Högre löner gör inte arbetsstyrkan större
av TA Forum 1980-18, sida 30, 19.11.1980
ligheter att ge frivilliga tillägg åt dem som vore värda ett sådant. Vi borde kunna ”jämna ut gropar”.
—- Problemet är därför: om vi skall stå bakom arbetsgivareförbundets linje, har vi oenighet inom företaget. Och detta inverkar i sin tur på produktionen och produktiviteten, understryker Ekholm.
— Det bästa vore därför, alt man i avtalen kunde avstå från justeringar med allmänna förhöjningar och koefficienter. Om inte genomslagen funnes, kunde vi använda pengarna på ett förnuftigare sätt: till att skapa sämja och arbetsmotivation. Detta skulle inte innebära en större glidning än normalt. Att låta lönerna glida för att köpa sig arbetskraft är av ondo, men en aktiv lönepolitik är bland de bästa verktyg vi har.
Ekholm konstaterar emellertid, att arbetsgivareförbundets ställning ingalunda är I där har man skyldigheter både mot företag där arbetskraftskostnaderna är mindre betydande och sådana som är mer känsliga. Han understryker också, att man är helt ense med förbundet om vad som kan anses som en rimlig löneglidning. Det är beträffande formerna för löneglidningen man önskar en ändring.
-= Som det nu är, är vi ställda mo väggen av avtalet, säger Christer Ekholm. Tore Ahola
Högre löner gör inte arbetsstyrkan störr $ I sin upplysningskampanj mot löneglidningen har Finska Metallin dustrins Arbetsgivareförbund särskilt tagit fasta på at löneglidningen oc sysselsättningen i hög grad korrelerar med varandra. Vad man vill få företagen att inse, är att den tillgängliga arbetskraften inte ökar av högre löner, Företagen kämpar om samma arbetskraft. När personalomsättningen ökar, sjunker de facto den utnyttjude arbetstiden.
Alt tillgången på arbetskraft är begränsad är något som företagen bör erkänna då de tar emot order och planerar produktionen.
Förbundet har utgett en rekommendation om förfarandet vid anställning. Enligt rekommendationen bör företaget tex ur arbetsintyg försäkra sig om att personen är fri för anställning. Loka! annonsering efter arbetskraft anses olämplig, om man vet alt sådan int bakom kulisserna
Koivisto-korte e Vad lag bakom socialdemo val kanserin slalsminister Koivisto som kandidat i mbetet bara nagra dagar före kom fal huruvida uppbackningsga “Tran h Mauno kampanj på läng kanske nagon av statsmi socialdemokratern ec ort” da det istos presidentvalst? Eller vill fortsätta
Det svidande ne Ö På den politiska ytterhögerflanken spekulerar man nu om Khp med sin ledare Georg €
Ehrnrooth i spetsen skall orka utr med ve finns ledig. I stället uppmanas företagen att hålla kontakt med arbetsförmedling och yrkesutbildningsanstalter.
Förbundet poängterar även vikten av regionalt samarbete mellan arbetsgivarna. På så sätt kan man i tid kartlägga behovet av och tillgången på arbetskraft, och kan hålla behöriga skol- och arbetskraftsmyndigheter informerade om den förutsedda utvecklingen.
Förbundet har även gett ut en broschyr om hur företagen kan bedriva en förnuftig lönepolitik. På basen av lönestatistiken följer man med ulvecklingen inom företagen, och ifall man noterar mycket höga glidningar i enskilda företag, ber man om en utredning av orsakerna.
På metallarbetsgivareförbundet anser man att upplysningskampanjen har varit effektiv. Under de tre senaste åren har löneglidningen inte varit större än 2,5-3 procent. T september oktober kritiserade den ledande soc sor R sminislerie g arepp på bistandspolitiken. Maler för angreppet var klar munalvalet? Den laga profilen i partiernas valkampanj påföljande frukt speciellt bland och gruppen ”tve av valresuldraget i den bemiä a fruktbart. Men bakom de tagspolitiska kuli a kanr om de mera lang menten bakom fr ic allmänt vedertagen uppfattning i finländsk politik gär ju ut på att det säkraste sättet att torpedera en kandidatur för viktiga poster är utt vara uteiför god tid — det brukar ge motstäindare både tid och möjlighet att planera kontraatgärder och lägga ut fällor… På borgerligt håll har man inle ännu lagt sma k på bordet för den dag då president Urho Kekkonen meddelar att han inte längre önskar vara med i leken. Månge 3 medtävl inom Sdp 2 É att Koivistos — Tölkpopularitet sälts på prov genom att han nu offenthet placerats i skottglugacn? Eller har man helt enkelt kommit till ut den gamla stals skapliga teorin inte me mmer, och att det r bäst al smida sa länge r man idag pa socialdemokratiska partibyran vid Paasivuorigatan över av de små eller a på högerI komma på tanken all a sina egna popularitetss genom att bruka Koivosto som hävstang. Eu ställningstagande till I d hans kandidatur från 1ex inhetsp onstitutionella Högerpartiet (Khp), vilka bägge s kommur alvalet.
minima kanlen o ciellt i Helsingf ande valförlusten vid sena ksdagsval uteblev, ger vid handen all de konstitutionella inte heller äterfinns i följande riksdag.
e Förvåning väckte förvallningsrådsmedlemmen i Rundradion Kaj Laxén bland sina finska partikolleger då han i oktober grep till obstruktionsande och bordlade valet av partisekreterare B man till chef för bolage en: ka enhet. Arbetarförbundets ö ilerat de tongiv sociuldemokratiska rundradiopoliukerna, vilka inte äg sakskäl bakom Laxéns till €- Utrikoslörvaltningen häller allt mera på att bh ett forum för en hegemonisk maktkamp mellan Centerpartiet och socialdemokraterna. I månadsskifte minister med utrikesminister Paavo Y rynen I spetsen. En manad svarade ministern genom att på et uppseendeväckande sä at freds- och konflikt ningsverksamheten i vart land genom att mala sen 1 ensidigt Och i minisleriets ko änger antagonisternas maunnukaren andra. Presidentvalsstriden närmar sig och ser ul au bli det Ö ipande spöj i politik de närmaste aren. rvaltningens centrala betydelse i detta så anhang har nu allmänt insets, vilket hotar att göra den till ett slagfält för en sofistikerad tvekamp. lot
FORUM 18/8 argsint på var