Utgiven i Forum nr 1972-12

Förhandlingsresultatet med EEC tryggar industrins utveckling

Forum 1972-12, sida 13-14, 22.08.1972

Taggar: Teman: politik

Brysselfacit:

Förhandlingsresultatet med EEC tryggar industrins utvecklin i Europa.

Englands medlemskap samt Danmarks och Norges ännu (15.8) inte slutligt avjorda inträde i EEC innebär samtidigt ett uppgivande av EFTA. Frihandeln mellan dessa länder och de övriga EFTA-staterna kan följaktligen fortsätta endast på basen av ett avtal mellan sistnämnda länder och EEC. Om Finland sålunda inte före utgången av detta år slutgiltigt godkänt sitt avtal med EEC är möjligheten att nya tullhinder reses mellan Finland och de nya EEC-medlemmarna inte enbart teoretisk. Å andra sidan förefaller det i detta skede lika säkert att den tullfria handeln mellan Finland och de övriga EFTAländerna kommer att fortsätta oberoende av vilket avgörande Finland fattar rörande EEC-avtalet.

Avtalet ett led i utvecklingen

Varför ett EEC-avtal för Finlands vidkommande?

Allmänt sett kan man i den inhemska EEC-debatten stundom skönja en tendens att överdimensionera avtalets betydelse; avtalet betecknas — både i positiv och negativ bemärkelse — som det viktigaste handelspolitiska avgörande Finland fattat. Det förefaller dock riktigare att fatta tullavtalet som ett led i en utveckling som började efter andra världskriget med tullförhandlingarna i Gatt, som fortsatte med liberaliseringen av vår utrikeshandel år 1957, med associeringen till EFTA samt med tullavtalet med Sovjetunionen och som kommer att följas av en ny Gatt-runda, SEV-förhandlingar osv. I detta perspektiv förefaller ett avståndstagande från ett utvecklingsskede — EEC-avtalet — samtidigt att försvåra anpassningen till de därpå följande.

Också i ett snävare perspektiv syns ett arrangemang med EEC synnerligen motiverat. Under 1960-talet har exportens

Forum 12/7 e Förhandlingarna mellan EEC och de EFTA-länder som inte ansökt om medlemskap i Gemenskapen avslutade en fas i den europeiska integrationsutvecklingen.

9 EFTA och EEC har utgjort två parallella marknadsblock som genom att främja den interna handeln ofta på bekostnad av det andra blocket under ett decennium omvandlat handelsvägarn 9 Denna utveckling bryts nu genom att tullskrankorna slopas mellan EFTA-länderna å ena sidan och EEC å den andra och därmed uppfylls en av målsättningarna för EFTA, skriver direktör B O Johansson, Finlands Industriförbund.

andel av produktionen vuxit inom ett flertal industrisektorer — träförädlingsexportens sk rensade andel utgör 80—90 9/4 samt metall- och TEKO-industrins omkring 40 9/0. EFTA-EEC-området utgör en naturlig avnämare för vår exportindustri, inte minst på grund av konsumtionsstrukturen. Denna marknad täcker i dagens läge 2/3 av vår export och alternativa avsättningsområden står knappast att finna.

Om man ytterligare beaktar att tullarna i allmänhet hårdast drabbar högtförädlade slutprodukter är det lätt att inse att vår konkurrensställning på den utvidgade EEC-marknaden kännbart skulle försämras om Finland i motsats till de övriga EFTA-länderna skulle avstå från ett EEC-arrangemang.

Återgång till slutet system otänkbart

I dagens läge förs över häften av vår utrikeshandel i fri- handelsförhållande både i öst och väst — en återgång till ett slutet system skulle medföra en långsammare industriell utveckling och ställa sig tämligen kostsam. Mot ett slutnare system talar givetvis också vår begränsade hemmamarknad — vi kan svårligen tänka oss att såsom tex Japan utveckla och diversifiera vår industriproduktion i hägnet av ett högt tullskydd.

Ovanstående utgör några av de argument som på industrins sida ansågs motivera ett tullarrangemang med EEC i det nya marknadsläge Englands, Danmarks och Norges medlemsansökan innebar. På industrihåll förespråkade man ett EECarrangemang som avsåg ett ömsesidigt avskaffande av tullarna på industriprodukter och ställde sig följaktligen bakom de officiella målsättningen för förhandlingarna — uppnående av ett frihandelsavtal. Vänd! 1 14

De bästa kabinetten finn 1 Helsingfor centrum: HOTELL HESPERIA

Mannerheimvägen 50 tel. 441311

HOTELL VAAKUNA

Stationsplatsen 2 tel. 11811

HOTELL HELSINKI

Regeringsgatan 12 tel. 63 07 01

MERIHOTELLI

Hagnäskajen 4 tel. 71 1455

HOTELL TORNI

Georgsgatan 26 tel. 64 46 11

De ligger alla i Helsingfors centrum och ställer till Ert förfogande ett kabinett som exakt lämpar sig för Ert ändamål, ett kabinett med gott om trivsamt utrymme, nödig audiovisuell hjälputrustning och förstklassig betjäning.

Brysselfacit…

Förhandlingsresultatet

Hur ser industrin på förhandlingsresultatet?

Utgångspunkten för förhandlingarna var tvåfaldig: att tillförsäkra vår exportindustri likartade konkurrensvillkor inom det utvidgade EEC som våra konkurrenter samt att tillförsäkra våra sk känsliga sektorer en tillräcklig anpassningstid gentemot importen från de Sex. Betraktat från denna utgångspunkt är förhandlingsresultatet synnerligen tillfredsställande.

Efter segdragna förhandlingar var EEC beredd att avskaffa tullarna på papper och papp under en övergångstid på 11 år. Att dessa produkter överhuvudtaget inrymdes i frihandeln ansågs på EEC-håll utgöra ett stort medgivande som angavs härröra sig av hänsyn till Finland.

Vad angår övergångstiden för papper och papp uppnådde konkurrenterna Sverige och Österrike samma förhandlingsresultat medan däremot importplafonderna (-taken) för pappersprodukter till EEC och frågan om tullfria kvoter för exporten till England fick en fördelaktigare lösning för Finlands vidkommande.

Tex rayonull, zink och ferrokrom ansågs ytterligare på EEC-håll i behov av ett tullskydd utöver den normala övergångsperioden — tullarna avskaffas för dessas vidkommande inom 7 år.

Finland å sin sida lyckades i förhandlingarna tillförsäkra sina känsliga sektorer ett skydd i form av en övergångstid på 12 år — i vissa fall 8 år. Undantagslistan täcker såväl stagnerande som expanderande industrisektorer och produktionslinjer. Ytterligare anlades utvecklingsområdessynpunkter vid uppgörandet av vår undantagslista. Genom detta förhandlingsresultat bereds tex vår sk nyexport tullfrihet på EEC år 1977 medan tullfriheten för motsvarande varor från EEC inträder först i början av 1985. Detta gäller sådana industribranscher som textil- och beklädnadsindustrin, plast-, gummioch läderindustrin, manufaktur-, maskin- och elindustrin samt elektroniken etc.

Ta tillvara möjligheterna

EEC-avtalet förefaller sålunda på sikt ännu mera betydelsefullt än betraktat ur dagens situation. Med fog har det sagt att förhandlingsresultatet med EEC för sin del på ett synnerligen tillfredsställande sätt tryggar industrins utvecklingsmöjligheter — naturligtvis under förutsättning att resultatet ej fuskas bort på hemmaplan.

Forum 12/72

Utgiven i Forum nr 1972-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."