Haka bygger hem i solen

av Bill Hancock Forum 1988-06, sida 22, 31.03.1988

Taggar: Teman: byggbranschen

et finns större och dyrare ”turistpaD lats” på Costa del Sol än det finländ ska byggprojektet Girasol i Fuengirola väster om Marbella — det stora ”inne-området”. Men Solrosbyn (girasol betyder solros) är störst — än så länge — bland nordiska turistbyggen i södra Spanien. På ett drygt 3 hektars område (1,5 km från playan) byggs 208 vånings- och radhus i en grön omgivning. Den totala byggkostnaden för Girasol är beräknat till ca 100 Mmk.

Finlands största byggföretag Rakennuskunta Haka (omsättning 1987 ca 6 miljarder mark) startade sitt spanska dotterbolag Inmobiliaria Haka SA i Fuengirola 1984. 5edan hösten 1987 är Girasol-bygget i ful! fart med spanska arkitekter, entreprenörer och byggjobbare. (Enligt spanska bestämmelser måste spansk arbetskraft anlitas.) Den första delen av bygget står klar i sommar.

Kuranstalt

En av initiativtagarna till Girasol är Mina Sillanpää-stiftelsens företag Miinan Hoitola Oy, som bl a driver Sjundeå Bad.

— Tanken var att någonstans utomlands förlägga en kuranstalt och hälsocentrum, dit finländare kunde komma för att sköta sin hälsa eller för att bo, säger Inmobiliarias VD Hannu Vainio, 37, tidigare finsk handelsattaché i Bogota i Colombia.

— Man tittade på Ungern, Rumänien och Bulgarien som eventuella lämpliga objekt. Visserligen fanns där en ”badkultur” sen gammalt, men öststater är nu en gång behäftade med vissa problem och inte så utvecklade på turistservicesidan. Valet föll då i stället på Spanien.

Lustigt nog visade det sig att spanjorerna inte hade en aning om vad ett balneario (dvs badanstalt på spanska) stod för. Men vid det här laget vet dom det!

Hannu Vainio, VD för Inmobilaria Haka SA, säger att bolaget satsar på toppkvalitet — och säkerhet.

22

Hoka bygger

Text: Bill Hancock (Casares)

HEM I SOLEN

Hakas spanska dotterbolag Inmobilaria Haka bygger hem och hälsöoinrättningar för finländare med smak för Solkusten. Girasol, som ska stå färdigt i Fuengirola i ett par etapper fram till 1989, blir störst bland nordisk turistbyggen i Spanien,

Vattnet kommer att flöda i Girasol-anläggningen, som pretenderar på att bli Spaniens största bad- och kuranläggning. Det blir en stor uppvärmd swimming-pool, en inomhusbassäng och givetvis flera bastur samt en gymnastiksal. ”Hjärtat” i Solrosen utgörs av hälso- och badanstalten. I anslutning till denna finns en läkarcentral, vars chef blir den i Fuengirola verksamme finske läkaren Pentti Raaste. Han har varit läkare i Spanien i 10 år och är bl a Svenska skolans läkare i Fuengirola.

Girasol byggs I två etapper. Den första etappen utgörs av 144 bostäder, av vilka en tredjedel blir klara i höst. I mitten av mars hade redan över 120 stycken sålts, bl a har Miinan Hoitola köpt 44 smålägenheter på 39,5 m?, plus terrasser på 10 m?. I sin helhet blir etapp ett klar före julen. Etapp två, som består av 70 tvåvånings- och parhusbostäder påbörjas i sommar och kommer att stå färdiga sommaren 1989.

Hög utrustningsnivå

Solrosen är tänkt att bli en kvalitetsblomma. Förutom att man från alla terasser har utsikt över havet, är varje hus utrustat med satellitTV och framdragna telefonlinjer — vilket är en stor lyx på Solkusten där man kan få vänta i åratal på att få en telefon. Byggstandarden är också hög.

Girasol, som Haka bygger i Fuengirola byggs i två etapper: första skedet blir klart i sommar, andra sommaren 1989.

— Vi satsar hårt på kvalitet i byggmaterial och konstruktioner, säger Hannu Vainio. — Lägenheterna är speciellt lämpliga för vinterbruk och belägna tillräckligt långt från havets fuktighet. Alla lägenheter är värmeisolerade och har dubbla fönster. Värmeslingor finns i sovrumsgolven

Det kan tyckas märkligt att tala om ”vinterbruk” och ”värmeslingor” på Solkusten, där det officiella antalet soltimmar är 3 000. Men en officiell hemlighet är också att klimatet på vintern kan vara bistert med ösregn flera dagar i rad, och kyliga nätter. Det finns svenskområden i Spanien som har 10 om tunna ytterväggar av tegel med enkla fönster och utan ventilations- eller uppvärmningssystem. Man kan föreställa sig tillvaron i sådana hus när regn piskar väggarna eller sommarens hetta stiger till 40 grader i skuggan. Girasol-borna däremot skall slippa plågas: ytterväggarna har dubbla tegel och är värmeisolerade, dubbelfönstren sitter i aluminiumramar som skydd mot rost.

Säkerhet — javisst Säkerhetsfrågorna är ett annat proble fortsättning på & 50

BYGGFORUL 33

Utgiven i Forum nr 1988-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."