Helsingfors handelshögskola klart mesta direktörsfabriken
av Ragnhild Artimo Forum 1998-05, sida 18, 23.05.1998
Taggar: Teman: utbildning
Tekniska bögskola sarrbjjernin Helsingfors handelshögskola klart
MESTA DIREKTÖRSFABRIKEN
VAD ÄR DIREKTÖRER GJORDA AV? VAR PRODUCERAS DE? FORUM SATTE DE 25 STÖRSTA FÖRETAGENS LEDARE UNDER UTBILDNINGSLUPPEN.
yt nummer 1: det finländsk näringslivets toppvåninga befolkas av ingenjörer, vilke följer av att Finland är en ingenjörsnation. Myt nummer 2: nyckelpositionerna i storföretagen befolkas av Helsingforsmaffian. Ala vet att herrarna i huvudstaden, kompisar sedan gymnasieåldern, styr landet och dunkar varandra i ryggen.
Forums rundfråga bland nationens 25 största företag, högsta operativa ledningen, gav intressanta och delvis oväntade resultat. Der är ekonomisk utbildning som säkrast lotsar till topppositioner. Och av de 25 storföretagsledarna är det bara fyra som gått i skola i Helsingfors. Den geografiska spridningen i fråga om ‘rötter’ är stor.
Säkert skolval
Vill man utse en klar direktörsfabrik på basen av det undersökta materialet, blir det Helsingfors handelshögskola (HKKK), som varit lärohärd för 10 av de 25 företagsledarna Tvåa är Tekniska högskolan i Otnäs, där sju avlagt examen.
Trea är Åbo handelshögskola (TKKK) med tre. Två respektive en har avlagt sin examen vid Åbo Akademi, Helsingfors universitet, Tammerfors universitet. Uleåborgs universitet och Tammerfors tekniska högskola (TTKK). Svenska handelshögskolan har ingen ‘representant’ i kollektionen. Svagt!
Utbildningsprofilen är relativt homogen med två huvudgrupper: ekonomisk och teknisk examen. Av de 25 företagsledarna har en klar majoritet, 17, ekonomisk examen, och 10 är diplomingenjörer. Av dessa är det tre som har båda, först diplomingenjörs-, sedan kompletterad med ekonomexamen - och en med trippelexamen.
Mesta direktörsfabriken: Helsingfors bdlidelsbögskola.
Två har juridisk examen, en är filosofie magister och en politices magister.
Brett kunnande syns
Nokias YD och koncernchef Jorma Ollila är trippelfallet: pol. mag. 1976, M.Sc. (Econ.) 1978, och dipl.ing. 1981.
Dubbelexamen har bl.a. Finnairs chefdirektör Antti Potila, som är diplomingenjör och ekonomie magister.
Bara en “riktig” doktor ryms med i kollektionen: Outokumpus koncernchef, bergsrådet Jyrki Juusela, teknologie doktor. Utbudet på hedersdoktorer är rikligare - liksom bergsrådstiteln tämligen naturligt, då rekvirerande el
Sn
Ant Porti Åbo bandelshögskol får
Jyrki juusel av dessa är mindre tidskrävande än att doktorera.
Teori kontra praktik
Två av de 25 har klarat sig bra utan studentexamen. En har ”endast’ utbildning på mellannivå - vilket inte hindrar att han företräder en betydande årsomslutning.
Utbildning ses i Finland som en så privat och känslig fråga, att uppgifter om examina och lärohärdar var jobbiga att få fram (allas uppgifter har inte hunnit in i direktörsencyklopedierna). Tre av direktörssekreterarna Foru 3 forts, på 5. 20
IE Te iska högskolan: = | fr där, Europas 13 &ÅÅbo Akademi och färs nter er var <kna t
Alamne ors tekniska högsl , bara en har klarat ribban till 26-1-top | ”Fårdomen: Vill du bli direktör,
Helsi kh AokokÅbo handelshögs ola: bara tre examina, drygt 10 procent, Tveksamlflle be universitet och Uleåborgs universitet; ajyersliet delar på fjärdeplats medatvå I dera vid Helsingfors bandelsbögskola.
FORUM NR 5/98