Utgiven i Forum nr 2008-04

Fyra nordiska affärer – av olika orsaker

av Henric Borgström Forum 2008-04, sida 22-23, 24.04.2008

Taggar: Teman: affärer

El FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 4 2088

VARLDEN: NORDEN

Fyra nordiska affärer = av olika orsaker

Stora företagsaffärer har avlöst varandra i de nordiska länderna under den senaste tiden. Svenska staten säljer sitt alkoholmonopol och fusionerar postverksamheten med Posten i Danmark. Bryggerijätten Carlsberg växer i Ryssland medan krisdrabbade Tieto Enator är utsatt för fientliga uppköpsförsök.

HENRIC BORGSTRÖM IH ÖRESUND

X Tre nordiska storaffärer under våren visar attingen längre ‘går säker) inte ens anställda istatliga företag som postverken. De svenska och danska postverken ska gå samman för att bättre klara konkurrensen mot allehanda uppstickare, men också mot DEUTSCHE POST och norska POSTEN, som sedan flera år driver Sveriges näst största företag med postutbärning. Det uppges att även finländska och norska posten diskuterat möjligt samarbete.

Svenska statliga VIN & SPRIT, tillverkare och importör av vin och sprit, säljs till franska PERNOD RICARD trots flera konkurrerande bud där två svenska riskkapitalbolag och en statlig pensionsfond fanns medi de intresserade konsortierna. Det mycket högre budet på 5,3 miljarder euro blev avgörande - framom svenska nationella känslor.

Till detta kommer den stora nordiska öl affären där CARLSBERG tillsammans med holländska HEINEKEN övertar brittiska SCOTTISH &r NEWCASTLE för 10,5 miljarder euro och delar upp S&N:s aktieinnehav i olika bryggerier.

En fjärde storaffär kan betecknas som fientlig, riskkapitalbolagen NORDIC CAPITAL lägger genom bolaget CIDRON SERVICES ett bud på Nordens överlägset största IT-konsult T1ETO ENATOR.

De fackliga organisationerna ställer sig i allmänhet bakom affärerna. De har godtagit argumentet att det annars blir än värre i den hårdnande konkurrensen. Det har rapporterats från många håll att riskkapitalet nu fått allt svårare att köpa företag — de har drabbats av högre långa räntor till följd av turbulensen efter den amerikanska bolånekrisen.

Men uppenbarligen har den finansiella oron också bidragit till ökad vilja på olika håll att söka ägarsamarbeten.

”Budet på Tieto Enator ser inte ut att vara en strukturaffär, snarare har riskkapitalisterna i Nordic Capital passat på att försöka köpa billigt i nuvarande turbulenta börsläge.”

Oväntad postfusion. Postfusionen mellan Sverige och Danmark har överraskat mest. När kallelse till presskonferens skickades ut den 1 april var det många som trodde att det var ett aprilskämt. Men näringsministern och vice statsministern MAUD OLOFSSON uppenbarade sig på presskonferensen i Stockholm med de svenska och danska postcheferna med följande nyhet:

Ett gemensamt bolag bildas med 50 000 anställda, en omsättning på närmare 5 miljarder euro årligen, en vinst 2007 på cirka 230 miljoner euro och en möjlig årlig besparing på 200 miljoner euro inom IT, inköp och administration. Svenska staten ska tillsammans med ledningen och anställda äga cirka 60 procent, danska staten och riskkapitalbolaget cyc cirka 40 procent av aktierna.

Parterna ska äga knappt hälften av rösterna vardera, vilket medför att företagsledningen och anställda får utslagsrösten både i styrelsen och på bolagsstämman om en intern strid skulle gå så långt. Postbolaget ska börsnoteras inom tre-femår. Det danska delägandet i belgiska posten ingår i det nya bolaget.

De svenska facken har tidigare hårt kritiserat ledningen för att den kraftigt stöpt om posten: nedläggningen av flertalet kontor ha främst ersatts med posttjänster ikvällsöppna livsmedelsaffärer. Dessutom har den under politiskt motstånd försökt begränsa postutdelningen i glesbygder. Postledningen och facken är på väg att genomföra en kontroversiell rationalisering: att i höghusen inskränka utdelningen till postfack vid entrén i stället för brevlådorna vid varje dörr.

Motiveringen till samgåendet är att postväsendet i hela EU liberaliseras år 2011. Endast de nya medlemsstaterna får uppskov till 2013. Det redan inledda ägarsamarbetet över gränserna kommer att förstärkas, bland annat via privatiseringen. Den svenska posten är dock väl förberedd, eftersom den inledde avregleringen redan 1993. Det har medfört att Deutsche Post köpt pakettransportören ASG, norska Posten har köpt Sveriges näst största postutdelare, tidigare börsnoterade CITYMAIL.

Absolut gav högt pris. Försäljningen av helstatliga svenska Vin & Sprit till franska Pernod Ricard är ett led i den borgerliga regeringens ideologiska privatisering. Det väckte dock besvikelse på aktiemarknaden att regeringen inte satte Vin & Sprit på börsen i stället.

Det blir en spännande tid för det alltme < korkurrens i nordiska företaget Vin & Sprit som tidigare köpt de danska spritfabrikerna med Aalborg Akvavit i spetsen och familjen RETTIGS Åbofabrik MARLI med bland annat likören Lapponia. Norges tredje största vinimportör ingår också.

De nya franska ägarna var i första hand ute efter den svenska succévodkan Absolut. De har lovat att ledningen fortsatt ska utövas lokalt. Uppemot 100 miljoner euro har investerats i vodkafabriken i Åhus utanför Kristianstad, vilket innebär att tillverkningen där säkerligen är tryggad minst ett decennium.

Men fransmännen tänker sig nog någon form av samordning, framför allt i försäljningsledet, med sin övriga världsomfattande verksamhet. Annars hade de aldrig betalat överpriset, cirka 5,5 miljarder euro, långt mer än de andra budgivarna.

Bryggerijätten Carlsberg har stärkt sin ställning i Baltikum och Ryssland genom att ta hand om aktierna i BALTIC BEVERAGE HOLDING när nu Scottish & Newcastles tillgångar delas upp. Heineken tar i stället hand om SINEBRYCHOFF.

Carlsberg, som är världens femte största bryggerikoncern, driver i Sverige Pripps och Falcon i jätteanläggningen i Falkenberg samt

Ringnes i Norge och är med i flera andra europeiska och asiatiska bryggerier. Dessutom planeras en satsning också i Nordamerika.

Siktar på klipp i Tieto Enator. Budet på Tieto Enator ser inte ut vara en strukturaffär, snarare har riskkapitalisterna i Nordic Capital och dess närstående bolag Cidron passat på att försöka köpa “billigt i nuvarande turbulenta börsläge. Kontantbudet på 1,1 miljard euro vilket ”bara” är 6 procent över senaste tidens börskurs. Affären kan underlättas av att de största aktieägarna i Tieto Enator är två krisdrabbade banker, amerikanska GOLDMAN SACHS med cirka 10 procent och schweiziska uBs med 4,5 procent.

Av de 16 000 anställda ska 800 bort via ett tidigare nedskärningsprogram. Några styrelseledamöter i Tieto Enator (följden av en finsk-svensk sammanslagning 1999) har intagit en avvaktande negativ inställning till budet. De har svårt att se någon tanke bakom budet annat än att riskkapitalister passar på i nuvarande turbulenta börsläge.

Motiven är olika i de fyra stora nordiska företagsaffärerna: att klara ökad konkurrens, köpaett starkt varumärke, renodlaaktieinnehav och spekulera i låg värdering.

Utgiven i Forum nr 2008-04

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."