Hon spanar framtidsfynd

av Torsten Fagerholm Forum 2013-09, sida 20-23, 26.09.2013

Taggar: Personer: Marika af Enehjelm

PROFILEN

Hon spanar framtidstynd

Med MARIKA AF ENEHJELM i spetsen vill riskkapitalister hjälpa att föda framtidens stjärnbolag. ”Ett detektivjobb; säger hon.

TORSTEN FAGERHOLM TEXT KARL VILHJÄLMSSON FOTO X Heta företag som Rovio och Supercell hade en anspråkslös start, liksom de flesta. För att lyckas behövs inte bara en briljant idé, utan också försök och misstag, samt pengar och sparrande. Därför behövs riskkapital och -investerare. Riskkapital har ett kluvet rykte, präglat av hemlighetsmakeri samt kommunikativa tabbar. Samtidigt växer insikten att denna alternativa finansieringsform spelar en betydande roll då det gäller att skapa framtidens välfärd. Nu tar branschen steget ut imedieljuset.

”Den finska energin och framåtandan är imponerande” Det säger Marika af Enehjelm som hjälpt till att investera hundratals miljoner euro i medelstora bolag i Europa, och numera är nyutnämnd chef för Finlands riskkapitalförening (FVCA).

”Finland har redan de Heurekaidéer som behövs för att skapa nya starka företag, Vi tenderar att underskatta oss själva och vår egen originalitet. Det som krävs är systematiskt och hårt arbete i många år, och lite tur förstås”

Tillsammans med en analytiker jobbar hon på en respekterad adress i centrala Helsingfors. FVCA:s uppgift

INTE]

Marik af Enehjelm

Född: 1974

Familj: Man och ett barn.

Utbildning: Ekonomie magister från Helsingfors Handelshögskola, teknologie doktor från Tekniska Högskolan TKK.

Karriär: Boston Con sulting Group i Finland,

Sverige och Tyskland 1997-2002, Forum Family Office i Mänchen 2002-2005, Intermediate Capital Group i London och Frankfurt 2005-2010.

På fritiden: All idrott utom bollsport, passion för matlagning familjeliv.

är dels att göra branschen mer känd bland beslutsfattare, företag och media. Tillsammans med affärsängelnätverket FIBAN och Helsingforsbörsen vill man skapa ett ”ekosystem” som lotsar in lovande företagsidéer på en stig som leder till blomstrande tillväxt.

”Nya Nokian”. I årtal har finländare talat om vikten av att finna såna bolag. Allt färrejobbar inom traditionell industri och insikten gryr att framtidens tillväxt kommer från små bolag. Då behövs investerare. Här spelar så kallat riskkapital en nyckelroll. Har du en lysande entreprenörsidé? Den första hållplatsen är så kallade affärsänglar, det vill säga privatpersoner som satsar egna pengar och eget kunnande direkt i nystartade företag.

”Affärsängelns första fråga är: kommer produkten eller idén att hitta kunder? Samtidigt måste företagets grundare bevara en tillräckligt hög ägarandel för att behålla motivationen att utveckla bolaget vidare; säger Marika, som själv har en bakgrund som analytiker och investerare av framför allt pensionsbesparingar.

För att ta följande steg behöver nystartade eller unga bolag med am bitioner att växa ytterligare kapital. Här kommer riskkapitalbolag med i bilden. De förmedlar större summor pengar från privata investerare, pensionsfonder och försäkringsbolag. Som termen ”riskkapital” (venture capital) beskriver så handlar det om stora risker och därmed också hög potentiell avkastning. Tumregeln är att mindre än tio procent av bolagen ger avkastning. Dels finns så kallade venturekapital-fonder som hjälper nystartade öretag att skapa tillväxt, knyta kontakter och få på plats de rätta strategierna samt ägarstrukturerna. Senare kommer så kallade buyout-fonder ini bilden. De hjälper mognare bolag att slå in en turboväxel och få bitarna på plats för snabb tillväxt. ”Venturekapitalister hjälper företagare att undvika flaskhalsar so kan uppstå i senare utvecklingsskeden. Det kan kännas tråkigt, men till exempel är det av central betydelse att etablera en bra finansavdelning inom företag. Annars kan det hämma verksamheten senare, då man i anna fall vore redo att erövra världen”

Typiska ”heta” branscher inom venturekapital är spelindustrin och cleantech (miljöteknologi). Här är det finska kunnandet och innovationsgraden stark, säger Marika.

Då det gäller senare utvecklingsskeden inom företag så finns det inga specifika branscher där riskkapitalisterna flockas.

”Inom buyout-fasen, då det gäller att internationalisera en bevisligen god produkt, så kan det handla om vilken affärsgren som helst. Till exempel Musti ja Mirri, en handels kedja för husdjursaffärer, som exporterats från Finland till Sverige - vem hade trott att ett sådant detaljhandelskoncept skulle gå att sälja utomlands?”

Allmänna fördomar mot riskkapitalbranschen kan dels härledas till kunskapsbrist, och i synnerhet det skandalomsusade äldreomsorgsföretaget Carema.

”Ifall det skrivs negativa rubriker om en för många obekant bransch, så skadar det tyvärr hela sektorn?”

Marika betonar att hon inte känner till fallet Carema i detalj, men att kvalitetsproblem inom den offentliga vården knappast skulle få lika mycket uppmärksamhet som då det handlar om en privat aktör.

I buyout-fasen handlar det om att undvika risker, samtidigt som man i bästa fall kan få en tre- eller fyrdub SAMLAR LEDTRÅDAR.

Det gäller att finkamma detaljerna intill småtimmarna då man besiktar företag.

bel avkastning då företaget slutligen säljs. ”Själva ordet riskkapital låter ju riskfullt, men det stämmer egentligen bara på startup-fasen, som handlar om oprövade koncept”

Industrijobben försvinner från Finland, och allt fler bolag inom basindustrin investerar utomlands. För att motverka denna trend har regeringen vidtagit skattelättnader för ängelinvesterare, och uttryckt stark vilja att stöda små och medelstora företag.

”Idealet vore om nya företag kunde vandra på en färdig stig, från A till Ö. Med start vid innovation och unga entreprenörer som sporras vid universiteten, via de olika finansieringsfaserna och staten (Tekes), fram tilllågtröskelnotering vid First North och slutligen börsnotering. Hela kedjan måste fungera”

Fotostudion ser ut som tagen ur en eriestripp, eller 1930 Marika. ”Det är ju precis så här man ofta jobbar inom branschen.

affe. Det är ett detektivjobb, man pusslar ihop ledtrådar, ker filtrera fram de verkligt goda idéerna och avslöja de ohållbara? att skapa en rö skribenten motvilligt puffa på en ci garett, eftersom fotografen själv fö: - Revolvern utebli ad erfarenhet av tio år tidigar: blev det en flopp. ”Det är tyvärr typiskt. Man bli re ans En annan mindre ly

Marika, vars pappa själv jobbade på

Nokia i flera år, har delvi it upp länder som Irak och Australien. Hon halkade in slump, utan ”Efter 1980-talets börseufori oc ndes fin; ktorn strakt, som ett spel. Jag trod hen av e gar. Sen insåg jag att det egentligen handlar om analytisk och logisk ntidigt m tisk, och väga stä a chefer, även om de öjande. TV, som allt: 1 Efter att ha jobbat utomlands, både för famil och priv sterare som koncentr I små noterade europeiska företa som privatägda bolag, så blev c b ni Finland en positiv ö ning. Via FIBAN lärde hon känna de startup-världen.

heter till framgång?” Finland har a enkelt. heterna, job! allt und digt har ho självbelåtenhet. m tidigare utlan det nordisssamhället för givet. sympatiskt att folk här degrundvärderingar, samhörigheten och känslan av a Det här mot > FINLANDS RISKKAPITAL" FÖRENIN sm Nätverk för riskkapitalinvesterare, grundat 1990. B Intressebevakning och forskning. Bm Jobbar för att öka det allmänna medvetandet om riskkapital, dess roll och inverkan på samhället.

sm Deltar iakademiska studier och utredningar om branschen.

Bs Berättar framgångshistorier, så kallade success stories, för att främja branschen. = 43 medlemmar, vilket motsvarar så gott som alla aktiva riskkapitalinvesterare i Finland.

s Branschen anställde indirekt 5960 av arbetande inom privata finländska bolag år 2011.

Bs Totalt 209 finska bolag ermottog 345 miljoner euroinhemskt och utländkst riskkapitalunder januarijuni 2013.

Bs Tekes investerade ifjol136 miljoner stödismåbolag.

tetillämpa en personlig placeringsstil am guldkornen blan finna det som andr jag stort låg ning. Till exempel återkomman man diskuterar med konkurrenter kund testar produk Under sin karriär har hon hunnit hantera hundratals miljoner euro det mesta andra ande! Man gjorde deals löpande ban krypterin, padehonup software. Aktien snap gjorde en grundlig förets lad due diligence, ade att de hade en teknisk återkommande intäkter.

I Finland får s ga startup-bostatliga myndigheh Finnvera. Mar ka tycker det vore bättr kaj rades genom pri g pengar ter som Teke apital-fonder. Dels vore det ”naturligare” eftersom den bästa kompetensen finns där, samt ihop tillräckligt med pengar. ”Det är inte en del av pro r har Aal to-universitetet tillsammans med

Klichén lyder att finländare är duktiga uppfinnare, men bedrövliga föra menar att vi hålle medlemmar och digt är de yngre generationern mer globaliserade och tänker i internationella termer.

”Vi har en m nellt - det har jag märkt då jag tats utomlands”? Ett proble a storleken på fonderna, delvis genom att a medel från Tt kes, samt att till andra sidan Atlanten, säger Marika.

Vad då den går rundan med hatten i ha den?

Efter att ha lyssnat igenom hund HÅRDKOKT. Businessängeln eller riskkapitalisten gör ett verkligt detektivjobb. och ställer tuffafrågor.

ingstal har Mariy ikter om vad som fungerar. Många glömmer helt och hållet att i enkla or dukt eller tj pitch, det v: å man på någ minuter skall framställa sin idé investerare. Ett annat tagär att inte förklara varför idén befall har inte

Många tror verkligen jättestarkt n idé, att de har något unikt det senare visar sig att tanke retagare må b: ringpartners i ett m de, innan man hunnit lägga in årata uppsparket tidigt sk av arbete och alla sina personliga besparingar””

Utgiven i Forum nr 2013-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."