Utgiven i Forum nr 2015-06

Finländskt toppnamn i melanomforskningen

av Johan Svenlin Forum 2015-06, sida 32, 18.06.2015

Taggar: Teman: melanomaforskning

Virus står inte högt i kurs när de värsta förkylnings- och magsjukeperioderna slår till, men de kan faktiskt bidra till att bota cancer.

JOHAN SVENLIN TEXT

Xx ”Melanom är cancerformen som medför den största genförändringen och är därför svår att upptäcka för kroppens immunsystem. Vi injicerar ett virus direkt i tumören och när kroppens eget immunförsvar upptäcker det angrips både virus och cancercellerna”, berättar Kronobysonen Robert Andtbacka, som har gjort en kometkarriär som forskare vid Huntsman Cancer Institute i Utah.

Metoden är en form av immunterapi och Andtbacka har fått ett stort genomslag i medieri USA och Australien, där solbadarkulturen orsakat högre melanomfrekvens än hos oss i nordliga länder.

Mänsklig barbecue. Han vill inte avdramatisera risken för melanom i Norden, även om myggorna just nu känns som ett större hot än solstrålarna. Melanom är en cancerform som ökar i hela västvärlden, trots att informationskampanjerna om UV-strålarnas risker borde ha nått alla vid det här laget.

”I USA har melanom ökat med 600 procent sedan 1950-talet. Medvetenheten har blivit mycket bättre, men det kan ta tiotals år att utveckla melanom i en människokropp?”

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 6201 i melanonifiö

Andtbacka har ett exempel på att det kan gå mycket snabbt.

”I Island förbjöds solarier på 1990-talet efter att man tydligt såg ett samband mellan den explosiva ökningen av melanomfall och den stora ökningen av solarier”

Han håller inte med om att kroppen behöver exponeras för direkta solstrålar för att få en tillräcklig dos av vitamin D.

”Nej, det finns andra källor. Här i USA lägger man vitamin D i mjölk. Om man vistasuteil0 minuter på sommaren eller 30 minuter på vintern i Finland får man i sig tillräckligt med D-vitamin”

Men hur hamnade Andtbacka i Salt Lake City? Det var ingen spikrak väg. Han växte uppiKronoby och åkte som 17-åring till Vancouver för att studera på college. Efter militärtjänstgöringeniFinland återvände han till Kanada 1989 för att studera medicin på McGill University. Med en läkarexamen i hand drog han vidare till University of Texas. Där blev han forskare på tre år innan han flyttade till Salt Lake City i Utah.

Melanomstat, Det är för övrigt den delstat i USA som är värst drabbad av malignt melanom, men det var inte den primära orsaken till att Robert Andtbacka specialiserade sig på just den grenen av medicinsk forskning. ”Nej, jag tyckte att vid den tidpunkten, år 2006, fanns ett intressant forskningsperspektiv och en konkret utmaning i att hitta bra behandlingsformer för melanompatienter. Melanomforskningen hade inte kommi rskningen

SOLOHALSO långt, men tack vare hårt systematiskt arbete och en del tur ser vi nu helt nya möjligheter att bota melanompatienter”

Fram till genombrottet med virusinjektionerna har man inte kunnat bota melanom. Behandlingarna har skett med hudoperationer och cellgift. De har ofta varit smärtsamma och satt djupa fysiska spår ipatienterna. Nu kan virus också ges intravenöst så att de söker sig till turnörer som blir iden tifierade och angripna av immunsystemet. Även tumörer som inte fått injektioner kan upptäckas av immunsystemet.

”För mig har det alltid varit viktigt att ta emot patienter för att ta mig vidare i forskningen. Det skulle vara svårt att komma vidare omjag bara höll migiett labb”, säger Robert Andtbacka.

ROBERT ANDTBACKA.

= Bor:i Salt Lake City.

= Familj: fransk-kanadensisk fru och tre barn, 8,10 och 12 år.

= Hemspråk: svenska och franska, Barnen talar dessutom engelska i skolan och lär sig spanska och kinesiska.

sm Arbete: biträdande professor på Huntsman Cancer Institute på University of Utah. sm Aktuell: bidrar till ett forskningsgenombrott där melanom blir möjligt att bota.

= Beskrivning enligt en nöjd patient: ”Doktor Andtbacka är en perfekt kombination av vetenskaplig briljans och en god granne”

Utgiven i Forum nr 2015-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."