Utgiven i Forum nr 2008-03

Hur rationellt placerar vi?

av Johan Knif Forum 2008-03, sida 33, 27.03.2008

Taggar: Teman: investeringar

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 3 2088

Johan Knif är professor i finansiell ekonomi på Hanken.

Hur rationellt placerar vi?

Frågan om rationaliteten hos akeen] törerna på finansmarknaderna ä aktuellare än någonsin, Orsaken är den ökande osäkerheten på de finansiella marknaderna i kombination med de märkliga flockfenomenen som tycks dyka upp allt oftare. Eftersom dessutom en stor del av teoribasen för modellerna som används inom den finansiella riskhanteringen förut sätter antagandet om finansmarknadernas aggregerade rationalitet är situationen ännu mer kritisk.

Vid analys av hur rationellt beslutsfattandet är på finansmarknaderna kan det vara intressant att följa med hur rationella vi själva är i våra individuella finansieringsbeslut. Låt oss titta i spegeln. På individnivå blir diskussionen en annan än på den aggregerade marknadsnivån. Om vi förstår vårt irrationella beteende och vår psykologiska bias kan vi förbättra våra personliga investeringsbeslut och förbättra vårt finansiella resultat. De tre vanligaste orsakerna till irrationellt beteende är övertro på vår egen placeringsförmåga, känslorna av stolthet och ånger samt vårt mentala bokföringssätt.

Tron på den egna placeringsförmågan är ju en av de drivande krafterna för att vi själva väljer att fatta våra investeringsbeslut. Vi tror att det vi investerat i ska ge bättre resultat än det vi inte investerat i, Faktum är dock att alla inte kan vara bättre än den genomsnittliga placeraren och att vi är ganska många som är sämre. Vår övertro får oss att felbedöma information och att överskatta vår förmåga att analysera den. Framgången beror på vår skicklighet men bakslagen på otur.

Speciellt om marknaden har en uppåtgående trend ökar självsäkerheten, men om marknaden går ner beror ett dåligt resultat på den generella marknadstrenden, trots att vi haft god tid på oss att omplacera tillgångarna. Självsäkerheten leder också till att vi följer med information och tolkar information

Vilken är då effekten av ånger- och stolthetskänslorna? Det har visat sig vara mer smärtsamt att förlora om det sker på basis av en aktiv omallokering av portföljen än om det sker på basen av passivitet, det vill säga att inte omallokera när det skulle ha behövts. Följden blir att vi håller kvar dåliga placeringar allför länge. Å andra sidan leder stolthetskänslan till att vi realiserar vinnande investeringar för snabbt. Vi brukar kalla detta ”dispositionseffekten! Dispositionseffekten leder för en enskild investerare även till ökade skatter på försäljningsvinst och således en ökad totalkostnad för portföljhanteringen med ett försämrat totalresultat som följd.

Grinblatt och Keloharju fann i sin undersökning av den finska aktiemarknaden en klar ökning av försäljningen av aktier som stigit under den senaste veckan vilket tyder på att det i alla fall tidvis funnits en dispositionseffekt på den finska aktiemarknaden. Valet av referenspunkt har också stor betydelse när det gäller stolthet eller ånger. Den naturliga referenspunkten är vanligen inköpspriset och resultatet i vinst eller förlust mäter vi i förhållande till denna oberoende vilken prisfluktuationen varit mellan inköp och nuläget.

Hur kan vår mentala bokföring påverka det irrationella beteendet? Som privatpersoner tenderar vi att följa upp resultatet av våra finansiella portföljer utgående från analys av de enskilda tillgångarna och glömmer ofta att följa upp resultatet och risken för den totala förmögenheten, Vi bekymrar oss om att det gått dåligt för någon enskild tillgång och glömmer att vi redan diversifierat portföljen för att effekten av detta skulle vara så liten som möjligt. På liknande sätt tenderar vi att vara mer villiga att ta en större risk för en mindre del av portföljen i stället för lite mer risk för hela portföljen. Vi fokuserar på delar av portföljen i stället för helheten.

Vi känner säkert igen oss i denna analys, Enskilda individer kan bet gällande tillgångar i vår egen Vår övertro får OSS sig irrationellt utan att marknade portfölj på ett annat sätt än in- an som helhet blir irrationell ifall andeformationen om alternativvi = att fe Ibe döma len irrationella beslutsfattare inte är inte placerat i. Övertron på vår informati on o ch alltför stor. Faran ligger i att om allt placeringsförmåga leder till fö stora enskilt allokerade inves- Att överskatta vå teringar, ökad risktagning och i slutändan sämre resultat för våra portföljer.

förmåga at analysera den.

för många även professionella aktörer agerar irrationellt så uppstår flockbeteende som leder till ökad osäkerhet med stora prisfluktuationer som följd. m

Utgiven i Forum nr 2008-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."