Gör etiska hemläxan
av Torsten Fagerholm Forum 2014-12, sida 05, 22.12.2014
Gör etiska hemläxan
Vad har du åstadkommit under dina första drygt 100 dagar?
Jag har bekantat mig med för mig nya områden: kartong och biomaterial, besökt bruk och plantager i Kina, träffat lokalbefolkningen, haft kundkontakt i Europa och Japan, och satt ihop en delvis ny ledningsgrupp med nya chefer för papper, trävaror, hållbarhetsfrågor och kommunikation.
Tar svenskarna “över”, förlorar Finland ännu ett brofäste?
Vd:s pass spelar ingen roll för våra kunder och anställda. Tråkigt om det utmålas som landskamp. Det råder ingen tvekan om att Stora Enso är och förblir ett primärt finländskt bolag.
lår har 16 av 23 finska börsbolag bytt vd via externrekrytering, Hur ser du på kontinuitet versus förändring?
Det kan finnas behov att ta in någon från en annan bransch för att driva ett förändrat beteende, beroende på bolagets utmaningar. Jag uppfattas som intern rekrytering. Vår strategi ligger kvar.
Kan Stora Enso lära sig något av Ericsson, såsom att jobba nära kunden?
Skogsindustrin blir alltmer kund- och mikrofokuserad, det handlar allt mer sällan om stora makrostrategier. Detta gäller speciellt de olika kartongtyperna.
Ni har varit i hetluften angående barnarbete i Pakistan och markkonflikter i Kina och Brasilien. Har förtroendet för bolaget lidit? Vijobbar hårt på hållbarhetsfrågor. Vi äger inte mark i Kina, vi hyr den. I Brasilien och Uruguay är vi delägare. Ett stort problemområde är barnarbete i Pakistan. Det jobbar vi för att åtgärda. Vi rättar kontrakten hos underleverantörerna, följer upp det i varje kvartalsrapport. Jag vill inte be om ursäkt för vad vi gjort, utan för hur vi har kommunicerat det. Nu ökar vi transparensen och öppenheten, det tar tid att korrigera imagen.
Bygger ni upp en ny företagskultur? Kan hållbarhet vändas till en konkurrensfördel? Jagtror vi har rätt kultur. Skogsindustrin är väldigt grön: då vi går in i nya marknader som Pa INTERNREKRYTERING. Karl-Henrik “Kalle Sundström, född 1960, började som vd och koncernchef på Stora Enso i augusti 2014, efter två år som chef för papper och trävaror. Han har en 22 år lång bakgrund på Ericsson.
kistan och Kina genomgår vi en läroprocess. På 1950-talet luktade skogsindustrin i Norden illa och hade stora utsläpp, idag är det en av de renaste industrierna. Vi måste visa att vi verkligen gör vad vi säger att vi skall göra.
Välkomnar ni en oberoende granskning? Kan du avge ett löfte: inga fler obehagliga överraskningar?
Vi har en granskning varje år i form av revisorer, olika NGOs, och via samarbete med internationella organisationer. Vi är totalt öppna. Jag hoppas det inte blir fler negativa rubriker. Hittar vi ett problem så talar vi om det, och åtgärdar saken.
September 2013 åkte er aktie ur Dow Jones Sustainability Index, världens äldsta och mest prestigefyllda hållbarhetsindex. När gör ni comeback?
Vi var med i indexet i över 10 år. Det finns bara plats för ett nordiskt skogsföretag i indexet. Det viktigaste för mig är att göra rätt saker, inte att vara med i ett index.
Papper ger magra vinster, Hur ser ni på den obönhörliga digitala utvecklingen?
Papper står för cirka 16 procent av vinsten, men ger ett bra kassaflöde. Vi fokuserar på kartong, trävaror, massa och papper. Digitaliseringen skapar strukturell nedgång för papper. Det finns däremot underliggande tillväxt tack vare megatrender inom konsumentkartong, förpackningslösningar, trävaror och biomaterial, i och med växande befolkning, digitalisering, urbanisering och ökad medelklass.
Tror du på tidnings- och journal/magasinpapprets framtid?
Pappret kommer aldrig att försvinna, frågan är på vilken nivå utbud och efterfrågan balanseras -jag har ingen aning om när. Man måste vara snabb och agera. Det är tråkigt att stänga maskiner och avskeda folk, men det måste man då en maskin blir kassaflödesnegativ. Vi har haft en lågkonjunktur plus en strukturell nedgång. Blir tidningen en lyxprodukt så finns inga journalister kvar, men det tvivlar jag på.
Hur drabbar svaveldirektivet de nordiska bruken?
Det är bra att minska utsläppen, men det snedvrider konkurrensen och ökar kostnaderna för fabriker i norra Sverige och Finland då vi bara skär ner emissionerna i norra Europa. Det gynnar transport från Portugal samt pappersimport från Asien. Direktivet missgynnar bruket av hardwoodmassa (eukalyptus) i norra Europa men den konkurrerar inte exakt med softwoodmassan som Norden exporterar, användningsområdena är olika,
Berätta om affärsutvecklingen inom biomaterial.
Vi bygger upp ett centrum i Stockholm för at ta fram biokemiska förnybara material, som B2B-underleverantör. I teorin kan alla fossilbaserade lösningar ersättas med trä. Nu tas hälften av träet ut som massa, resten eldas upp som energi. Kemikalier baserade på sockerämnen, C. och C,, kan utmynna i lim och sötningsmedel. Resan är lång: det tar fem till sju år att ta fram de nya produkterna. m
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR12 2014