Utgiven i Forum nr 1998-09

Fritt fall eller full fräs - det är frågan

av Leif Bergström Forum 1998-09, sida 42, 24.09.1998

Ö OVER HERE

Fritt fall eller full frås - det är frågan

DEN RYSKA KRISEN SKAPADE PANIK PÅ WALL STREET TROTS ATT DEN AMERIKANSKA EXPORTEN TILL RYSSLAND ÄR BARA EN PROCENT. MEN OM KRISEN SPRIDER SIG TILL LATINAMERIKA FINNS DET SKÄL FÖR PANIKEN.

all Street har sedan som maren brottats med e avgörande fråga: Var finn bottoen? Med flera försök att återuppta den mångåriga haussen varnar tekniska analytiker att de låga stödnivåerna kan väntas bli testade på nytt. Och också relativa amatörer vet att oktober historiskt sett är den farligaste månaden.

I debatten mellan optimister och pessimister - tjurar och björnar i amerikansk terminologi - kommer Allan Greenspans dåd att väga tungt. När den amerikanska centralbankschefen för första gången antydde att en räntesänkning är möjlig tog aktiemarknaden både här och globalt - ett glädjeskutt. Den 29 september möts Feds beslutande organ och Wall Street kommer noga att följa huruvida den internationella finansoron nu ersatt inflationen som ekonomins potentiellt värsta fiende.

Tuff sommar

Det var en dyster sommar för aktieägare. De stora indexen tappade kring 20 procent under sju veckor. För flera aktier - framförallt inom finans- och högteknologisektorerna - var utvecklingen ännu mörkare. Tekniska analytiker framträdde som domedagsprofeter och spådde en halvering av Dow Jones-indexet från sommarens rekordnivåer. Andra gurus framhöll att de grundläggande faktorerna i den amerikanska ekonomin var goda. De med ett internationellt perspektiv framhöll att detta också gällde delar av Västeuropa.

USA:s arbetslöshet var i augusti 4,5 procent, oförändrad sedan juli. Det är en indikation på att de ekonomiska hjulen ännu är väloljade utan att vara överhettade. Och diskussionen om ett framtida inflationshot ersattes av e del varningar för deflation, orsakade av sommarens prisfall på råvaror. Det är i realiteten ett än mer skrämmande scenario - men mängder av ekonomer beskrev det som näst intill en omöjlighet vad gäller konsumtionsvaror.

Ryssland gav panik

Wall Street red ut de första signalerna på den asiatiska influensan förra året praktiskt taget utan den minsta halsirritation. Men kraschen i Ryssland i år orsakade panik, trots att den amerikanska exporten till Ryssland bara uppgår till en procent.

Paniken slog vilt mot banker och hela finanssektorn. Till och med regionala amerikanska banker utan någon exponering i Ryssland föll. För de mest aggressiva aktörerna på Wall Street resulterade det i utmärkta köptillfällen. Också konsumentvaruföretag med stark internationell verksamhet blev lidande. Coca-Cola, McDonalds och en del datorföretag tillhörde förlorarna efter de pessimistiska signalerna.

Latinamerika avgörande

Och under hela nedgången höll sansade bedömare andan. ”Om krisen sprids till Latinamerika, då blir det allvar”, hette det. Latinamerika svarar för 20 procent av den amerikanska handeln. USA:s finansmarknad gjorde vad de kunde för att stöda kontinenten söderut, och därmed sina egenintressen.

Latinamerikas finansministrar möttes i Washington på inbjudan av Internationella Valutafonden. Till synes ledde det inte till några påtagliga resultat, men analytiker vinnlade sig om att i tvintervjuer beskriva ekonomierna i de latinamerikanska länderna som starka och dess finansministrar som de bästa och mest pragmatiska kontinenten någonsin haft. När Moodys sänkte Brasiliens kreditvärdighet skyndade de att avfärda åtgärden som en panikartad överreaktion.

Den övergripande frågan - om det var dags att sätta punkt för den åttaåriga uppgångstrenden, eller om de gångna veckornas nedgång bara var en parantes - gjorde det än viktigare att med omsorg välja rätt positioner i individuella aktier. Det är aldrig en lätt uppgift.

Luft i kurserna?

Utan tvivel hade de flesta aktier blivit mycket billigare än de var under försommaren, då varningar för att marknaden Övervärderat dem var många. Men hade de fallit tillräckligt? Många påpekade att deras priser jämfört med vinstprognoser fortfarande var höga ur historiskt perspektiv. Andra framhöll att detta var mer än motiverat i en närmast inflationsfri miljö.

Tröst kunde hämtas i rapporter att en modell Greenspan använder för att jämföra avkastningen på obligationer och aktier nu visade att aktierna relativt sett var undervärderade med 7 procent.

Men Paine Webbers strateg Edward Kerchner, som beskrev priserna som ”överdrivet undervärderade”, påpekade att överdrifter - i vilken riktning de än pekar - har en tendens att accelerera. & Leif Bergström/New York

FORUM NR 9/98

Utgiven i Forum nr 1998-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."