Utgiven i Forum nr 1978-18

Jordstrålning - finns den?

Forum 1978-18, sida 18, 22.11.1978

Taggar: Teman: strålning

Jordstrålning — finns den?

En fråga är första steget mot vetande. Liksom företagsstrategerna måste också vetenskapsmännen i sitt arbete beakta sk weak signals, svaga signaler. Ofta är det mycket lång väg från den första försiktiga frågan till den bevisbar vetenskapliga sanningen.

En fråga som vid årsskiftet inte får ett svar, men väl en rapport om utförda undersökningar, är jordstrålningen. Enligt en allmänt utbredd uppfattning kan jordstrålningen förorsaka sjukdomar. Dess existens eller icke-existens är därför en viktig både medicinsk och ekonomisk fråga.

y»” Vid Uleåborgs universitet har man under två år arbetat på att kar lägga jordstrålningen, ett fenomei som trotsar fysikens lagar — til vidare. Över tretusen fall av påståd da tillfrisknanden från migrän, värk, sömnlöshet och till och med cancer har kortförts — tillfrisknandet har skett efter att patientens säng flyttats från ett starkt jordstrålningsfält till ett svagare, Oräkneliga övervakade experiment har gjorts bl a med råttor och slagruta. Kända och erkända slagrutemän har kartlagt vattenådrekorsningar med förbundna ögon i terrängen till fots eller i bil, vid olika tider på dygnet.

Resultatet är inte entydigt, och vetenskapligt inte tillfredsställande.

DL Ringen snurrar på silkestråden . ..

Initiativet till undersökningarna togs av professor Onni Kari-Koskinen, chef vid institutionen för folkhälsovetenskap vid Uleåborgs universitet.

-— Inga sk folkmedicinska företeelser borde avfärdas med en axelryckning, utan kartläggas vetenskapligt, säger professor Kari-Koskinen. — Jordstrålningen har redan länge varit subjektiv verklighet för en kännbar del av befolkningen, och självutnämnda specialister har åtagit sig uppdrag att mäta strålningen i hemmen och speciellt vid sängplatserna med slagruta, ringar på en tråd och så vidare. Om strålningen visat sig ”stark” har sängen flyttats till ett annat hörn eller allehanda skyddsanläggningar installerats — jordade metallskivor, metallföremål upphängda på väggen etc. Och understundom har sömnlösheten, migränen eller andra symptom därmed försvunnit. Men inte alla gånger. Dessa spontana vittnesbörd är mycket lätt vägande bevis på jordstrålningens existens och verkningar.

1 — Om något fenomen visar en iögonenfallande ”förekomstfrekvens”, är det skäl att få det vetenskapligt bevisat och klassificerat. Om det visar sig att jordstrålningen verkligen existerar och har betydelse för hälsan, är det en första rangens fråga, inte bara medicinskt utan också nationalekonomiskt. Därför har vi satsat och kommer också i fortsättningen att satsa resurser på jordstrålningens gåta — tills frågan får ett svar.

Professor Kari-Koskinen ställer sig kritisk till populäruppfattningen att jordstrålningen är farlig — Speciellt innan vi har vetenskapligt stöd för att hela fenomenet är objektiv verklighet, är det lika motiverat att påstå att denna strålning är farlig som att påstå att vitaminer är farliga. Över- och underdrifter i nästan vad som helst är farliga.

Fallet inte avslutat

Professor Martti Mela vid institutionen för biofysik vid UU har lett undersökningarna och forskarteamet.

— Forskningstekniskt är det största problemet avsaknaden av tillförlitliga mätinstrument, säger han. — Den «hypotetiska jordstrålningen trotsar konventionella mätinstrument, och de enda källor vi har att tillgå är mänskor som uppger sig registrera jordstrålningen med slagruta eller tom bara händerna, eller uppvisar sjukdomssymptom vid längre ”exponering”.

Jordstrålningen antas vara intensivast vid malmfyndigheter och där vattenådror korsar varandra. ”Jordstrålningskänsliga” personer uppger sig också ha observerat att djur blir irriterade och vägrar göra sig sovplatser på strålningsintensiva punkter.

— Under två somrar har vi dator fört råttors beteende för att kartlägga om de alltid undviker sådana ”strålningscentra”, men undersökningen ger inte bindande belägg för att så är fallet. Råttornas beteende var inte konsekvent.

De mätinstrument som vissa mänskor uppger sig registrera jordstrålningen med — slagruta och en ring på en spänd tråd — ger inte heller utslag skilda från användaren. Ingenting händer om de monteras på ett stativ. Jordstrålningen är inte ett fysikaliskt fenomen i ortodox bemärkelse. Därmed vill professor Mela inte förneka dess eventuellt existens — Det faktum att vi med nuvarande teknologi inte kan mäta ett fenomen innebär bara att frågan om dess vara eller icke vara förblir öppen tills vidare. I det här sammanhanget kan påpekas, att man i många andra länder sysslat med jordstrålningsforskning betydligt längre och i större skala, och givetvis har vi också tagit del av dessa resultat — som dessvärre även de slutar i ett frågetecken.

Genom det svaga underlaget har jordstrålningsfrågan ganska begränsat ventilerats i vetenskapliga tidskrifter — men desto intensivare i populärpressen, och ofta i en mycket ovetenskaplig anda.

— Resultatet av de experiment vi utfört vid universitetet och det material vi insamlat och behandlat kommer att stå till förfogande för alla som har vetenskapligt intresse för saken, påpekar professor Martti Mela. — Och vid årsskiftet kommer vi att offentliggöra en rapport om undersökningarna, men den som väntar sig sensationer blir nog besviken. Det är idag ännu inte möjligt att ge ett definitivt svar på frågan: existerar jordstrålningen i vetenskaplig bemärkelse, eller är det fråga om en helt subjektiv upplevelse?

Om jordstrålningen småningo kan bevisas existera och ha en inverkan på organismer, blir följande steg att kartlägga denna inverkans mekanism, kontrollera den och utnyttja den positivt.

FORUM 18/78

Utgiven i Forum nr 1978-18

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."