Hästö: Ett konstruktivt dokument
av Tore Ahola Forum 1979-11, sida 13, 20.06.1979
Taggar: Personer: Stig H Hästö Teman: samarbetslagen
e lagen om samarbete lagen om samarbete lagen om samarbete lagen om s fa
Samarbetslagen är av naturliga skäl en kompromiss, och dess formuleringar lämnar plats för tolkningar. Kanske till och med konflikter, säger bergsrådet Stig H Hästö, som också konstaterar att vi har goda förutsättningar att avancera förnuftigt i företagsdemokratifrågan.
wy — Lagen om samarbete inom företagen är ett konstruktivt dokument, som vi nu skall tillämpa på ett praktiskt och förnuftigt sätt, säger bergsrådet Stig H Hästö, ordförande i styrelsen för Arbetsgivarnas i Finland Centralförbund. Diskussionen om företagsdemokratins utformning har i Finland förts i över ett decennium, och bergsrådet Hästö anser att man i stort sett kan se resultatet såsom tillfredsställande. Texten som sådan utgör en god utgångspunkt för en utveckling av den praktiska företagsdemokratin.
Lagen en kompromis — En hel del av lagens punkter är givetvis följden av kompromissvilja från bägge parters sida, och därigenom kan man förstås inte säga att arbetsgivarsidans åsikter blivit helt beaktade, säger AFC-ordföranden.
Hästö ser det som en stor fördel att lagen tillkommit som ett resultat av
FORUM 11/7 nära samarbete mellan arbetsmarknadens organisationer. Var och en har kunnat föra fram sina åsikter, och därigenom även påverka det slutliga innehållet till en viss del. Tillblivelsen har dessutom kompletterats av en ganska aktiv uppföljning. Därför kan man inte säga, att lagen kommer som en överraskning för någon.
Informationskravet naturlig — Avsikten har varit att skapa en lag som är så jordnära som möjligt, konstaterar Hästö. — Lagens största fördel är måhända att den betonar att en arbetsplats inte enbart skall vara en plats för produktion och arbete, utan även för samspel. Medborgarnas upplysningsnivå är numera såpass hög, att det är naturligt att man kräver att bli informerad och att kunna ta del i ärendenas beredning.
— En nackdel kan sedan kanske vara, att en lag av detta slag allti rd
Rör,
Hästö: -Ett konstruktivt dokumen lämnar utrymme för tolkningar. I princip kan det därför rentav finnas konfliktfrön förborgade i den.
Löntagarfonder, vinster
Diskussionen i endel andra länder har gått ett steg längre än hos oss. I Sverige har man debatterat löntagarfonder, i Danmark framför LO upprepade krav på att arbetstagarna skall få del av företagens vinster. Tror bergsrådet Hästö att samarbetslagen innebär, att debatten hos oss stannar av -— eller kan vi förvänta liknande anspråk hos oss — Dethär är någonting vi inte ännu vet. Frågan om tex löntagarfonder hör ju till det som kallas ekonomisk demokrati. Diskussionen om den har nog varit i gång även hos oss, men har varit preliminär och ytlig. Vi får väl nog räkna med att också den ekonomiska demokratin kommer någon gång.
— I Finland har vi emellertid den fördelen, att vi haft förmånen att se hur det går om man fjäskar iväg, så som man gjort tex i Sverige. Vi har därför förutsättningar att avancera på ett mera eftersinnande sätt, och utan att huvudstupa kasta oss in i en intensiv polemik, säger bergsrådet Hästö.
Tore Ahola D 13