att tidtabellen hålls.

Varför då denna försening på annat håll.

»Det är ganska självklart>, säger Willy Sloth, chef för SAS:s västra Japanbyrå. »Det gäller ju bildlikt talat att bygga e mindre stad, på mycket kort tid. För några år sedan vajade bambuskogarna här i Senri Hills men som av bilden synes är dessa ett minne blott. Och inte bara det. Även andra aktiviteter är på gång.

Nya bostadsområden har skjutit upp som svampar ur jorden i de omkringliggande områdena, Senri Hills är en mycket po pulär adress i dagens Osaka. Vänd!

Det segrande danska förslaget »minus plus» för den skandinaviska paviljongen på Expo'70 i Osaka.

Forum 15/69 13

Expo ”70 forts

Sen har vi naturligtvis en massa nybyggda motorvägar för att underlätta expo-trafiken och hotellen passar på att utvidga. Nya hotell byggs i rasande fart och jag kan nämna att vi får tre nya hotell här i Osaka, i Kyoto byggs två nya hotell och samma byggnadsiver avspeglas även i andra grannstäder som får sin beskärda del av expo-kunder.>

Andra man på plan

Kommerserådet Olle Herold på Finlands Mässa är även han nöjd med den takt i vilken skandinaviska paviljongens byggnadsarbeten framskrider. »Vi var som andra man på plan när arbetena kom igång. Endast Kanada hade hunnit före oss. Läget är detsamma än i dag så där finns inte mycket att orda om byggnadsarbetena. Däremot kan man diskutera storleken av vår expobudget.

Medan Danmark, Norge och Sverige satsar drygt 2 milj. Skr utgör Finlands andel av de gemensamma kostnaderna endast 1 milj. Skr. Vår totala budget är 1 milj. mk. Detta gör att vi inte kan göra vår röst lika väl hörd i samarbetet som i Montreal där vi alla hade lika andel i kakan.

Hos oss inser man ännu inte till fullo Japans kommande potentiella betydelse inom världshandeln. Japan är dock idag världens tredje största industriland efter USA och Sovjet. Montreal visade att vi alltjämt har nytta av att bli bättre placerade på världskartan och Expo70 är ånyo en utomordentlig chans till detta.

Trots att Expo'70:s betydelse otvivelaktigt är mera »Jokal» än Montrealexpon 1967, kommer de modetna kommunikationerna att sprida kännedom om dess tema »Progress and harmony for mankind» över hela världen. De skandinaviska länderna har valt en mycket lämplig rubrik till sin paviljong, »miljövård i ett industrialiserat samhälle». Genom sin dagsaktualitet överallt i världen innebär det ett budskap som borde ha alla möjligheter att >gå hem». Det betyder att också Finland kommer fram i den nordiska gemenskapen i besökarnas och hela världens medvetande och därigenom ytterligare förstärker den image av vårt land, som vi så väl lyckades med i Montreal.

Lyckat tema

På tal om den ekonomiska sidan är det kanske skäl att nämna SAS-Caterings andel i finansieringen av paviljongen. Bolaget inrättar en förstklassig restaurang på paviljongen och kostnaderna stiger till 900 000 Skr. Men i motsats till de deltagande länderna har SAS alla möjligheter att få igen sina pengar — det visar erfarenheterna från Montreal.

»Varje land har sin egen nationaldag” under expon. Ledande affärsmän, expo-arrangörer o.dyl. inbjuds då till respektive avdelning. Och här, konstaterar hr Herold, fick vi en verklig lyckträff. Tjeckoslovakien inleder med nationaldag 3 april och sedan är det Finlands tur! Sedan gammalt vet jag att när man har en gemensam avdelning, är det egentligen bara det första besöket som verkligen intresserar. Senare traskar man bara igenom redan bekanta paviljonger. 14 Forum 15/6 ÖPPEN: 15. 3.—13. 9. 1970

PLATS: Senri Hills, Osaka, Japan TEMA: Mänskans framsteg och harmoni TOTALAREAL: 330 hektar DELTAGARE: Drygt sjuttio nationer (efteranmälningar görs ännu)

BESÖKARE: Expoledningen har kalkylerat med 30 milj.

»Expoland»

En grov indelning av expoområdet ger vid handen att utom själva utställningsplatserna finns utrymme för en japansk trädgård, ett grönområde, .en stor artificiell sjö »expoland> (rekreationsområde), administrativa utrymmen, parkeringsplatser, monorail, m.m.

Trots nybyggda motorvägar, tåg och tunnelbana från Osaka, Kobe och Kyoto, där största delen av expobesökarna kommer att inkvarteras, blir kommunikationerna den största stötestenen för arrangörerna. De har kalkylerat med 30 milj. besökare vilket betyder att miljonstädernas Osakas, Kobes och Kyotos redan nu ansträngda trafik får det dubbelt värre.

Vi traskade redan tidigare förbi den skandinaviska paviljongen och kan sedan fortsätta vår rundtur på expo ‘70. Västtyskland rubricerar sin paviljong »samarbete, framsteg och fred». Den har endast en liten del ovanför markytan medan två våningar »går under jorden», Tysk-japanska utbytesformer presenteras i huvudaulan medan industrin uppvisar de senaste landvinningarna i de två underjordiska våningarna.

Modell Stana Planina

Granne till Sovjetunionens stålkoloss blir en premiärutställare i världsutställningssammanhang, Bulgarien. Byggnaden har ritats med Stana Planina, en bergskedja på Balkan, som modell, Själva utställningen blir i främsta rum renodlad turistpropaganda även om industrins utveckling får plats vid sidan om. Däremot är det rätt beklämmande att se ett tjugotal länders utställningsområden där ännu inte ett spadtag tagits. Enda åverkan är en skylt som meddelar vilket land som inte kommit igång.

Närmare centrum reser sig Expo ‘70:s symboliska byggnader. I tre separata torn, symboliseras mänsklighetens utveckling. Det högsta tornet höjer sig 120 m ovanför marken och därifrån kan man överblicka hela utställningsområdet.

I anslutning till tornen finns en enorm festivalplats där teater, underhållning av olika slag samt nationaldagarnas invigningar kommer att gå av stapel. Utanför finns en stor flotte på den artificiella sjön och även där kommer flera program att uppföras.

210 restauranger

För matfriska personer kan det vara av intresse att veta att expo-området har c. 210 olika restauranger som kan servera drygt en kvarts miljon portioner per dag. En specialitet är en restaurang med glasvägg mot en swimmingpool där läckra najader uppträder med undervattensbalett.

Tappar ni bort er på de 330 hektaren eller om er japanska inte mera är vad den kanske varit, får ni hjälp av 450 guider, de flesta kvinnliga. Och en blick på de japanskor som kommer att arbeta här gör att man gärna går vilse, flera gånger om dagen. [må

Utgiven i Forum nr 1969-15

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."