Utgiven i Forum nr 2011-03

Hätsk debatt om amerikanska fackförbundens rättigheter

av Leif Bergström Forum 2011-03, sida 19, 31.03.2011

Taggar: Orter: USA Teman: fackförbund

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 3 2011

VÄRLDEN:

USA

Hätsk debatt om amerikanska tackförbundens rättigneter

LEIF BERGSTRÖM I NEW YORK

I delstat efter delstat, liksom i den fe derala huvudstaden Washington D.C., har vårens budgetkamp bjudit på högsta politiska drama. I många fall har den politiska debatten tvärs över USA samtidigt noterat nya lågvattenmärken.

I Wisconsin vann den republikanske guvernören Scott Walker efter flera veckors protester sitt mål, förbud för offentliganställdas fackförbund att förhandla om sina medlemmars löner, pensioner och sjukförsäkringar. Walker hävdade att förbudet krävdes för att komma tillrätta med statens ekonomiska problem och närma sig en balanserad budget.

I New Jersey har guvernör Chris Christie också gått till attack mot fackförbunden - och mot varje demokratisk politiker som försvarat deras rätt. Med sina kompromisslösa tal har Christie på snabb tid blivit en av den republikanska högerns nya favoriter.

Underskotten i de 50 amerikanska delstaterna uppgår till 175 miljarder dollar och även demokratiska guvernörer som Kaliforniens Jerry Brown och New Yorks Andrew Cuomo talar om nödvändigheten av smärtsamma åtgärder.

Samma sak gäller i Washington där president Barack Obama och hans demokratiska partifränder i kongressen mött högljudda krav på starka nedskärningar från republikaner som pressas av sin ytterlighetsfalang inom the Tea Party.

Den amerikanska debatten har länge varit hätsk och ettrig. Men inte ens de konservativa attackerna mot Bill

Clinton kan mäta sig med vad vi nu ser och hör.

President Barack Obama var nog inte född i USA. Hans ideologiska syn är oamerikansk. Han hyser sympatier för muslimsk terrorism. I vart fall visar hans sjukvårdsreform att han är som en - ve och fasa - europeisk socialist.

Insinuationerna kommer från republikanska politiker, bland annat förre guvernören Mike Huckabee, som ser ut att åter förbereda sin presidentkampanj för 2012. Gång på gång har de motbevisats, men ändå säger 51 procent av republikanska väljare sig veta att Obama inte ens är amerikansk medborgare…

I demokrati krävs kompromisser. När den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords i januari sköts ned av en mentalt störd enstöring, talade medlemmar av båda partierna om behovet av en öppen, ärlig och respektfull debatt. Det sedan förra republikanska vicepresidentkandidaten Sarah Palin gång på gång manat sina anhängareatt inte ge upp utan “ladda om” och hennes webbsajt placerat Giffords i ett kikarsikte.

Nu har University of Arizona grundat ett institut, National Institute for Civil Discourse, med målet att hyfsa debatten och främja kompromisser över partigränserna.

Institutet leds av Brint Milward som förklarat ”l en stark demokrati är det viktigt att hålla fast vid sina principer, men det är också viktigt att se var det finns utrymme för kompromisser ”Fackliga ledare, som länge kämpat mot ett fallande medlemsantal, tror att denna konservativa kampanj gått för långt och att de nu har opinionen på sin sida”

I Wisconsin har guvernören alltså vunnit första slaget mot fackföreningarna. Den fackliga rörelsen ser den nya lagen som ett betydligt vidare hot än blott riktat mot offentligt anställdas förhandlingsrätt i en delstat. Den anser att Walkers åtgärd är första steget ien långtgående konservativ attack mot rörelsen som helhet.

Men flera observatörer menar att slaget långt ifrån är avgjort. Händelsernai Wisconsin har engagerat fackföreningsmedlemmar över hela landet. Fackföreningar planerar omfattande demonstrationer den 4 april, årsdagen av mordet på Martin Luther King. King var, framhåller fackliga ledare, inte bara engagerad för svarta amerikaners medborgerliga rättigheter utan också för deras fackliga rättigheter och ekonomiska möjligheter.

I Wisconsin talade förlorande demonstranter om guvernörens attack mot medelklassen. Men fackliga ledare, som länge kämpat mot ett fallande medlemsantal, tror att denna konservativa kampanj gått för långt och att de nu har opinionen på sin sida.

Några observatörer undrar om de kan ha rätt, om högern efter höstens starka valframgångar gått för långt i sin skarpa retorik. Medan Vita huset positionerar Obama för sin omvalskampanj har den demokratiske New York-senatorn Charles Schumer fått i uppdrag att formulera ett mer enhetligt och slagkraftigt budskap för demokratiska kandidater.

“Vårt jobb är att värna om genomsnittsfamiljen och visa att vi verkligen bryr oss” m

Utgiven i Forum nr 2011-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."