Utgiven i Forum nr 1988-15

Fransk hausse på bilbörsen

av Bo Ingves Forum 1988-15, sida 24, 06.10.1988

Taggar: Bolag: Peugeot Teman: börsen

Fransk boom på bilmarknaden

Text: Bo Ingves

Peugeot 405 GR Farmare

De franska bilmärkena med Peugeot i spetsen har ryckt upp sig på ett enastående sätt på den finska marknaden den senaste tiden. Från att under den första delen av 80-talet ännu ha fört en tynande tillvaro, kan importörerna av alla de tre franska märkena Peugeot, Citroen och Renault nu förnöjd slicka sig om munnen.

sex månader nästan lika många bila som under hela fjolåret. Under årets första hälft har Peugeot ökat sin försäljning med nästan 80 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Antalet inregistrerade bilar under perioden översteg med över 2 300 bilar noteringen för motsvarande period i fjol.

Detta innebär att Peugeots försäljningsökning antalsmässigt är den största bland billmportörerna. T o m marknadsledaren Toyota lämnades i lä av det franska succemärket, skillnaden var nästan 150 bilar till Peugeots fördel.

pi sålde t ex under årets första

Med över 5300 inregistrerade bilar låg Peugeot på åttonde plats i halvårsstatistiken, men avståndet till sjuan Volkswagen har krympt till endast 120 bilar. Peugeot sålde i juni över 100 bilar mer än Volkswagen, så det är mycket möjligt att platserna vid det här laget är omvända

Endast Subaru före Peugeot

Om man jämför halvårsstatistiken från i fjol med motsvarande period i år, kan noteras att endast Subaru har ökat procentuellt sett mera än Peugeot och Citroen. Subaru ha de facto mer än fördubblat sin försäljning rån i fjol, från 562 till 1156 sålda bilar. Renault å sin sida överträffas i procentstatistien ännu av Skoda som har ökat med drygt 55 procent. Skoda torde dock inte vara en direkt konkurrent till fransmännen.

På Peugeots importör Maan Auto konstaerar informationschef Timo Tenho att framgången har nåtts dels tack vare att produkterna förnyats så att de motsvarar dagens rav och dels genom en lyckad rmarknadsföring. — Vändningen till det bättre började 1984 till stor del givetvis beroende på de ralyframgångar som Peugeot 205 hade. Vår volymmodell är ändå i dagens läge 405, den står för 39 procent av försäljningen. Därefter följer 309:n med 33 procent och 205:n med 26 procent av försäljningen. Speciellt 405:n har med god marginal överskridit de försäljningsmål som uppställts för den, konstaterar Tenho förnöjt.

Citroen AX-GT

Citroen BX har n först börjat dra

Det andra största franska märket i Finland är Citroen som har ökat med 70 procent från i fjol. Antalet inregistrerade Citroen-bilar ökade under årets första hälft med ca 750 stycken vilket innebär att Citroens ökning antalsmässigt är den sjätte största i Finlan — På något sätt måste det ju synas att vi har stärkt vårt återförsäljarnät genom 18 nya återförsäljare och att vi har satsat på marknadsföringen, konstaterar avdelningschef Pekka Ryynälä på Korpivaaras AutoBon som tar in Citroen i landet.

— Givetvis har den nya AX-modellen gått bra åt, vi sålde ca 800 under det första halvåret. Lite överraskande är det ändå att BXmodellen först nu på allvar har börjat appel fortsättning på sid 5 2 15/1988 FORUN,

Utgiven i Forum nr 1988-15

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."