Hur det onda biter det goda i svansen
av I. J. Forum 1975-06, sida 07, 04.04.1975
FORUM 6 » 7 leoaren
Hur det onda biter det goda i svansen
DET KOMMER ATT GÅ enligt ritningarna. Regeringens handelsbalanspaket kommer att ha de avsedda verkningarna. Importen minskar, den inhemska konsumtionen likaså.
Regeringen kämpar som känt längs två fronter, dels på :.tlång sikt, dels på kort sikt. Långtidsprogrammet verkar förnuftigt. Det enda man stilla undrar inför många av de nio punkterna är: varför inte tidigare? Varför har man inte tidigare gynnat exportindustrin och förbättrat våra exportförutsättningar? Varför inte tidigare drastiskt skurit ned statens och kommunernas administrativa kostnader? Varför inte tidigare gjort ännu strängare energisparande obligatoriskt? Varför inte tidigare noga övervägt kostnaderna för de omfattande reformerna inom undervisning och sjukvård?
Förespråkare för samtliga dessa åtgärder har länge funnits — helt oberoende av vår handelsbalans.
EFTER EN VISS UTPRESSNING från regeringens sida gick också korttidsåtgärderna igenom i riksdagen. Bra var det. Korttidsprogrammet biter redan. I marginalen kan man förundra sig över några av de faser som regeringens kläm i anslutning till programmet genomgick innan den godkändes. Framför allt folkdemokraternas underliga krav att östhandelsimporten skulle undantas från importdepositionerna. Kan det tolkas på annat sätt än som en rädsla från partiets sida för att östvarorna skulle vara mindre konkurrenskraftiga, och kräva större skydd än västvarorna …?
DÄREMOT är det lätt att visa att en stor del av de investeringsvaror som vi importerat västerifrån och som nu förfular handelsbalansen, var nödvändiga för att vi skulle kunna uppfylla våra exportåligganden österut. Det var lyckligt att lagen om importdepositioner sattes att gälla för endast ett år framåt. Redan det är kanske en alltför lång tid. Marknaden hinner kanske anpassa sig till det nya ”normaltillståndet” på ett sätt som upphäver restriktionernas verkan.
Vi har sett det tidigare: i tider av hård prisövervaknin försvinner varor plötsligt ur affärerna (i synnerhet så-.. dana som haft små marginaler, och därför ofta vari fördelaktiga för konsumenterna). Eller förpackningar -: ändrar namn, utan att ändra så mycket innehåll. Eller: varor ersätts av liknande varor, med ett annat, och för konsumenten ogynnsammare förhållande mellan pris och kvalitet.
SYSSELSÄTTNINGEN kan tänkas bli påverkad både av korttids- och långtidsprogrammet. Minskad köpkraft hos konsumenterna och finansiella svårigheter för företagen tenderar att slå ut på det viset.
Vi har visserligen en mångomtalad brist på arbetskraft, men samtidigt också en strukturell arbetslöshet. Den kan väntas öka.
HÄR SNUDDAR VI samtidigt vid någonting som kanske på djupet i hög grad bidragit till den alltför kraftigt svällande import, som nu satt vår handelsbalans i gungning.
Minskad tillgång har stegrat efterfrågan på och därmed uppskattningen av arbetskraft. Det har också bidragit till att snabbare lösgöra den dyrbara arbetskraften från tråkiga mekaniska arbeten, som maskiner kunnat överta. Bristen på arbetskraft har alltså fått företagen att investera allt mera i maskiner, och det här har i sin tur just lett till en ökad import av investeringsvaror. Bristen på arbetskraft har också drivit upp lönerna, och därmed löntagarnas konsumtionsförmåga och lust till allt mera varor. En lust som den inhemska produktionen inte kunnat tillgodose, och som därför i sin tur lett till ökad import också inom konsumtionsvarusektorn.
EN EGENTLIGEN POSITIV utveckling har bitit sig själv i svansen,
Det är de moderna ekonomiernas oerhört komplicerade spel mellan orsak och verkan. LJ. CO