I budgettider
av Mats Kockberg Forum 1979-20, sida 05, 19.12.1979
Taggar: Teman: budgetering
ledaren
BUDGETMANGLINGEN har denna höst skett i tecknet av en rätt långt gående enighet om hur statsfinanserna bör skötas år 1980. Statsförslaget har med föredömlig snabbhet passerat genom de parlamentariska instanserna, och riksdagen har på ett nära nog unikt sätt beretts möjlighet att definitivt ta ställning till budgetluntan i tid -— ett förfarande som under 1980-talet förhoppningsvis blir permanent. Parlamentets omtalade anseende har otvivelaktigt under en lång rad av år tagit skada av att den avgörande behandlingen ägt rum först i början av respektive kalenderår, Ett dylikt förfarande skulle te sig både oförsvarligt och omöjligt i t ex företagsvärlden!
Statsbudgeten för nästa år är rutinmässig. Skattebetalarna kan med tillfredsställelse konstatera att skatteåterbäringarna för år 1979 utbetalas redan om ett år, och att statsmakten inte under rådande förhållanden upptar ett tvångsmässigt lån. Det kan vara förståeligt att man under statsfinansiellt kärva .ide’ ger respit för återbetalningen av övertaxeringen, men att i vått och torrt också i detta fall göra undantaget till en regel, skulle förmodligen ytterligare försämra skattemoralen bland medborgarna.
Politikerna bör ges en eloge för att de under en relativt kort tidsperiod lyckats sänka bruttoskattegraden till en nivå, som också internationell är måttlig. Åtgärderna har haft en klart stimulerande inverkan på samhällsekonomin. Den modesta beskattningen har å andra sidan kompenserats av en betydande utländsk upplåning. Frågan gäller hur statsmakten i framtiden skall slå vakt om inkomst FORUM 20/79
I budgettider…
finansieringen. Det kan ställa sig svårt att ytterligare öka den utländska skuldbördan, skattehöjningar efterlyses knappast av någon, och det har också visat sig vara politiskt svårt att drastiskt skära ned utgiftssidan.
I det här sammanhanget bör det konstateras at de antydningar som i kuloardiskussionerna cirkulerat om att finansministeriet planerar att kraftigt höja beskattningsvärdena för tomter och fastigheter inte bådar gott för framtiden. Man får hoppas att statsrådet på bred bas tar sig an frågan, och avvisar oskäliga förändringar i beskattningsgrunderna.
Det kan fastslås att regeringen Koivistos ekonomiska politik i många avseenden har varit framgångsrik. Ett ökat fiskalt tryck mot såväl enskilda fastighetsägare som företag skulle nu förvisso vara ett stort steg bakåt.
Då statsrådet i september avlät propositionen angående statsförslaget 1980, gav man också ett halvt löfte om att redan nästa vår ge riksdagen en redogörelse för grundprinciperna för följande års budget. Intiativet i frågan hade tagits redan hösten 1978 i statsutskottets utlåtande om årets budget. ‘Tankegångarna är värda allt understöd, och ifall idén följs upp på rätt sätt och parlamentarikerna ges möjlighet att redan i ett tidigt skede säga sin åsikt om de allmänna riktlinjerna, får hela riksdagsarbetet en välbehövlig injektionsspruta. Om man genom reformen dessutom kunde höja nivån på den ekonomisk-politiska debatten i den folkvalda för samlingen skulle mycket vara vunnet! MK