Utgiven i Forum nr 1970-20

Julgranslandet Danmark

av Sigyn Alenius Forum 1970-20, sida 17, 16.12.1970

Taggar: Orter: Danmark Teman: julgranar

Julgranslandet Danmark

Den som tror att Finland och Sverige har monopol i Norden på att producera och sälja träd får tro om. Danskarna exporterar julgranar till alla världsdelar och bla. till Sverige. 10 miljoner kronor grönt guld har redan i år kommit in i danska nationalbankens valutakassa på export till Nordafrika och Australien, Egypten, Brasilien, USA, Västtyskland — och som sagt Stockholm. Julgranar och »pyntegrant» som omsorgsfullt odlas och packas i plast och trälådor, en del t.o.m. djupfryst.

Varför just Danmark — som väl knappast kan kallas ett skogsland. Inte en kvadratmeter skog växer av sig själv i Danmark — varje liten stump är planterad och odlad — varje dansk skog har sitt eget namn, inklusive de s.k. plantagerna som bl.a, just är julgransskogarna. 98 procent av Danmarks jord är under kultur — de skogar som naturen planterat mejade redan vikingarna ner för att bygga fartyg och hus och bränna opp.

Nu är också julgranarna odlad vara i Danmark — och odlingen går raskt. 6.000 julgranar på en hektar. S—6 år tar det att driva en gran till julgransstorlek, dvs en och en kvarts till halvannan meter. Myllan är svart och givmild och där den inte ger nog gödslar man med fosfat och kävehaltig gödsel som kastas ner över de täta odlingarna från luften. Kvävet ger växttempo och fosforn ger färg — grön där det ska vara grönt och blå där blått föredras.

Redan i september börjar avverkningen av julmaterial i de danska skogarna. Då är det avklippta grenar som skördas — huvudavnämaren är Västtyskland som håller sina många helgdagar — allhelgonadag, adventssöndagarna — i helgd och håller traditionen med granris och kransar levande. Adventskransar och buntar av »pyntegrent» framställs av både privata skogsägare och framför allt det gamla skogsodlingsbolaget »Hedeselskabet» i Jylland — sammanslutningen som på sin tid startade skogsodling i stor skala på sandarealerna innanför kusterna för att hindra erosion och sandflykt. Hedeselskabet har stora fryserier där granrispynt ligger i djupfrys som ärter och jordgubbar och annat matnyttigt, och när julen närmar sig töas det opp — eller skickas i kylvagnar

Forum 20/7 till utlandet. Lite senare kommer avverkningen av julgranar. Hela stora områden skördas precis som havreåkrar — de planteras tätt och växer på var sin knappt tillmätta kvadrat tills önskehöjden har nåtts — och den når hela hektaren på en gång. Så bränns stubbarna av och så går det 5—6 år till nästa julgransskörd. Från europeiska länder — Schweiz och Tyskland är huvudavnämare — kommer Jastbilskaravaner och kör mitt in i skogen — sandjorden tål tunga fordon, vägnätet är tätt och sista biten kör man direkt in mellan träden — det underlättar och sparar. Bilflaket lastas tätt och så åker karavanen ut igen — destination köparfirman i utlandet. USA-sändningarna som ska gå med båt är mera komplicerade. Granarna levereras efter amerikanskt önskemål i plastpåsar, platta påsar där granen ligger med grenarna tätt upp längs stammen. Det kräver särskilda slags granar med elastiskt grenverk — vissa Aloiesarter har visat sig vara bäst till det, säger statens skogsvårdsdirektör H. Frölund.

Förr odlades mest rödgran till både inhemskt och utländskt bruk. Med den stigande välfärden har status- och lyxkrav kommit också på detta arbetsområde. Danskarna köper nu mest ädelgran och flera europeiska stater också. Några länder vill ha så gröna granar som möjligt, andra så blå som möjligt. En del amerikanska stater vill ha jultallar i stället för julgranar — en särskilt bergstall odlas för ändamålet. Kort, rakstammad och tjock. Sista sändningarna går månadsskiftet november/december — det är tyskarnas och svenskarnas beställningar.

Sigyn Alenius 17

Utgiven i Forum nr 1970-20

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."