Inflationen och vår nya bokföringslag
Forum 1973-17, sida 05, 31.10.1973Inflationen och vår nya bokföringslag'
FINLAND BEGÅVAS efter 27 år med e ny bokföringslag. Den nya lagen träder i .
kraft den 1 januari.
Behovet av en ny bokföringslag har varit stort, framför allt sedan skiljaktigheter uppstod mellan vår skatterätt och vår bokföringsrätt då näringsskattelagen trädde I kraft I Januari 1969. En annan pådrivande faktor har varit att bestämmelser som reglerar förhållandena i datorbaserade redovisningssystem totalt saknas i vår gamla bokföringslag.
DEN NYA LAGEN är en allmän lag och den skall normera redovisningsförhållandena för en mycket stor grupp av bokföringsskyldiga. Den omfattar bla föreningar, som numerärt sett inte är någon liten grupp i vårt föreningsfrälsta sam . hälle, Lagens bestämmelser måste därför
Forum 17/197 ses mot bakgrunden ‘av att man i andra lagar, tex i den kommande aktiebolagslagen — som i praktiken kan gälla tidigast från 1976 — intar specialbestämmelser som skall beröra endast denna grupp av samfund.
HUR KOMMER den nya lagen att. fungera? Vi ska se på den situation vi har idag.
Finland upplever en omfattande penning värdeförsämring. Levnadskostnaderna beräknas detta år stiga med 13—14 procent och inflationen rullar med bättre . fart hos oss än i de flesta europeiska länder. Man söker därför med alldeles speciellt intresse i lagen och i förslagen till bokföringsförordning efter sådana normer som skulle trygga företagens fortsatta verksamhet också under inflationsperioder. Utdelningen är liten. Mån får lov att konstatera, att lagen i allt väsentligt har anammat näringsskattelagens vinstbegrepp, som med vissa undantag kan betraktas som ett nominellt vinstbegrepp.
Man får hoppas att den I bokföringslagen påbjudna bokföringsnämriden tar initiativ till att kartlägga denna viktiga problematik, och i sin tur påverkar näringsskattelagens utformning i en sådan riktning att företagen inte behöver betala skatt på rena inflationsvinster.
SÅ LÄNGE Finland ligger I täten i inflationsgaloppen innebär det att företagens möjligheter att finansiera sin verksamhet i förhållande till konkurrentländernas företag väsentligt försämras om ingenting ” görs. Inflationen leder till en kraftig uppskruvning av bolagsskatten, utan att det finns hågot reellt underlag för detta. [ Å