I Silicon Valley möter du innovatörerna

av Carl-Gustav Lindén Forum 2011-06, sida 20-22, 21.06.2011

Taggar: Orter: Silicon Valley

El FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 6 2011

I Silicon Valley möter du innovatörerna

De kommer från hela världen till Silicon Valley, innovationsturisterna. Delegationer med affärsmän, tjänstemän, forskare, studenter, journalister anländer varje dag för att lära sig hur världens kanske mest dynamiska näringslivsmiljö fungerar.

CARL-GUSTAV LINDÉN TEXT & FOTO

X Som hjärnan i innovationssystemet ligger Stanford-universitetet där den unika kombinationen av forskning, riskkapital och företagaranda har odlats ända sedan teknologifadern FREDERIK TERMAN lockades över från MIT på 1930-talet för att sätta snurr på verksamheten. Stanford fortsätter att locka till sig många av världens smartaste hjärnor.

Men inte bara datanördarna utan också vanliga nyfikna turister kan få ut mycket av några dagar i Silicon Valley. Ett bra sätt att börja planeringen är att gå in på Google Groups eller Yahoo Groups och kolla vad som är på gång. Där listas evenemang av många olika slag.

Unga entreprenörer bjuder till exempel in en publik att testa sitt säljsnack på. Andra söker folk att spela fotboll med och det verkar finnas hur många orsaker som helst att stråla samman för att umgås.

Välkommen. I motsats till Finland är det heller ingen som undrar vem som bjudit in dig tvärtom brukar alla vara varmt välkomna att delta i diskussionerna. Det kan vara bra att förbereda sig geno att följa med snacket på de hundratals bloggar och nyhetssajter där det senaste nyheterna om Silicon Valley avslöjas, TECHCRUNCH,

GIGAOM, CNET, SILICON VALLEY WATCHER, GOOD MORNING SILICON VALLEY, ENGADGET, MASHABLE, MACRUMOURS och så vidare. Oftast råder rena rundgången när bloggarna refererar till varandras scoop.

Ett par säkra tips är också Mobile Monday Silicon Valley, där mobilbranschens experter möts, eller Silicon Vikings, en klubb för affärssinnade nordbor i Kiseldalen som välkomnar alla att delta. Evenemangen är ofta sponsrade, ibland får medlemmarna betala för lunch eller drinkar.

Steve Jobs bil. Däremot är de stora kända företagen mindre intresserade av att öppna dörrarna för utomstående. Visserligen kan turister vandra in på Googleplex område i Mountain View, men säkerhetsvakterna är snabbt på plats för att mota bort nyfikna besökare utan inbjudan.

Den som vill komma nära STEVE JOBS kan ändå åka till 1 Infinite Loop i Cupertino och besöka AppPLeES butik som säljer t-shirts, base ILIC va f > ÖVERNATTA: um P sony OYOPIPRETNNT, FA [0]

N VALLEY:

HJÄRNAN I KISELDALEN.

Stanforduniversitetet lockar fortfarande till sig många av världens smartaste hjärnor.

ballkepsar och andra produkter med den kända logotypen.

På parkeringsplatsen som är reserverade för handikappade står ofta Jobs Mercedes utan registerskylt.

Silicon Valley är känt för sina kufiska miljardärnördar och tack vare en uppsjö av bloggar som rapporterar det minsta lilla skvaller är deras liv väl dokumenterat. Till exempel är Steve Jobs värld definitivt inte som andras där hans sinne för design är en del av hela paketet med kalligrafi, buddhism, veganföda, psykedeliska experiment som gjort Apple till världens mest värdefulla företag.

Nu berättar MARK ZUCKERBERG, FACEBOOKS grundare och världens yngsta miljardär 2008, ienintervju för FORTUNE att han numera slaktar sina egna kycklingar, grisar och getter för att kunna äta mer hälsosamt. Enligt en lokal slaktare är detta en lokal trend: kända teknikprofiler kommer in för att lära sig hur man slaktar själv.

Silicon Valley erbjuder en inblick ien kul- EH

El FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

Oakland San Francisco San Francisco bukten Tol Z/, PaloAlto 4 LA 4, € €r 10 km

EE8 tur vävd av pengar och teknik som är svår at kopiera, trots att många har försökt. AALTOUNIVERSITETET är ett av de senaste i raden av liknande projekt. Professor HENRY ETZKOWITZ, mannen bakom Triple Helix-modellen, säger sig vara sur på alla besökare som kommer till Silicon Valley i tron att de kan plocka ut en bit och återanvända den hemma. I själva verket är samhället en komplex funktion av processer och människor där det är helheten man måste se på.

Hoppa över East Palo Alto. Framförallt är Silicon Valley ett unikt exempel på hur olika människor som är nyfikna på ny teknik och nya kombinationer kommer samman i öppen diskussion där idéernas bärkraft är avgörande och inte avsändarens namn. Sedan är det en annan sak att befolkningen är strikt uppdelad i rika och fattiga: framgångsvågen har svept förbi East Palo Alto på andra sidan motorvägen 101 där mordstatistiken länge var den dystraste i hela USA. Det är stället innovationsturisterna definitivt undviker.

NR 6 2011

Fremon ins för Desökare

John Joss, 77 år, är författare, legendarisk journalist och före detta RAFpilot: den enda journalist som flugit spionplanet Ua. » Intels museum i Santa Clara, dokumenterar halvledarens utveckling.

p San Francisco Exploratorium: vetenskapsmuseum i världsklass.

pp Computer History Museum, Mountain View. Här kan besökaren bland annat bekanta sig med internets första år ibörjan av 1960-talet.

p Tre fantastiska konstmuseer i San Francisco: Legion of Honour, SF Modern Art Museum och de Young museet (just nu en fin utställning med gitarrmotiv målade av Picasso).

» Alice’s restaurant där alla motorcyklister samlas med sina sportbikes (John har inget till övers för Harley Davidson, hans Honda VTR har gått 200 000 miles.)

Sven Otto Littorin, före detta svensk arbetsminister och nu gästforskare vid Stanford.

» Campus på Stanford. Gå runt och se vad som finns. Titta på kalendariet på hemsidan, där listas föreläsningar, konserter, disputationer som är öppna för alla.

p» Konsulatet. Hör med dem vilka företag man kan besöka.

p Teslas showroom i Palo Alto där den eldrivna sportbilen säljs.

p Steve Jobs hus i engelsk stiliPalo Alto kan man se från utsidan.

» Åk till Carmel, pittoresk kuststad, för att bara njuta.

Mårten Mickos, vd för Eucalyptus Systems.

» Stanfords bokhandel. Chefen där, Tomi Hulkko, är finländare, och Zelek Herman i kassan talar svenska. Han är doktor i matematik från Uppsala universitet. » Computer History Museum och Xerox Parc där världens första Ethernetabel finns att beskåda.

» Googleplex: det är kul att kunna säga att man varit där. (Facebook flyttar i i Sun Microsystems gamla campus i Menlo Park. » Coupa Café i Palo Alto, vars kaffemuggar sågs i The Social Network, filmen om Mark Zuckerberg.

» Kör motorvägen 101 för att se alla billboards.

Tanja Aitamurto, gästforskare, Stanford.

» Kör Sky line Boulevard (Highway 35) när solen går ner. Njut av Silicon Valley som öppnar sig nere i dalen.

)» Frukost på Buck’s i Woodside, det legendariska stället där kapitalplacerarna möts för att göra affärer. Neil Young har sin ranch i närheten, likaså Michelle Pfeiffer och Mel Gibson.

» Computer History Museum.

) Fotvandringen The Stanford Dish Hike, helst på morgonen innan det blir ör varmt. Stigen har fått sitt namn efter det stora teleskopet.

» Besök d.school(Institute of Design at Stanford). Gå runt och försök förstå att ramtiden byggs här. Guidade rundvandringar ordnas varannan fredag (kl. 11-12).

Utgiven i Forum nr 2011-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."