Hellre upplysning än utredning

av Ragnhild Artimo Forum 1990-04, sida 10, 08.03.1990

Taggar: Personer: Seppo Tiitinen

Tiitinen, Skypo:

HELLRE UPPLYSNING AN UTREDNING

Text: Ragnhild Artimo

Förebyggande åtgärder är att föredra framom förbrytelser. Det är grundidén i Skyddspolisens arbete, konstaterar polisrådet Seppo Tiitinen. Skypos uppgift är att förhindra olovlig utförsel av vetenskaplig och teknisk information — helst utan att trampa den vetenskapliga friheten på tårna.

hetssystem bättre. kunde kanske lan seras som Skyddspolisens mutta. Det sammanfattar riktlinjerna för det arbete organisationen under polisrådet Seppo Tiitinens ledning utför för att förebygga att nationens vetenskapliga och tekniska kunnande hamnar i orätta händer.

”Orätta händer” är generellt sett händer som inte arbetat fram resultaten. och som inte har juridisk eller moralisk rätt att skörda de ekonomiska och konkurrensfördelarna av dem.

Hur omfattande är problemet med kunskaps- och datastölder idag? Är det en växande verksamhet — Databrott och ekonomisk och teknisk ”rekognoscering” inriktas på såväl företag som organisationer, forskningsinrättningar och högskolor. säger polisrådet Tiitinen. — Skadorna för den utsatta parten är dels av ekonomisk och teknisk art. dels, och inte minst viktigt. av psykologisk art därför att föremålet för brottet lider ett prestige- och förtroendenederlag. Den förlusten kan inte kvantifieras. Målet måste alltså vara att förhindra sådana brott. I högskolor inriktas databrott och stöld av forskningsresultat nästan uteslutande på ÅSE

Foss är bra, men goda säker — Skypos strävan är inte att visa upp brott och brottslingar, utan att arbera för att förhindra att brott begås, säger polisrådet Seppo Tiitinen.

tekniska samt matematisk-naturvetenskapliga områden, mera sällan på den humanistiska och samhällsvetenskapliga sektorn. Högskolornas och forskningsinstitutens internationella forskarutbyte är potentiellt en riskfaktor. och problemet med vetenskapliga verk och undersökningar som försvinner från inrättningarnas bibliotek, liksom den kostnadsmässigt betungande masskopieringen av vetenskapligt material är allmänt erkänt — oftast handlar det då om helt fovlig informationsöverföring men med ekonomiska konsekvenser för den ”betalande” parten. Problemet är gränsdragningen mellan legalt och icke-legalt i en informationsmässigt öppen, permissiv miljö.

— Vi utreder ett tiotal fall varje år, en del lindrigare, en del gravare. Det är realistiskt att utgå från att alla fall inte kommer i dagen. Man kan inte tala om några kännbara fluktuationer i volymen. däremot förändras brottsmetoderna och de tekniska och psykologiska lösningar som används. Också ”shoppinglistan” på de mest eftertraktade databytena varierar och följer rätt väl de teknologiska spjutspetsrönen — både på den civila och militära tillämpningssektorn.

Seppo Tiitinen konstaterar, att Finland håller en internationellt sett hög teknologisk profil. Dels tack vare det egna kunnandet — många här utvecklade produkter representerar idag den tekniska världstoppen — dels tack vare fruktbara internationella kontakter som gett finska forskare och företag tillgång till sådan hi tech som inte står fritt till förfogande på världsmarknaden, och som därför drar till sig internationellt intresse.

— Å ena sidan handlar det om högteknologiföretags legala rätt att få ekonomiskt utbyte för sina FoU-satsningar, å andra sidan om att inte äventyra förtroendet för Finland som teknologisk samarbetspartner med både vilja och förmåga att förvalta det kunnande som vi fått tillgång till. Finland är globalt ändå fortfarande så relativt okänt, att denna imageaspekt inte får förbises eller bagatelliseras. Badwill har vi inte råd med.

År de ansvariga nyckelpersonerna vid företag, institutioner och högskolor medvetna om dessa riskfaktorer? Vad gör Skypo för att höja säkerhetsberedskapen inom dessa organisationer — Intresset för dessa frågor och insikten om förefintliga risker ökar framför allt bland högteknologiföretagen. säger Tiitinen. — Onekligen förekommer en hel del blåögdhet — främst på högskolesektorn. Frågan om vetenskaplig och akademisk frihet är känslig, och jag kan förstå att exempelvis passagekontroll skulle stå i konflikt med högskolepraxis. Men det är realistiskt att se att internationaliseringen medför nödvändigheten av att tillämpa inskränkningar i vissa friheter: sålunda inser man idag allmänt att internationella kontakter förutsätter bl a vettigt dataskydd.

— Skyddspolisen vill förbättra kunskaps- och dataskyddet inom organisationer och företag genom rådgivnings- och upplysningsverksamhet, Vi går ut i företag, offentliga organisationer och högskoor och informerar om riskerna. utvärderar de specifika riskerna för respektive organisationer. och bistår med avgiftsfri konsulthjälp vid utvecklandet av skräddarsydda säkerhetssystem som bäst och mest ostnadseffektivt svarar mot just den organisationens speciella problem och sårbarhet. Skypo gör mellan 50 och 100 sådana onsultativa besök i året. Organisationernas egna säkerhetssystem bör å ena sidan möjligast effektivt förebygga alla möjigheter till kunskaps- och dataläckage och -brott. å andra sidan vara uppbyggda så att de ger möjlighet att tackla problemsituationer i ett så tidigt skede att saken inte unnit få proportioner som leder till regelrätt åtal.

Om högteknologiföretag, högskolor och forskningsinstitutioner potentiellt är utsatta för hot, varifrån kommer hotet — Skypo varken vill eller har rätt att lyfta ett anklagande finger I något specifikt väderstreck. Vi tar itu med dessa fall oavsett varifrån brottslingarna kommer. Jag vill gärna understryka, att Skyddspolisens strävan inte är att visa upp brott och brottslingar. utan tvärtom arbeta för att förhindra att brott begås. Vi springer inte omkring med batonger i högsta hugg. utan arbetar med att sprida upplysning och tillhandahålla rådgivning. Utgångspunkten är att alla finländare lika väl som alla utlänningar a priori har ärligt uppsåt och är pålitliga, men att det är naivt att sluta ögonen för möjligheten av oärligt, ont uppsåt.

Polisrådet Tiitinen, har Ni läst Harri Luukkanens databrottsthriller Helsingin henki? Kunde den ha varit ”sann” — Javisst. jag har läst den. En ganska förtjänstfull bok trots smärre sakfel. Utan tvivel kunde det som sker i boken verkligen inträffa. Luukkanen är nog på rätt spår. Och — ibland kan verkligheten vara mer häpnadsväckande än dikten. och deckaren! L 4/1990 FORUN,

Utgiven i Forum nr 1990-04

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."