Globen på slutrakan

av Katarina Koivisto Forum 1988-06, sida 20, 31.03.1988

Taggar: Teman: byggbranschen

Stockholms nya landmärke

GLOBEN

PÅ SLUTRAKAN uu. ot

Världens största sfäriska byggnad. Ett landmärke och kännetecken för hela Stockholm. Det är Stockholm Globe Arena, eller i folkmunnen Globen, så som byggarna vill att vi skall se den. Fruktansvärt ful och ett tecken på storhetsvansinne, säger kritiska röster om samma glob. Arkitekturen påminner om ett österländskt tempel och gör Globen olämplig so sport- och musikhall.

en oberoende av åsikt, mäktig ä den Globen, där den reser sig bak om gamla Söderstadion och Johanneshovs isstadion strax söder om Stockholms centrum. Runt Globen, som skall stå färdig årsskiftet 1988—89 växer också en kontors- och affärsstadsdel upp. Nya Hovet heter den stadsdel som i början av 90-talet skall erbjuda jobb åt 5 000 människor.

— Vi vill att Hovet skall bli ett centrum för sport, kultur och media, säger Christina Tengbom, marknadschet för projektet.

Ett första steg har tagits genom at 20

ARN SN kvällstidningen Aftonbladet beslutat att flytta ut sin verksamhet till området. Tengbom hoppas också på att få in ett förlag i kontorslokalerna.

Sport- och kulturevenemang kommer i första hand att koncentreras just till Globen. Det första större evenemang som går av stapeln där är världsmästerskapen i ishockey i april 1989. Innan dess skall Globen provas vid mindre idrottsevenemang och konserter.

Som mest rymmer den stora hallen 16 000 åskadare, men t ex vid en ishockeymatch ”bara” 13 850. Globens diameter är 110 meter och takhöjden inne 85 meter.

Storprojekt

Vid byggnadsarbetena har det gått åt över 2 000 kilometer armeringsjärn och mera än en halv miljon kubikmeter aluminiumskivor. Det är de här skivorna som Globen utvändigt består av. Högst upp vid Globens ”nordpol” sitter 150 fyrkantiga fönster som skall ge intrycket av utearena t ex vid konserter.

Det hela började för snart sex år sedan då kommunalpolitikerna i Stockholm ansåg att staden var i behov av ett högklassigt sport- och kulturcentrum. 1984 utlyste staden en projekttävling för hela området kring Söderstadion och isstadion, och det är det vinnande förslaget i den tävlingen som nu växer fram,

Hela projektet kommer att kosta ungefär 2 mrd SEK eller ca 1,4 Mmk att genomföra. Vad enskilda delar av det kostar vill vi inte tala om, säger Christina Tengbom. För rent praktiskt är det så att ett nybildat bolag, Ho vet centrum, sköter allt byggande i området. Globen bygger Hovet centrum åt Stockholms stad mot att få kringliggande markområden som bolaget sedan bebygger och utnyttjar kommersiellt.

När allt står färdigt förvaltar Hovet centrum kontor och affärsutrymmen, och administrerar dem. Själva Globen kommer att skötas av Stockholms Arena AB som skall marknadsföra den och sköta evenemangen där. Stockholms Arena är ett aktiebolag som helt ägs av Stockholms stad, medan det bakom Hovet står många byggnadsföretag som bl a ABV och Siab.

Också när Globen står färdig blir Söderstadion och gamla isstadion kvar. De skall rustas upp under nästa år.

Dålig akustik

Redan innan den första konserten hållits i Globen har den fått kritik för sin dåliga akustik.

— Akustiken skall jämföras med den på en utekonsert, och då är den bra, bemöter Christina Tengbom kritiken. Det är storleken som gör att Globen inte har en akustik som en konsertsal, säger hon.

Scandinavium-hallen i Göteborg och Globen ger Sverige två storhallar. Men Tengbom ser ingen konkurrenssituation, istället tror hon att flere artister nu besöker Sverige när de kan uppträda i både Stockholm och Göteborg. Det är bara svenska arrangörer som väljer mellan hallarna tror hon.

— Utan Globen hade Sverige inte fått ishockey-VM 1989 alls, där stod inget val mellan de här två hallarna.

Byggandet av Globen och omgivande Hovet har gett Stockholms södra förorter en ansiktslyftning, anser Tengbom. Nu får också en stadsdel där det varit ont om arbetsplatser 5 000 nya.

De första kontoren skall stå inflyttningsklara om ett drygt år, detsamma gäller hotellet med ca 2000 rum. Isstadions tunnelbanestation i området är under ombyggnad och kommer förmodligen småningom att byta namn.

Christina Tengbom tycker det är ett positivt område hon marknadsför.

— Kritiken har varit droppar i havet, överväldigande delen av responsen på Hovet har varit god, säger hon. LJ

BYGGFORUMISG

Utgiven i Forum nr 1988-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."