Utgiven i Forum nr 2010-09

Framgång och förlust

av Johan Hultkrantz Forum 2010-09, sida 16, 30.09.2010

EH FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 9 2018

DEBATT

Skicka din debattartikel till feedbackÖforum.f. Vi välkomnar även kortare texter.

Framgång och förlust

X Det talas mycket om att man ska ha kunskap för att lyckas, man kan ta en MBA, många har dubbla utbildningar; Hanken-juridiska och Hanken-diplomingenjör är vanliga kombinationer,

Men vem lär ut kunskapi sisu och mental styrka? Låt oss säga att många, kanske 80 procent av företag/företagare och idrottare kan nå en nivå som är 95 procent av det mänskliga maximala” men att nå de sista procenenheterna är det bara få som klarar av.

Det är de små sista procenten som är helt avgörande om du ska lyckas i näringslivet eller inom idrotten. Tennisspelaren Jarkko Nieminen sa till HBL för något år sedan att han brukar slå Federer på träning, men han har aldrig slagit Federer i en riktig match. Företagsprofessorerna Jonas Ridderstråle (från Sverige) och Kjell Nordström (från Åland) talar i ‘Funky Business” (fantastisk bok som utkom år 1999) om att våga göra det där lilla extra och att inte vara någon ”karaokesångare; alltså att inte vara en billig kopia.

Jag var nyligen i Austin, Texas där Andy Roddick bor och tränar tennis. Rodick har varit bland de tio bästa i världen de senaste åtta åren, han var även världsetta en tid 200304, Jag hade möjligheten att titta på när Roddick tränade med en annan amerikan som heter Tyler Hochwalt som i skrivande stund är rankad 1766 i världen. Hochwalt har under sin karriär hittills tjänat 4 373 dollar, Roddick har dragit in 18 500 000 dollar bara i prispengar. Även om jag kan ett och annat om tennis så var det helt omöjligt att se en skillnad på vem som var världsstjärna och vem som är helt okänd. När de spelade

Debattartikeln har skrivits av Johan Hultkrantz som är placeringsmäklare.

“Det handlar om att den som behärskar spelet på en världsnivå är bättre mentalt förberedd. Om man är några procent bättre på de olika slagen så kanske det blir 10-20 procent om du summerar alla slag några träningsgame märkte man att Roddick var lite bättre tack vare sin serve och sina returer, men någon stor skillnad gick inte att skåda.

Hur tror du att de skulle gå om Roddick och Hochwalt skulle mötasien riktig ATP-match? Jag skulle säga 6-1, 6-0 på 40 minuter till Roddicks fördel. Varför är det så stor skillnad? Det handlar om att den som behärskar spelet på en världsnivå är bättre mentalt förberedd och bättre när det gäller. Om man är några procent bättre på de olika slagen så kanske det blir 10-20 procent om du summerar alla slag.

I tennis finns det olika slag, ur ett företagsperspektiv kan detta jämföras med att det finns ett varumärke, produkter, försäljare, hemsida, prisfilosofi och så vidare. Är man bara lite bättre än sina konkurrenter på de olika delområderna blir det en enorm skillnad totalt sett. Om du dessutom adderar antal år eller decennier som detta upprepas blir det till slut som att jämföra natt och dag.

Avgörande procent. Många tror att det räcker med att jobba hårt, de gör ett grundjobb som de sedan tror räcker. När jag var ung arbetade jag på sommaren på en kyrkogård där man skulle hålla gravområdet i skick. Där lärde jag mig att de är de sista fem procenten som skapar mervärde för de som besöker gravstenen, alltså att göra ett grundjobb räcker med andra ord inte, du måste göra de där lilla extra för att du ska skilja dig ur mängden. Detta gäller för de som krattar löv i en park, de som designar mobiltelefoner på Nokia eller idrottare som vill försörja sig på sin idrott under 10-15 år av sitt liv.

Att göra detta lilla extra är det som de flesta saknar. Förklaringen ä enkel; människan är i princip ganska lat och bekväm, man gör bara det som man absolut måste göra. Låt oss gå vidare till ishockey; både Finland och Sverige har då och då stora problem med Vitryssland och Ukraina. Alla vet att bara ett par av spelarna i dessa lag skulle kunna platsa i Finland eller Sverige om de skulle vara medborgare i våra länder.

Problemet är att spelarna i Finland och Sverige inte har full respekt för dessa lag och de inte är 100 procent mentalt laddade när de glider in på rinken. Väldigt snabbt blir det tufft om man inte “mentalt är där till 100 procent! Finlands landslagstränare i fotboll, Stuart Baxter brukar säga att den största motståndaren är oss själva, vi måste ha total respekt för länder som Liechtenstein även om de inte har fler invånare än vad Drumsö och Gräsviken har tillsammans.

Detta problem gäller inte bara vuxna; min son är tio år och spelar fotboll på mellanhög nivå i Helsingfors. Om killarna inte är samlade och laddade mentalt före en match är sannolikheten väldigt stor att de förlorar även om motståndet skulle vara av dålig klass.

Egentligen borde man som förälder berätta för sina barn och barnbarni ett ganska tidigt skede ilivet (runt 10-11 år, när barnen går i årskurs 4-5) att det skiljer lite mellan att nå framgång och att inte göra det och ofta handlar det om vilja och kyla. Ibland måste man gå på ren råstyrka och ibland måste man vara kylig, samma sak gäller inom företagsvärlden och på idrottsarenan. Visst behöver man lite tur också eller som den forna golfstjärnan Jack Nicklaus uttryckte det; ”ju bättre jag blev desto mer tur hade jag” m

Utgiven i Forum nr 2010-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."