”Hemligheten är en stark vision, kunskap och en stor dos tur”

09.02.2020

Mode- och inredningsföretaget By Pias gick från småskalig blogg till internationalisering med 60 anställda på nolltid. Allt började i Esbo med en linnetunika som fick finländska kvinnors hjärtan att slå några extra slag.

”Efterfrågan var så stor att jag var tvungen att göra något åt saken”, säger Pia Erlund med ett skratt.

Linnetunikan är fortfarande By Pias signaturplagg och den finns i dag i otaliga färger och tappningar. Grundaren, designern och företagets visionär Pia Erlund åker för tillfället skytteltrafik mellan Tyskland och Norge och guidar däremellan sin nya återförsäljare med lanseringen i Australien.

”Vi har öppnat vår första affär i Norge och letar febrilt efter fler trevliga lokaler. Här hemma har vi koncentrerat oss på att öppna affärer dit bilburna kunder har lätt att komma. Både i Esbo och Åbo ligger affärerna nära Ikea. Det fungerar klockrent.”

I höstas lanserades By Pias i Stockmann i Helsingfors.

”Det har gått över all förväntan. Stockmann fungerar som traditionell återförsäljare och det samarbetet tackar jag vår vd Marjaana Järvinen för. Se till att ha en superb vd för ditt företag, du kan inte göra allt själv.”

I samma veva då hon startade By Pias blev hennes man John utan jobb efter samarbetsförhandlingar. Han hoppade ombord By Pias som allt i allo och sedan dess har paret jobbat tillsammans. I dag är han företagets ekonomichef. Pia ser med tillförsikt på framtiden men tillägger att det varit förvånansvärt lätt att växa som företag.

”Finland är ju tyvärr inte ett land som är känt för att stöda kläddesigner. Branschen är för liten. Finland är ett it-land medan jag ofta blickat mot Sverige där kreativa branscher blomstrar tack vare enorma nätverk.”

”Jag måste ändå säga att det varit relativt lätt för oss. Det fanns helt klart en marknad för våra produkter och det känns otroligt fantastiskt.”

[caption id=“attachment_84045” align=“aligncenter” width=“440”] Hemma och på stranden. Förutom klassikerplaggen i linne har By Pias även utökat sin inredningskollektion.
Bild: By Pias[/caption]

Kärleken till linne. För åtta år sedan letade Pia Erlund efter en tunika av kraftigare linnetyg.

”Ett allroundplagg som jag kunde ha både i min frisörsalong och på fritiden. Linne är ett fantastiskt material, enkelt att tvätta och behöver inte strykas.”

Då Pia inte någonstans hittade det hon letade efter bad hon i stället om hjälp av sin frisörskund som var sömmerska. Vips hade Pia ritat en modell och fick den uppsydd i några färger.

”Folk blev som galna! Jag blev stoppad i affären av folk som ville ha en likadan. Då jag postade tunikan på min blogg fylldes min e-post med beställningar.”

Resten är historia. Det låter enkelt men det som inte var enkelt var att hitta sömmerskor i Finland som kunde sy upp den stora mängden beställningar.

”Efter många om och men hittade vi en ateljé i Tallinn som kunde svara på behovet och kvalitetskraven. Vi anlitar dem fortfarande och sysselsätter över 20 sömmerskor på heltid. Alla linneplagg sys upp i Tallinn.”

”Jag är oerhört nöjd. Det är klart att en produktion inom EU höjer prisen på plaggen men vi tänker inte utlokalisera till billiga länder i Asien. Våra material produceras här, då ska även plaggen tillverkas här.”

Daniela Andersson text

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."