Utgiven i Forum nr 2012-03

Glöm fokuseringen – skärpan fixas i datorn

av Leif Bergström Forum 2012-03, sida 24, 29.03.2012

Taggar: Teman: fotografering

EN FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

NR 3 2012

VARLDEN: USA

Glöm fokuseringen = skärpan fixas i datorn

LEIF BERGSTRÖM IH NEW YORK

Glöm megapixlar. Glöm att fokusera. Den nya kameran Lytro mäter upplösningen i antalet ljusstrålar, och den kräver ingen fokusering - förrän senare, helst vid datorn.

Den ser inte heller ut som något annat i kameraväg. En minimalistiskt rektangulär form med lins i ena kortänden och skärm i den andra. Den fungerar inte heller som andra kameror. Lytro är en ljusfältskamera. Den registrerar inte bara färg och ljusstyrka hos motivet, utan också riktningen av de infallande ljusstrålarna. Det resulterar i ett tredimensionellt datalager, och fotografen - eller den enskilda beskådaren - kan i efterhand bestämma fokus genom att klicka på en del av bilden.

KOMMENTAR

Denna redigering kan göras direkt i kameran, men den lilla 1,46 tums skärmen gör det mer praktiskt att vänta med fokusering tills data laddats nedi datorn. Kameran har en 8 x zoom-optik med fast bländare på 2,0. Frånvaron av fokusering - och av tidskrävande autofokusmotor gör att slutaren reagerar nästan omedelbart.

Kameran har utvecklats och säljs av ett litet nystartat företag i Silicon Valley i Kalifornien. Ljusfältskamerans teknik är inte helt ny. Tekniken har använts i några årtionden, men då utnyttjat rumsstor utrustning och behandlat data i en superdator.

Lytros grundare REN nG har lyckats krympa tekniken för att passa i en handhållen kamera. Testare har imponerats av kamerans användarvänlighet och kapacitet. Men flera påpekar också att detta är ett första försök att visa att tekniken är kommersiellt gångbar.

Experter har jämfört Lytros - och dess väntade senare förbättrade modeller - effekt på fotografering med Ipods förändring av musiklyssnandet.

NY TEKNOLOGI. Lytro är en ljusfältskamera som gör det möjligt att i efterhand ändra på fokuseringen i bilden, helt enkelt genom att klicka på olika delar av bilden i datorn.

Samtidigt medger kritiker att den första versionen har en del svagheter. Lytro registrera 11 miljoner ljusstrålar (11 Megarays), vilket sägs motsvara upplösningen av en medelmåttig kompaktkamera. Den lilla skärmen gör ingen glad, och trots avsaknaden av fokuseringsmotorn är kameran aningen tyngre än de flesta kompaktkameror.

Såväl batteri som minne är fast och ger inget utrymme för lösa minneskort. En 8 GB-kamera som rymmer 350 bilder kostar 399 dollar, en med 16 GB:s minne och kapacitet för 750 bilder kostar 499 dollar.

Bilderna kan ännu bara laddas ned via USBsladd tillen Apple-dator, men program för Windows uppges vara på gång. Formatet är inte för enligt med populära redigeringsprogram som Photoshop.

En bild kan sändas till skrivaren, med då blir upplösningen bara 1080 x 1080 pixlar, inte tillräckligt för någon förstoring.

Trots en del svagheter ser flera testare fram mot introduktionen av nästa och nästnästa kamerageneration. Tekniken ses som omvälvande inte bara för kameraindustrin men också i framtiden för professionell fotografering.

Det må vara kul att ladda upp familjebilder på nätet och låta vänner lägga fokus där de vill. Men om nyhetsfotografen kommer hem med rådata och lämnar fokusering till fotoredaktören, var hamnar då upphovsrätten?

OHLAT

Utgiven i Forum nr 2012-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."