Japanskt exportförslag: Sälj licensavtal!
av Sigyn Alenius Forum 1974-20, sida 24, 18.12.1974
Japanskt exportförslag: Sälj licensavtal!
Yoshio Ueda: — Sälj know-how.
Varför sälja licenser i stället för reda varor? Forum har låtit frågan gå till en mellanstation som är engagerad i internationell rådgivning till näringsliv på jakt efter uppsving, Egon Zehnder Inter : national. Företaget har ett nordiskt kontor i Köpenhamn med en finländare, Karl-Erik Lassenius som medarbetare. I oktober var också en av företagets japanska medarbetare, Yoshio Ueda, i Köpenhamn. Han gjorde där bokslut över en nyss företagen rekognoseringsresa i Finland,
Som sagt: Varför sälja licenser i stället för att sälja riktiga varor, frågade Forum.
K-E L: — För att det ofta är mera praktiskt. Vi har i Finland än så länge en alltför begränsad kännedom om de japanska förhållandena i allmänhet, om marknadskrav och importbestämmelser, vi saknar marketing-know-how och skulle ha svårigheter att hitta de helt riktiga handelspartners som vi skulle behöva, Språken och kulturförhållandena är i hög grad olika i våra länder. I initialskedet kan det ofta vara utmärkt med en export via traditionella handelskontakter. Men när det — som i detta fall där vi känner landet så lite — kan vara behov av kontinuerlig fastare kontroll så finns bara alternativen att skapa ett eget (finländskt) försäljningsbolag p 24
Samhandeln mellan Finland och Japan haltar svårligen. Vi importerar till Finland betydligt mera än vi exporterar och detta har pågått länge.
I bägge länderna finns det förståelse för att förhållandet i det långa loppet är ohållbart. Vi är i Fintand helt enkelt missnöjda. Japanerna säger att det i Finland finns massor av varor som kunde Intressera dem. Frågan är bar att få dem marknadsförda.
En japansk delegation var i Helsingfors 1973 för att undersöka möjlighetern och en motsvarande finländsk delegation var detta år i Tokyo. Finland har också haft en industrlutställning i Japan I år.
Resultatet har nu konkretiserats som ett exportförslag. En vara som skall exporteras är licenser. Licenser för finländska varor alltså, för tilverknin i Japan.
platsen eller grunda en egen produktion — det sistnämnda helt orealistiskt i detta skede.
YOSHIO UEDA: — Men känner vi varandra än så länge för lite så har vi i Japan trots det ett absolut intresse för finländska varor. Finländsk design är status i Japan i dag. Japanerna håller på att övergå till en ny livsstil, den västerländska. I dag existerar denna ”western style” jämsides med den traditionella japanska.
Forum: — Vad slags finländska licensvaror kunde intressera Japan?
YU: — Möbler, glas, bestick, också textilier — för att nu ta några iögonnenfallande grupper. Japan har under åren 1963—71 ökat antalet årligen avslutade nya licensavtal för mode- och klädområdet från 6 till 94 — en 16-dubbling på 8 år — Och man bor också i stor utsträckning internationellt. Yngre japanska hem har ofta dels en traditionell japansk interiör och dels en ”western”, Där dricker man öl och whisky ur scandinaviandesign-glas och sitter på scandinaviandesign-soffor och -stolar. Möbler är en särskild lämplig licensartikel. Möbler är en skrymmande vara. Transporten blir därför besvärlig och dyr — ofta lika dyr som hela produkten, tom mera.
Forum: — Men den finländska möbelindustrin bygger i stor utsträckning på materialet, dvs de finländska träsorterna, björk, furu, ek.
YU: — Japan har motsvarande träslag. Möbeltillverkning på finländska licenser är vi starkt intresserade av bla för att skapa en regionalindustri i vissa områden — en del av dem utvecklingsdistrikt — där klimatförhållandena mycket påminner om de finländska. Råvaran blir inget problem.
Forum: — Möbelexport ger aldrig de helt stora siffrorna. De rättar inte upp en så snedvriden balans som den japansk-finländska handeln. Vilka andra varor intresserar sig japanerna för?
YU: — Papper. = Träförädlingsmaskiner. Designade vardagsvaror av andra slag än de nämnda — alla möjliga vardags-konsumtionsvaror. Vidare: medicinsk utrustning, sjukhusinstrument m m, miljövårdsprodukter, luft- och vattenreningsmaskiner, bullerdämpande aggregat, filter av olika slag. Också elektroniska produkter.
— 1963 slöt japanerna på miljövårdsområdet endast 10 nya licensavtal. I dag blir siffran omkring 100 (sista statistikåret för detta område är 1971 — siffran var då 71). Vattenreningsaggregat är ett område som särskilt intresserar Japan — Finland har där utomordent Forum 20/74